Для тернополян вода тепер дорожча: чи покращать її якість та скільки будемо платити

Для тернополян вода тепер дорожча: чи покращать її якість та скільки будемо платити
  • Нові тарифи на водопостачання та водовідведення почали діяти з 5 лютого. Тепер за воду доведеться платити більше. Національна комісія вже затвердила  вартість послуг для українських підприємств, які займаються водопостачанням.
  • Журналіст «20 хвилин» дізнався, чому ми тепер платитимемо більше та чи стане вода кращою.  Також ми подивилися, яка ціна в інших містах. Тернопіль - серед лідерів за вартістю послуги!!!

- Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг затвердила постану, відповідно до якої переглянули тарифи на централізоване водопостачання у 45-ти містах, у тому числі і в Тернополі, – розповідає начальник планово-економічного відділу КП «Тернопільводоканал» Володимир Водовіз. – Національна комісія впродовж кількох місяців перевіряла, чи дійсно нові тарифи виправдані.

Начальник відділу розрахунків населення КП «Тернопільводоканал» Руслан Бурмас пояснює, що якщо тернополяни подали показники лічильників до 5 лютого (дня підвищення тарифів), то нарахування здійснять повністю по старому тарифу - 20 грн за кубічний метр. Навіть якщо показники лічильника подали пізніше, ви не будете платити за використану воду у січні за новим тарифом, а нарахування здійснять пропорційно: те, що використали до 5 лютого - за старою ціною, а після 5 - уже за новою. 

Навіщо підіймають тарифи

У нових тарифах тепер закладені фактичні витрати підприємства для впровадження незбиткової діяльності. Зокрема, включена актуальну вартість електроенергії, витрати на оплату податків та зборів, відповідно до податкового кодексу, витрати на оплату праці, згідно з прожитковим мінімумом і мінімальною заробітною платою.  

Відео дня

- У нових тарифах враховані витрати на оплату праці робітникам, – пояснює Володимир Водовіз. – Це дуже важливо для нас, адже протягом останніх років нас покинуло багато працівників. Крім того, Національна комісія додала в тариф інвестиційну складову. Щоб використовувати кредитні кошти Світового банку, ми повинні вчасно сплачувати відсотки. Вони незначні, у порівнянні з кредитними відсотками, які пропонують українські банки. У Світовому банку відсотки коливаються від 0,45 до 3%. В українських банках - це до 30%. Інвестиційні кошти дають змогу вперше за багато років оновити фонди підприємства, що вплине і на якість води, і на якість та безперервність надання наших послуг.

У КП «Тернопільводоканал» пояснюють, що Національна комісія минулого року приводила тариф до економічно-обгрунтованої позначки, що спричинило кілька змін тарифу протягом року. У 2020 році, якщо не буде радикальних змін у податковому законодавстві чи на ринку електроенергії, підвищення тарифів на водопостачання буде одноразовим.

- Минулого року підприємство працювало з тарифом, який не покривав усіх витрат, - каже Володимир Водовіз. – Цього року Національна комісія врахувала всі витрати, тому ми сподіваємося, що цей тариф не зміниться протягом усього року.

Окрім забезпечення діяльності підприємства, нові тарифи дозволять «Тернопільводоканалу» використати кошти на інвестиційні проєкти. У 2020-му році будуватимуть станцію знезалізнення води, реконструюватимуть Верхньо-Івачіський водозабір, каналізаційні насосні станції та каналізаційні очисні споруди. Триватиме оптимізація й заміна мереж водопостачання й водовідведення. Як пояснюють у КП «Тернопільводоканал», ці роботи спрямовані на покращення якості води для споживачів та зменшення аварійності на водопроводі.

Чому лишити старий тариф не можна

В обгрунтуванні щодо прийняття постанови НКРЕКП «Про внесення змін до постанови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг» пояснюють, чому для тернополян тариф виріс на 36,7%.

