Добре платять, не виходячи з дому: пояснюємо, в чому криється головна загроза віддалених робіт

Добре платять, не виходячи з дому: пояснюємо, в чому криється головна загроза віддалених робіт
  • Дистанційна робота під час пандемії — поширена у Тернополі.
  • Віддалену роботу тепер можна знайти навіть у своєму гаджеті. 
  • Що з віддалених робіт пропонують для тернополян і мешканців області?
  • Як отримати зароблене, пояснює адвокат.
  • Завдяки Вашим підпискам ми можемо робити більше цікавих матеріалів і бути незалежними!

 

Працювати, не виходячи з дому. Працювати, не маючи кваліфікації. Працювати і отримувати в рази більше, ніж мінімалка. Невже це реальність?  

Пошук дистанційних робіт ми обмежили Тернопільською областю. Помітили, що деякі роботодавці ставлять високі вимоги. Це стосується, насамперед, знання мов. Зокрема, англійської. Інші ж — спеціальних вимог взагалі не ставлять. 

Цікаво, що у десятках оголошень жодної згадки про офіційне працевлаштування. Що насправді криється за дистанційною роботою і чи можна довести, що ви там справді працювали, коли зарплати не отримали? Що ж пропонують роботодавці нашим землякам без спеціалізації, дізнавайтесь далі. 

Відео дня

Вакансії дистанційних робіт ми шукали на work.ua., robota.ua і careerjet.ua.

Які пропозиції для тернополян?

1. Менеджер з продажів

Вимоги: наявність комп’ютера чи ноутбука, стабільного інтернету.

Робота: надавати консультації клієнтам компанії по телефону. Інформувати про спеціальні пропозиції та актуальні новини. Продаж продукції та оформлення замовлення. Графік роботи з 9:00 до 20:00 (гнучкий, дистанційно).

Зарплата: від 9000 грн.

2. Автор текстів на англійській мові. Копірайтер

Вимоги: вища освіта, вільне володіння англійською мовою, досвід перекладу і написання текстів на англійській. 

Робота: написання текстів на англійській мові на різні теми: від одягу до медицини в залежності від освіти. 4 робочих днів на вибір.

Зарплата: від 12 до 36 тисяч грн в місяць. Виплата раз на тиждень. 

3. Перекладач у шлюбну агенцію

Вимоги: володіння англійською мовою не нижче Pre-Intermediate. Наявність ноутбука з інтернетом. Комунікативні навички, креативність і швидкість набирання тексту. Вік з 18 до 35 років. 

Робота: ведення переписки/чатів на сайтах знайомств. Оновлення інформації і просування анкет на сайті. 5-денний робочий тиждень. Є денні і нічні зміни.

Зарплата: середня зарплата — 300-350 доларів. Можливість заробляти від 800 до 1200 доларів (від виробітку).

4. Спеціаліст онлайн-чату

Вимоги: базове знання англійської мови чи впевнене користування онлайн перекладачем. Цілеспрямованість і організованість. Комп'ютер чи ноутбук для роботи в Інтернеті. 

Робота: робота у нічні зміни на американському сайті. Кар'єрний ріст до адміністратора сайту. 

Зарплата: до 60 тисяч гривень в місяць. 

5. Менеджер з продажу реклами

Вимоги: досвід роботи у продажах або клієнтському сервісі. Готовність до навчання. У наявності комп’ютер із можливістю відеозв'язку, гарнітура, швидкість інтернету 20 мбіт (перевір за допомогою speedtest.net).

Робота: робочий день з 9.00 до 18.00. 5 робочих днів. 

Зарплата: оклад 8000 грн. Додаються відсотки від продажів, розмір відсотків залежить тільки від роботи (5−20%). 

6. Оператор на телефон

Вимоги: підтягувати свій рівень англійської мови. Комунікабельність і наполегливість. 

Робота: Працювати в системі автодозвону з готовою базою клієнтів по телефону з 10:00 до 19:00, або з 11:00 до 20:00, зручний фіксований графік. 

Зарплата: 7000 — 15 000 грн.

