Чим багаті? Що декларують мери міст Тернопільського району

Чим багаті? Що декларують мери міст Тернопільського району
  • У міського голови Тернополя річний дохід становить майже 900 тисяч гривень, а на банківських рахунках - десятки тисяч гривень, доларів та євро. 

  • Голови інших міст Тернопільського району задекларували також чималі суми. 

  • Ми підготували для вас огляд їх декларацій.

Міські голови, як посадові особи, щорічно повинні заповнювати декларації, де вказують чим багаті та скільки заробили: квартири, земельні ділянки, кошти на рахунках у банках, автомобілі тощо. 

Журналіст «20 хвилин» дізнався, що ж задекларували голови міст Тернопільського району.

До Тернопільського району входять сім міст: Тернопіль, Теребовля, Збараж, Скалат, Зборів, Підгайці та Бережани. В деклараціях, поданих у березні-квітні 2021 року найбільший дохід за основним місцем роботи у міських голів Тернополя та Бережан. Однак останній, Ростислав Бортник, став очільником Бережан лише після минулорічних виборів. Тому левову частку доходу з основного місця роботи він отримав від юридичної компанії MPRDO Mauz Pektor Architekten. А от найбіднішим міським головою став очільник Підгайців його дохід за основним місцем роботи становить трохи більше 36 тисяч гривень. Та окрім того понад 400 тисяч гривень він заробив від зайняття підприємницькою діяльністю.

Відео дня

Зауважимо, що заробітна плата чиновників значно відрізняється, адже дехто з них очолив місто тільки після виборів 2020 року. Тому в декларації вони вписували заробітну плату, отриману за чотири місяці, а не за весь 2020 рік.

В інфографіці ми вказали площу земельних ділянок та об’єктів нерухомості, на яке міські голови мають 100-відсоткове право власності. Майно, зареєстроване на когось із родичів, або з неповним правом власності у інфографіці не зазначали, однак розповімо про це у тексті.

Ми не брали до уваги декларацію виконуючого обов’язки міського голови Теребовлі Володимира Довганя, а також екс-мера Теребовлі Сергія Поперечного, який в січні 2021 року подав заяву на звільнення з посади міського голови.

 

Хто та чим багатий?

Сергій Надал, Тернопіль

Очільник найбільшого міста області - Тернополя - Сергій Надал за рік на своїй посаді заробив 898 660 гривень. Ще 1 825 гривень отримав як відсотки від «Приват Банку». Дружина очільника міста Олена Надал від своєї підприємницької діяльності за 2020 рік отримала дохід у 2 010 069 гривень. Тобто, як бачимо, заробляє значно більше, ніж чоловік.

Також пан Надал на рахунках в банках має 317 025 гривень. Окрім цього, задекларував 300 000 гривень, 20 000 доларів та 15 000 євро готівки. Ще 650 000 готівкових гривень, 63 000 доларів та 25 000 євро має дружина міського голови. Окрім того, у документі пан Надал вказав, що 950 000 гривень його дружина позичила третім особам.

Він є одноосібним власником квартири у Тернополі, площею 61,2 метрів квадратних. Ще одна квартира в Тернополі, площею 58,7 метрів квадратних метрів, - у спільній власності між очільником Тернополя та його родичами.

У його ж дружини у 100-відсотковій власності знаходиться земельна ділянка у Шляхтинцях, площею 2 500 метрів квадратних, а також вона володіє 50 відсотками на земельну ділянку в Байківцях, площею 1 200 метрів квадратних, ще 50 відсотків у власності доньки Сергія Надала. Вони двоє також мають рівне право власності на будинок в Байківцях, площею 399,1 метрів квадратних.

Машини міський голова Тернополя не задекларував. Користується службовим?

Ростислав Бортник, Бережани

У декларації новий очільник Бережан вказав, що за основним місцем роботи в 2020 році заробив понад мільйон гривень. З них, саме на посаді міського голови міста він отримав 16 819 гривень. Майже мільйонний дохід Ростислав Бортник отримав від юридичної компанії MPRDO Mauz Pektor Architekten. Серед інших доходів - 8 гривень «Бонус» плюс» від «Приват Банку».

На рахунку в одному з австрійських банків у чоловіка знаходиться 2939 євро. Ще 31 000 гривень, 7 000 швейцарських франків та 9 500 доларів Ростислав Бортник зберігає готівкою.