Так, витрати на оплату праці виросли на 37,82% з централізованого водопостачання та на 29,31% з централізованого водовідведення. Збільшились витрати на оплату податків та зборів:

на 12,61% з централізованого водопостачання;

на 1,33% з централізованого водовідведення.

Заплановані фізичні обсяги використання електроенергії збільшилися на 087% за водопостачання та 3,03% за водовідведення. Збільшилися витрати на реагенти – на 5,4%. Витрати на пально-мастильні матеріали для водопостачання зросли на 28,98%.

Саме через це, минулого року КП «Тернопільводоканал» працював у збиток, кажуть на підприємстві. 

Звісно, комунальне підприємство дає пояснення своїм діям. У той же час, тернополяни нарікають: ціна є високою! А якість води - не найкращої кості! Саме тому, журналісти "20 хвилин" перевірять, які конкретно суми закладені у розрахунок тарифу. Більше про це - у наступних публікаціях на сайті "20 хвилин".

Ми також порівняли нові тарифи на воду у кількох містах. І ось що отримали:

Місто:

Новий тариф

Тернопіль

27,34 грн

Львів

20,85 грн

Вінниця

21,93 грн

Миколаїв

25,78 грн

Житомир

25,40 грн

Херсон

24,82 грн

Кропивницький

37,63 грн

Київ

21,75 грн

Яка якість води зараз

Деякі тернополяни скаржаться на якість води, яка тече у них з крану. Однак у КП «Тернопільводоканал» запевняють, вода якісна і її, на відміну від води у багатьох інших містах, можна спокійно пити.

- Ми докладаємо зусиль для того, щоб провести реконструкції діючої мережі та наших об’єктів водопостачання, – пояснює Володимир Водовіз. – У нас є досить складна система водопостачання. Ми обслуговуємо близько 350 кілометрів водопровідних мереж на 290 кілометрів каналізаційних мереж. Ми маємо великі очисні споруди. Фактично ця система побудована ще в 60-70 роки минулого століття. Тарифи, які у нас діяли, не дозволяли робити великих реконструкцій.

Опитування

Чи п’єте ви воду з крану?

У якості води, яку споживають тернополянин, сам Володимир Водовіз не сумнівається та каже, що бутильовану воду він не купує, п’є тільки з крану.

- Щодо якості води я хочу зазначити, що Тернопіль використовує воду з підземних джерел, – пояснює Володимир Водовіз. – Це дозволяє хлорувати воду на мінімальному рівні. Якщо інші міста використовують воду з річок, то там необхідно використовувати серйозні реагенти для очищення. Також наша вода відповідає усім санітарним нормам. У мене двоє дітей, і вони п’ють звичайну воду. А от у якості води з автоматів я сумніваюся.

Також, у КП «Тернопільводоканал» радять, що якщо ви переймаєтесь через запах хлору – воду можна набрати у посуд і почекати кілька годин, і хлор випарується.

Журналісти "20 хвилин" також проведуть невеличкий експеримент, щоб перевірити, яка насправді вода тече з наших кранів. Про це читайте згодом. 

А як ви ставитесь до підняття тарифів на воду? Чи задоволені якістю води? Пишіть у коментарях!  

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (84)
  • Анонім

    Ну ,що зелені фанатіки догралися , що ваші так звані обранці залупляють ціни на все : на воду ,світло ,газ . Телебачення похерили щоб люди на Viasat переходили. Хтось тут буде п......и ,що зарплату підняли так підняли аж на 169 грн . Це то саме ,що дали 1 грн ,а забрали 10 грн . Ви ,що ще не зрозуміли ,що через вас страждають всі . Тішаться ,що Порошенка скинули , а Коломойський вас не лякає який обікрав державу на 159 млрд грн , народ фактично скинувся і націоналізував банк ,а цей у.....к тепер хоче щоб держава повернула націоналізований ,а фактично куплений народом банк, і ще щоб держава сплатила 3 млрд доларів компенсації це ,що добре по вашому .Тільки фокус в тому ,що це ми всі знову будемо з власної кишені скидатися Бені . Тепер ,щодо води ось тримаю платіжку і читаю з другої сторони "Згідно з Постановою Національної комісії ,що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг від 04.02.2020 року затверджено нові тарифи на послуги централізованого водопостачання та водовідведення для населення" . То хто ще буде п........и ,що це Водоканал підняв тарифи . Це по всій країні приняли і це рішення 04.02.2020 року .  Ось все ,що відбувається це черговий виток інфляції . Ось зараз все піде по ланцюгу після холодної води подорожчає гаряча вода рівно на 7 грн ,а може і більше бо ще електрику добавлять . Пора розуміти , що якщо такими варварськими методами і з непрацюючою економікою піднімати зарплати на 169 грн , а при цьому забирати через комуналку 369 грн це називається нає...лово .