7. Логіст

Вимоги: знання російської та англійської мови (розмовний рівень); комунікабельність; вміння працювати в команді, впевнений користувач ПК; відповідальність та чесність.

Робота: моніторинг роботи водіїв в дорозі. Позмінний графік, восьмигодинний робочий день.

Зарплата: 13 000 грн.

8. Менеджер по роботі з клієнтами

Вимоги: готовність до активного навчання. Знання російської. Комп'ютер, доступ в Інтернет. 

Робота: консультування та інформування клієнтів по телефону, відстеження своєчасності оплати за послуги компанії. П'ятиденний робочий тиждень з 10:00 до 18:00 год. Субота-неділя — вихідні.

Зарплата: 9000 грн зі зростанням зарплати кожних шість місяців. На випробувальному терміні рівень зарплати — за результатами співбесіди. 

«Підводні камені» дистанційної роботи

Зазвичай дистанційні роботи не передбачають офіційного працевлаштування. Працівники їх вважають тимчасовим підробітком, а роботодавці не хочуть зайвої мороки із працівниками на місяць-два. 

Тернополянка Марія каже, що вирішила спробувати себе у дистанційці, коли почалася пандемія.

— Мене зацікавила вакансія перекладача у шлюбне агентство. Зарплата хороша, з вимог — лише середнє знання англійської та комп'ютер. Не скажу, що робота була дуже легкою, бо найвищі заробітки, як казали, вночі. Працювали ми зі США, а там різниця в часі. Тому сидіти 8 годин вночі і намагатися щось друкувати, миттєво відстежувати всі повідомлення і коментувати, аби підвищити рейтинг своєї сторінки — непросто, — каже жінка.

У такому нічному режимі Марії вистачило на два тижні. 

— Я зрозуміла, що це не моє. Сторінка, яку мені дали, була «мертва». На ній я просиділа два тижні і заробила 26 доларів. Шокована тією сумою, звернулася до свого оператора, сказавши, що більше так не працюватиму. Тоді вона одразу змінила стару на кращу сторінку, але працювати там я не мала бажання. Гроші мені ніхто не заплатив, навіть тих 26 доларів, — розповідає співрозмовниця.

Офіційне працевлаштування — однозначна гарантія

Поспілкувавшись з адвокатом з'ясували, що жодної альтернативи і власного захисту, окрім, як укласти трудовий договір чи контракт з роботодавцем, — немає. Тобто, якщо ви офіційно не працевлаштуєтесь, чекайте чого завгодно від роботодавця. Безпричинне звільнення, невиплата заробітної плати, мабуть, основні негативні наслідки, які відчувають на собі неоформлені працівники. Вже не кажучи про невиплату лікарняних. Про відпустку і відпускні зазвичай можна забути. 

Офіційне працевлаштування працівника — гарантоване Конституцією України право на працю, реалізоване шляхом укладання трудового договору. Що воно гарантує, пояснює адвокат Віталій Вітів. 

 — Офіційне працевлаштування гарантує страхування на випадок втрати працездатності. Також гарантує сплату податків на доходи працівника. Жодного іншого варіанту, крім офіційного працевлаштування, працівник не повинен розглядати, — пояснює адвокат. — Працюючи неофіційно, працівник стимулює ухилення від сплати податків, а також позбавляє себе передбачених законом гарантій. Наприклад, у випадку звільнення, порушення трудового законодавства щодо нього, виплату лікарняних, відпускних і, навіть, у випадку настання цивільної відповідальності. 

Адвокат наголошує, у разі бажання притягнути недобросовісного роботодавця у суді за невиплату заробітної плати, ризикуєте залишитись ні з чим. Адже ви були неоформлені. 

Таким чином, негативні наслідки неофіційних трудових відносин, виплати заробітної плати в "конвертах" відчувають не тільки працівники, а і суспільство в цілому, оскільки ненадходження податків в бюджет країни впливає на  соціальні потреби всіх громадян,  реалізацію програм соціально-економічного розвитку країни, виплату пенсій та інших соціальних виплат.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up