У спільній власності разом з Марією Бортник володіє квартирою, площею 47,5 метрів квадратних.

Машини не задекларував.

Роман Полікровський, Збараж

Очільник Збаража за рік роботи у міській раді задекларував 420 397 гривень. Ще 311 гривень - яу відсотки від «Приват Банку». У декларації пан Полікровський також вказав пенсії батьків, соціальні виплати їм та соціальну допомогу дружині. 

Власних заощаджень чоловік не задекларував. Його дружина має 12 000 доларів, 2 500 євро та 80 000 гривень готівкою, мати – 3 000 доларів готівкою та 7 159 гривень на рахунку в «Ощадбанку» (радянські вклади). Також на рахунку в цьому банку в розмірі 5 685 гривень перебувають кошти батька міського очільника.

Роман Полікровський має право на користування земельною ділянкою та житловим будинком, площею 512 та 145,9 метрів квадратних відповідно.

У декларації чоловік вказав, що має право на користування автомобілем Ford Transit Custom 2015 року випуску. Ще двома автівками – ВАЗ 2104 1986 року випуску та CHERY AMULET 2007 року випуску володіє його батько Степан Полікровський.

Руслан Максимів, Зборів

Зборівський міський голова задекларував 500 545 гривень, що заробив працюючи у Зборівській міській раді. Ще 23 832 гривні – це проценти банку, пенсія та дохід від надання майна в оренду.

Дружина міського голови за рік від підприємницької діяльності отримала дохід в розмірі 169 659 гривень.

На банківських рахунках у чоловіка - 1 582 гривні, а в його дружини – 1653 гривні та 897 доларів. 

Він володіє земельними ділянками, загальною площею 37 041 метр квадратний. Інших об’єктів нерухомості не задекларував. У дружини міського голови  у власності перебуває кілька земельних ділянок загальною площею 20 185 метрів, а також два нежитлових приміщення загальною площею 105,7 метрів квадратних.

Машини міський голова не задекларував. Ходить пішки чи користується службовим авто?

Петро Савончак, Скалат

Міський голова Скалату за рік роботи в міській раді заробив 440 605 гривень, принаймн,і саме таку суму задекларував. Також його дружина Світлана Савончак за рік отримала від третьої особи в якості зарплати за основним місцем роботи - 62 216 гривень.

Заощаджень очільник Скалату не задекларував.

Чоловік володіє двома земельними ділянками, загальною площею 3 264 метрів квадратних, а також житловим будинком, площа якого становить 63,4 метрів квадратних. У власності його дружини знаходиться земельна ділянка площею 1 852 метри квадратних, а також житловий будинок і квартира, площею 95 та 40 метрів квадратних відповідно. Окрім того, дружина Петра Савончака володіє нежитловою будівлею, площею 590,5 метрів квадратних, а також орендує земельну ділянку, площею 2 752 метри квадратних метри.

Машини міський голова не задекларував.

Ігор Мерена, Підгайці

За основним місцем роботи в міській раді Підгайців Ігор Мерена отримав 36 875 гривень, йдеться у декларації. Решта доходів – державна та соціальна допомога, дохід, виплачений самозайнятій особі та дохід від підприємницької діяльності. Останній і становить найбільшу частку – 402 256 гривень.

Заощаджень в банках чи готівкою чоловік не задекларував.

Міський голова володіє двома земельними ділянками загальною площею 2 660 метрів квадратних, а також має право на проживання у квартирі площею 20 метрів квадратних.

Має у власності автомобіль BMW 525TD 2002 року випуску.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (8)
  • Петро Беріт

    Журналюги ви тупі як срака...
    В мера зарплати 900тис, а в жінки 2 лями від підприємницької діяльності, це не пртбуток, а дохід! З цих 2млн прибутку може бути 0 чи навіть мінус. Отже не можна стверджувати що жінка Надала більше заробляє ніж він!
    А загалом... ну це ж смішно, вони ці копійки навіть не рахують. Ніби вони за зарплату живуть )
  • Tayisa Bubenko

    На мера може подаватись кожен? Чому злодюги? Станьте мером і побачимо, чи ви так скажете про себе.
  • Білий Маг

    Злодюги ))
  • Лана Даль

    Ну,и дальше.....!!!!!Только людей дразнить!!!

keyboard_arrow_up