    Svitlana Skripets reply Анонім

    David Starr reply Анонім

    Який ти вже бідний та нещасний, то певно Зеленський у всьому винен )   От тільки мало хто каже, що облікова ставка НБУ вже 11% і ще буде знижуватись. Але кому це цікаво, краще "армія, мова, віра", а ну так, ще тарифи на пару гривень підняли, жах який )

    Анонім reply David Starr

    Так скажи це пенсіонерам ,які кожну копійку рахують при пенсії 2000 грн за 50 років стажу . 7 грн на кожному кубі це щось зажирно получається . Я ще розумію, якщо б вони вкладали в мережі ,а так подивишся забють кілок засиплять місце пориву ,а потім через 2 дні на тому ж місці копають знову ,а витрати на пальне ,роботу списують на нас . А хто ще винен крім Зеленського і його некомпетентного уряду ,які навіть в економіці не петрають . Заявляти таку х...... , що пенсіонери не будуть платити за комуналку ,а хто ж тоді за них буде сплочувати- бюджет ,народ, чи гроші надрукують . Вони зараз не знають чим пенсії плати оскільки люди повиїжали  на роботи в інші країни ,а хтось обіцяв повертати цих людей . Хоча ,що казати цей наперсточник сказав ,що він нікому нічого не должен . Тарифи може кожен дурак піднімати тільки це називається черговий виток інфляції . Піднімуть зарплати значить і ціни в магазинах піднімуть бо роботодавцю треба працівникам виплачувати цю підвищену заробітню плату те саме стосується комуналки . Все привязано до електрики піднімається електрика значить дорожає телекомунікаційні послуги , вода , газ , гаряча вода насоси ж не на вільній енергії крутяться .

    Svitlana Skripets reply Анонім

    David Starr reply Анонім

    Таки да, плакати і жалітись ми вміємо, це у нас не забереш. Раніше, певно, було все супер, таку країну Зе спаскудив ) А знаєш чого так? Бо мало який толковий спеціаліст хоче те розгрібати, що зо 30 років збиралось в купу, тому й маємо тих, кого маємо. Не хвилюйся, все буде добре )
  • Олександра Мороз

    В Чорткові не кращі.
  • Anonymous

    В Чорткові вода по 26 грн в інших областях теж подорожчання, дибіли то що і там наша мерія винна. Підняття тарифів ще так нерадувало, піднімай ВР піднімай побільше

    Олекссій reply Anonymous

    Верховна Рада не піднімає тарифи на водопостачання та водовідведення ні в Тернополі,ні в Харкові,ні в Херсоні - не де інде.Все це роблять місцеві компанії(в даному випадку КП «Тернопільводоканал»).

    Pavlo Danylyshyn reply Олекссій

    не водоканал, а Національна комісія в Кийові підіймає ціни

    Anonymous reply Олекссій

    Газ і світло також місцеві ради піднімають? По вашому на чому насоси мають працювати, відкрию вам таємницю що ще продукти подорожчають бо газ здорожчав чи по вашому доплата за постачання газу то вибади місцевих рад

    староста reply Anonymous

    Скиньне будь ласка стенограму засідання Верховної Ради,щодо підняття тарифів на воду для жителів Тернополя.Дякую.

