За скільки можна здати і купити валюту? Чи дотримуються обмінники вказівок НБУ – ми перевірили

За скільки можна здати і купити валюту? Чи дотримуються обмінники вказівок НБУ – ми перевірили
  • Національний банк України заборонив показувати курс валют обмінникам на вулицях з 29 липня. Це пояснили тим, що в обмінниках створюють паніку серед населення та штучно завищують курс, хоча реальних причин зростання вартості валюти немає.
  • Журналісти «20 хвилин» перевірили, чи дотримуються нових правил у Тернополі. Як змінилась вартість іноземної валюти та де можна знайти актуальний курс. Про це у матеріалі.

Заборона від НБУ показувати курс валют на табло та іншими способами у обмінниках неабияк обурила та збентежила багатьох тернополян. Дехто скаржиться, що тепер важче шукати більш вигідний курс – потрібно обходити обмінники та запитувати актуальну вартість валюти.

Чому заборонили

Як пояснили на офіційному сайті НБУ, це обмеження стосується лише небанківських фінансових установ (обмінників). Заборонили здійснювати інформування про встановлені курси купівлі та продажу іноземних валют поза межами кас установ та їх структурних підрозділів, привертаючи до них додаткову надмірну увагу будь-якими цифровими значеннями чи символами. Простіше кажучи – заборонили демонструвати курс на табло або будь–якими іншими способами на вулиці.

Інформація про встановлені курси купівлі та продажу іноземних валют має надаватися в копії наказу (розпорядження) про встановлення курсів купівлі та продажу іноземних валют на касах таких обмінників.

Відео дня

Банки працюють без змін

У перший день після заборони НБУ курси валют почали зникати навіть з інформаційних табло банків міста. Однак тепер курс повернули. Ми побачили працюючі табло на вулицях біля різних банків.

У НБУ пояснили, що ці зміни не стосуються банків, оскільки на практично не зафіксовано ними зловживань у сфері здійснення торгівлі валютними цінностями в готівковій формі. Проте у разі виявлення таких зловживань, аналогічне регулювання буде запроваджено і для банківських установ.

Чи дотримуються нових правил обмінники

Ми побували у різних обмінниках міста та перевірили, чи виконують там вимогу НБУ. Як ми переконалися – заборону не ігнорують.

Біля багатьох обмінників інформаційні екрани просто вимкнули або вони залишились порожні.

Є і такі, де замість курсу тепер нулі або те, що купують валюту дорого, продають – дешево. Десь замість курсу тепер графік роботи обмінника.

А як ви ставитеся до цих змін? Проголосуйте!

Опитування

Чи потрібно забороняти обмінникам показувати курс на вулицях

Щоб дізнатися курс валюти – потрібно запитати про це у касира. У деяких обмінниках вивішують розпорядження з актуальним курсом.

Валюта дешевшає

Ще кілька днів тому долар, до нових обмежень НБУ, «штормило». Його продавали в обмінниках майже по 43 грн. Вартість фактично зрівнялась з вартістю євро.

Однак тепер курс почав знижуватися, а в деяких обмінниках вартість долара вже нижче психологічної позначки у 40 грн за долар.

Здати долар у обмінниках Тернополя, станом на 4 серпня, можна за 38,50–39,10 грн. Купити американську валюту можна за 39,30–40,00 грн.

Євро можна продати по 39,00–39,5 грн. Купити – по 40,00–41,40 грн.

А як ви ставитеся до нових обмежень? Чи часто доводиться купувати та продавати валюту? Пишіть у коментарях!  

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Ліда Плющ

    БУДЕ ЩЕ ВЕСЕЛІШЕ...))
  • Ирина

    А ще можна зняти цінники на  дорогі товари в магазинах. Щоб люди не засмучувалися. No comments...

keyboard_arrow_up