Ми порівняли курс валют в обмінниках і банках Тернополя: дивіться, де вигідніше

Ми порівняли курс валют в обмінниках і банках Тернополя: дивіться, де вигідніше

Курс валют продовжує змінюватися. Впродовж останніх днів долар почав дешевшати та вже коштує менше 40 гривень. Ми порівняли актуальний курс валют у відділеннях банків та обмінниках міста.

Станом на 26лютого, курс Національного банку України становить 36,56 грн за долар та 38,82 за євро. Однак у обмінниках та касах банків валюту продають дорожче. Євро вже дорожче за долар, а американська валюта почала дешевшати.

Який курс у банках

Ми порівняли курс обміну у відділеннях банків міста. Долар купують від 38,90 гривень. Найбільше – 39,55 гривень. Купити валюту можна за 39,55–40,15 гривень але за умови, якщо у касі банку є готівкова валюта. В інакшому випадку придбати долар за таким курсом не вдасться.

Відео дня

Євро скуповують за 40,60–41,40 гривень. У деяких банках вартість європейської валюти вже сягає 42,50 гривень. Детальніше дивіться на інфографіці:

Який курс в обмінниках

Ми побували у різних обмінниках міста. Якщо ви плануєте продати або купити валюту – краще порівняти пропозиції кількох обмінників, щоб знайти вигідніший курс. Він може змінюватися впродовж дня.

У обмінниках, де ми побували, долар купують по 39,20–39,55 гривень. Продають валюту по 39,70–39,90 гривень. Вже кілька днів поспіль вартість готівкового долару у обмінниках міста нижче «психологічної відмітки» у 40 гривень.

Євро купують по 41–41,40, а продають по 41,60–41,90 гривень. Це вигідніше, ніж у деяких банках.

Ситуація на валютному ринку покращилась

НБУ скоротив продаж доларів до мінімуму з початку року, про це повідомляє РБК–Україна. Національний банк України (НБУ) протягом тижня з 20 по 24 лютого 2023 року купив на міжбанківському валютному ринку 9,70 млн доларів і продав 605,24 млн доларів. Таким чином, центробанк скоротив продаж валюти порівняно з минулим тижнем.

В НБУ також вважають ситуацію з валютним ринком стійкою та не бачать потреби у зміні офіційного курсу долара.

Як можна зберегти заощадження

У Національному банку України розповіли, як можна зберегти свої заощадження від коливання курсу валют. Громадяни можуть купувати долари США за офіційним курсом Національного банку з подальшим їх розміщенням на строковий депозит у банку та обов’язковим зворотним продажем купленої валюти після закінчення строку депозиту за офіційним курсом на день проведення зворотної операції. Простіше кажучи – ви можете купити долари онлайн та розмістити їх на депозит, а після закінчення терміну ви отримаєте ваш вклад у гривнях, відповідно до актуального курсу НБУ.

Сума та кількість таких вкладів для одного клієнта банку не обмежуються. Відсоткова ставка за депозитом встановлюватиметься відповідно до процентної політики банків, строк депозиту – від шести місяців з можливістю пролонгації, але без права дострокового розірвання. За оцінками Національного банку, такий інструмент створить для громадян додаткову альтернативу вкладенню коштів у готівкову іноземну валюту, що сприятиме зменшенню попиту на неї, стабілізації очікувань та зниженню тиску на курс у готівковому сегменті валютного ринку.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Val Val

    І в неділю про валюту? Ви притомні?

keyboard_arrow_up