    Anonymous reply староста

    Фільтруйте що написано  ВР не піднімпє ціни на воду, ВР підняли ціни на світло,газ чи повашому насоси  працюють на сонячних батареях

    Марія Кноль reply Anonymous

    ВР- законодавчий орган влади(від слова ЗАКОН).Нічого вона не піднімає (НЕ ПИШІТЬ ДУРНИЦЬ !).На це є виконавчі органи влади(перегляньте констинуцію:особливо повноваження президента,ВР та кабміну).

    Anonymous reply Марія Кноль

    ДОБРЕ ТОДІ ЦІНИ НА ГАЗ І СВІТЛО ХТО ПІДНЯВ. АЖ НІЯК НЕ МІСЦЕВА ВЛАДА.
  • Svitlana Skripets

    Над ставом 6/3 reply Svitlana Skripets

    Свєточка, солнышко, то твій чоловік на фото? Що ж ти його не зачешеш та яйця не помиєш? Вода зелена з крана тече?

    Анонім reply Svitlana Skripets

    От чудо саме собі плюсує , що скажеш - довб......

    Svitlana Skripets reply Анонім

    Лошарік,і де ти ці плюси бачиш? Сліпаки протри )))

    Я навіть не сумнівалася , що ти досить що дурне,так ще й сліпе )))

    Анонім reply Svitlana Skripets

    Порядні люди тебе ОПУСТИЛИ

    Svitlana Skripets reply Анонім

    Лошарік ! Я знаю хто ти такий ))) Ти завжди на цьому сайті будеш ЛОШАРІКОМ !Завжди.

    Я тобі даю слово.

    Анонім reply Svitlana Skripets

    Ти завжди будеш ОПУЩЕНЕ і послане нах.......  , а слово своє можеж запхати в ОПУ там йому саме місце.

    Svitlana Skripets reply Анонім

    Лошарік,є програма, яка бачить IP  усіх користовачів,які пишуть коменти на будь- яких ресурсах.

    Анонім reply Svitlana Skripets

    Анонім reply Svitlana Skripets

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
19:03 Вісім років судиться з поліцією: тернополянин вимагає покарання для патрульних та компенсації photo_camera 18:06 Таксі у Тернополі: порівняли тарифи різних сервісів виклику авто photo_camera 17:20 У бучацькій школі діти били та цькували однолітків. Хто понесе відповідальність 16:40 Заснував сімейну майстерню дронів та допомагає ЗСУ: історія 21-річного тернополянина Від читача 13:35 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 16:05 Чи будуть в Україні додаткові вихідні на Великодні свята 15:28 Із 23 квітня тернополянам можуть вимикати світло у «пікові» години 14:55 Біля Тернополя зіштовхнулися автобус та бус: є постраждалі 14:40 У Тернополі віддали честь полеглому Героєві під час руху колони «На щиті» (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 14:15 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 13:36 Тернополянин зняв в оренду неіснуюче житло. Як дізнатись чи квартира, яку ви знайшли — реальна 12:56 Українські консульства в Польщі та інших країнах призупинили роботу з чоловіками мобілізаційного віку 12:22 У яких лікарнях Тернопільщини можна отримати допомогу при інсульті 11:43 На Гайовій та Сахарова ремонтують двори та тротуари. Пишіть в коментарях вулиці, де це необхідно також 11:05 Омбудсмен перевірить дитячу бібліотеку в Тернополі після конфлікту працівниці та переселенців 10:25 В Тернополі чоловік отримав два роки тюрми за те, що чинив опір патрульним 09:37 Електронний кабінет військовозобов’язаного: коли має запрацювати та чи всі повинні створити 09:00 У лікарні помер 21-річний воїн Денис Каразія з Кременецької громади 08:01 Безоплатне житло, виплати та субсидія: як переселенцям отримати допомогу на Тернопільщині 22:00 На Тернопільщині цього тижня дощитиме
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up