Для тих, хто виходить на пенсію у 2022-му: як і скільки нарахують і на кого чекає індексація?

Для тих, хто виходить на пенсію у 2022-му: як і скільки нарахують і на кого чекає індексація?
  • Майбутня пенсія залежить від величини заробітної плати, з якої сплачені страхові внески.
  • У статті – посилання на онлайн-калькулятор розрахунку пенсії.
  • На кого цьогоріч чекає індексація пенсії і кому її перерахують, читайте.

Особам, які досягнуть 60-річного віку у 2022 році, для призначення пенсії за віком потрібно мати 29 років страхового стажу. А його зарахування відбувається, коли роботодавець працівника сплачує страхові внески на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування. Про це повідомили у Головному управлінні Пенсійного фонду України в області.

Треба 29 років страхового стажу

Часто трапляються випадки, коли, наприклад, трудова книжка особи заповнена неналежним чином — є помилки в написанні імені, прізвища, по батькові чи вказана не правильна дата народження, відсутні печатки організацій або ж вони є не чіткими. Тому громадянам, які цього року мають право вийти на пенсію, варто завчасно подати документи до органів Пенсійного фонду України з метою їх попередньої перевірки.

Розрахувати розмір пенсії, який вам виплачуватимуть, можна самостійно та онлайн – за допомогою «пенсійного калькулятора» - за посиланням у довідці наприкінці статті.

Відео дня

Фахівці нагадали про важливість офіційного працевлаштування та залежність розміру майбутньої пенсії від величини заробітної плати, з якої сплачені страхові внески.

— Головною умовою для призначення пенсії особі є наявність необхідного страхового стажу, який громадянин набуває в процесі сплати роботодавцем страхових внесків до Пенсійного фонду із нарахованої заробітної плати в сумі не меншій, ніж мінімальний. Сьогодні — 1 430 грн, — повідомили у пресслужбі відомства. — За особу, яка працює в «тіні», роботодавець не сплачує страхові внески, а відповідно їй не зараховується страховий стаж, якого у 2022 році для виходу на пенсію за віком потрібно мати щонайменше 29 років.

Підвищення пенсії 60-річним жінкам

Розмір підвищення до пенсії визначається індивідуально для кожної жінки, яка народилася у період з 1 січня 1962 до 31 грудня 1962 року, та залежить від розміру пенсії, обчисленої з урахуванням страхового стажу та заробітної плати, з якої було сплачено страхові внески. Підвищення встановлюється в межах максимального розміру пенсії, тобто 10 прожиткових мінімумів, визначених для осіб, які втратили працездатність (з 01 грудня 2021 року — 19 340 грн). Про це повідомив заступник начальника Головного управління Володимир Івахов.

— Пенсійні виплати перераховано в автоматичному режимі, тож визначеним законодавством категоріям осіб — одержувачам пенсії звертатися до органів Пенсійного фонду України не потрібно, — пояснив Володимир Івахов. —  Перераховані пенсії виплачуються пенсіонерам у визначену дату, починаючи з  4 січня 2022 року.

При призначенні пенсій за віком жінкам, які народилися у 1962 році, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 15 вересня 2021 року № 963 «Про додатковий соціальний захист окремих категорій осіб у 2022 році та в подальшому», передбачено встановлення щомісячного підвищення в розмірі 9 відсотків пенсії, обчисленої відповідно до статті 27 Закону України від 09 липня 2003 року № 1058-IV «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі — Закон № 1058).

Підвищення до пенсії відповідно до вищезазначеного встановлюється з урахуванням таких умов:

- дата народження жінки — з 01 січня 1962 року по 31 грудня 1962 року;

- пенсія за віком призначається вперше, відповідно до статті 26 Закону № 1058.

Якщо раніше жінка отримувала пенсію по інвалідності, у зв’язку з втратою годувальника чи за вислугу років — при переведенні на пенсію за віком права на встановлення визначеного законодавством підвищення не матиме, повідомили в Головному управлінні.

Розмір підвищення до пенсії визначається:

- індивідуально для кожної жінки;

- залежить від розміру пенсії жінки, обчисленої з урахуванням страхового стажу та заробітної плати, з якої було сплачено страхові внески (формула наведена у статті 27 Закону № 1058).

На кого чекає індексація пенсії у 2022-му?

— Жінкам, які народилися у період до 31 грудня 1961 року, при призначенні пенсій за віком, в тому числі за зверненнями, встановлюється підвищення до пенсії, відповідно до умов, визначених частиною третьою статті 29 Закону № 1058, — тобто 2,5 відсотка за кожні шість місяців більш пізнього виходу на пенсію, починаючи з 55 років до досягнення ними 60-річного віку, — пояснили у пресслужбі Головного управління.

У 2022 році планується також здійснення індексації пенсій — з березня поточного року, перерахунків пенсійних виплат у зв’язку з підвищенням прожиткового мінімуму та мінімальної заробітної плати, а також встановлення доплати до пенсії пенсіонерам віком від 70 до 75 років.

Довідка

Отримати відповіді на нагальні питання щодо призначення , перерахунків та виплати пенсій можливо, не виходячи з дому, у телефонному режимі, або через вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України  — https://portal.pfu.gov.ua/

Пенсійний калькулятор за посиланням https://portal.pfu.gov.ua/sidebar/Templates/InfoPencCalc

Читайте також

На пенсію відтепер можна йти раніше. Кого це стосується?

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (9)
  • Оксана

    Вийшла на пенсію за віком в 59,5 років. Після цього продовжую працювати. Як взнати точний стаж та розмір пенсії відповідно до нього
  • Тетяна Крупа

    ФОП 2 група в січні 2023 року виповниться 60 років. Як розрахувати пенсію.
  • Наташа Яресько

    До це также
  • Лилия Задацкая

    А как же по закону было 28 лет стажа,и вдруг стало 29???

keyboard_arrow_up