«єОселя»: на Тернопільщині уже 18 осіб отримали іпотеку під 3%. Ми дізналися, як все оформити

«єОселя»: на Тернопільщині уже 18 осіб отримали іпотеку під 3%. Ми дізналися, як все оформити
  • В Україні запустили державну програму «єОселя». Тож тепер фахівці окремих категорій можуть придбати житло в іпотеку під 3%.
  • Ми розібралися, хто може претендувати на участь у держпрограмі і що треба зробити, аби отримати кошти в Тернополі.

Програма «єОселя» запрацювала з 1 жовтня 2022 року. У рамках програми отримати пільговий кредит на житло за ставкою 3% річних можуть військовослужбовці та силовики, вчителі, медики, науковці, як працюють в закладах державної та комунальної власності. Кредит надається на 20 років.

За кілька місяців 2022 року кошти на омріяне житло вже отримали 507 українців. Переважна більшість позичальників – військовослужбовці та силовики – 441. Також програмою скористалися 41 медик, 20 педагогів та п’ять науковців.

Відео дня

Більшість придбаної за програмою нерухомості – квартири на вторинному ринку. Це 71% від загальної кількості житла, що вже вдалося придбати. Про це повідомляють в Українській фінансовій житловій компанії.

Чи користуються програмою тернополяни?

Серед тих, хто вже взяв кредит та має власну оселю, і жителі Тернопільської області. Зі слів директорки Департаменту маркетингових комунікацій «Укрфінжитло» Анжеліки Зборошенко, найчастіше звертаються військовослужбовці та правоохоронці.

– У рамках програми кредити на купівлю власного помешкання отримали 18 жителів Тернопільської області. Загальна сума виданих кредитів – 19,6 мільйонів гривень. 17 кредитів видали військовослужбовцям та правоохоронцям, а ще один – педагогу, – каже пані Анжеліка.

Жителі Тернопільщини, як і інших населених пунктів, переважно брали іпотечні кредити для купівлі оселі на вторинному ринку нерухомості. Таких всього 14. А ось чотири людини придбали квартири напряму в забудовника.

Які вимоги до заявника та житла?

В «Укрфінжитлі» переконують, кредити видають не всім. А заявник має відповідати заздалегідь затвердженим умовам держави. Із основних – кандидат повинен бути громадянином України, а бажаний вік від 18 до 70 років.

– Кандидат та члени його родини повинні бути платоспроможними. Також  у їх власності має бути менше, ніж 52,5 кв.м. загальної площі житлової нерухомості для сім’ї з однієї особи та додатково 21 кв.м. на кожного наступного члена. Не враховується нерухомість, що наразі знаходиться на території бойових дій чи в окупації. Паралельно ні кандидат, ні члени його родини не повинні брати участь в діючих державних програмах по забезпеченню житлом. Також ніхто з них повинен бути олігархом чи мати санкції, – розповідає Анжеліка Зборошенко.

Щодо житла, то предметом іпотеки не можуть бути квартири, що є об’єктом права державної чи комунальної власності. А також квартири в житловому будинку, прийняті в експлуатацію раніше, ніж за десять років до дати укладення договору. Це якщо об’єкт нерухомості розташований в обласному центрі.

– Мінімальний перший внесок – не менше як 20% вартості житла. Якщо родина складається з однієї особи, то площа оселі не повинна перевищувати 52,5 кв.м. Додатково по 21 кв.м. надається на кожного наступного члена родини, – каже пані Анжеліка.

Є обмеження і щодо вартості квартири: вона не має перевищувати середню вартість спорудження житла у регіоні, помножену на коефіцієнт. Якщо говорити простіше, то потрібно взяти середню ціну квадратного метра в області з наказу Мінрегіону і помножити її на коефіцієнт:

  • для міст-мільйонників – 2,5;
  • для обласних центрів з населенням вище 300 тисяч – 2;
  • для міст з населенням менше 300 – 1,75;
  • для інших населених пунктів – 1.

Отримати кредит на житло за програмою «єОселя» українці зараз можуть у таких банках на вибір(список ще має розширюватись):

  • «ПриватБанк»;
  • «Ощадбанк»;
  • «Укргазбанк»;
  • «Глобусбанк»;
  • Sky Bank.

Як отримати послугу?

В «Укрфінжитлі» наголошують, заявки на участь в програмі іпотечного кредитування «єОселя» можна подати лише через мобільний застосунок «Дія». Для цього вам знадобиться комп’ютер або інший гаджет і доступ до мережі. Надаємо покрокову інструкцію, як подати заявку.

Крок 1: зареєструйтеся чи авторизуйтеся в кабінеті громадянина на diia.gov.ua за допомогою електронного підпису, Дія.Підпису або BankID.

Крок 2: Перейдіть до послуги єОселя.

Крок 3: Перевірте власні дані з кабінету громадянина на Порталі. Відкоригуйте їх за потреби, оскільки їх подають в заявку на отримання іпотеки.

Крок 4: Оберіть категорію заявника, до якої ви відноситесь за місцем працевлаштування. Претендувати на отримання іпотеки можуть лише громадяни України, які є військовослужбовцями, працюють у правоохоронних органах, педагоги і медики комунальних чи державних установ, а також науково-педагогічні працівники.  

Крок 5: Вкажіть власний сімейний статус, дані іншого з подружжя, якщо ви перебуваєте у офіційному чи цивільному шлюбі. Також важлива кількість неповнолітніх дітей до 18 років, які з вами проживатимуть. І обов’язково середньомісячний дохід родини.

Крок 6: Вкажіть дані про бажане житло та банк, до якого хочете надіслати заяву. В одній заяві можна обрати лише один банк.

Крок 7: Обов’язоков перевірте заяву, підпишіть електронним підписом та надішліть.

Далі очікуйте повідомлення про подальші кроки на вказану електронну адресу. Також ця інформація буде доступною у розділі «Зверніть увагу» в кабінеті громадянина на порталі «Дія».

Увага! Вашу заяву можуть оброблювати у банку три або більше робочих днів. Як тільки рішення буде відомим, вам про це повідомлять. Також в «Укрфінжитлі» акцентують увагу людей на тому, що жодних коштів на руки чи власну банківську картку ви не отримаєте. 

– Після того, як вам підтвердили участь у програмі, ви маєте обрати собі квартиру. При цьому варто враховувати всі умови щодо її стану та площі. Самостійно вибираєте нерухомість, що хочете придбати і знову звертаєтеся в банк. Там вам скажуть, які документи необхідні і детально про алгоритм подальших дій. Нерухомість обов’язково треба застрахувати. Оселю оформлюють у вашу власність, а ось кредитні кошти банк перераховує на рахунок продавця/забудовника, – розповідають нам.

У «Дії наголошують» банки пропонують на вибір два графіки погашення кредиту: ануїтет та класичний.

Ануїтет – це графік погашення заборгованості однаковими сумами щомісяця. За такого способу платежу позичальник насамперед погашає відсотки за кредитом, а вже потім виплачує тіло кредиту.

У класичній схемі погашення – сума щомісячного платежу поступово зменшується. Платіж на місяць складається з платежу тіла кредиту, що не змінюється протягом всього часу. І відсотків на залишок заборгованості, що кожного місяця зменшуються. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up