Газ для авто дорожчає. Що таке смарт-картки і як ще можна зекономити – поради водіїв (ГРАФІКА)

Газ для авто дорожчає. Що таке смарт-картки і як ще можна зекономити – поради водіїв (ГРАФІКА)

В Україні роздрібні мережі встановили нову вартість скрапленого газу. «20 хвилин» поцікавилися, за скільки оператори пропонують придбати газ, що буде далі та як економити на пальному.

Ми порівняли ціни на газ в роздрібних мережах АЗС в Тернополі.

Не у всіх можна заправити авто газом. Та й ціни на нього на різних заправках відрізняються. Вартував даний вид пального 21 січня від 12,10 до 13,79 гривні.

Відео дня

Середня ціна на газ в Тернополі становить 12,99 гривні. А загалом по Україні – 12,86. Це найвища ціна за останній рік.

Скріншот з сайту minfin.сom

Найнижчою ж середня ціна на газ була у травні – 7,22 гривні.

"Водії вийдуть на протест"

Ми запитали в тернопільських водіїв, що вони думають про подорожчання пального та попросили дати свої прогнози цін в найближчому майбутньому.

Тернополянин Віталій розповів, що заправляє автомобіль газом, а щомісяця на це витрачає 600-1000 гривень. 

– Бензин і дизель уже давно почали дорожчати, та і газ також. Але минулого тижня суттєво подорожчав саме газ, та це ще не критично. Вигода, порівняно з бензином, все-одно є. Маю надію, що більше не підніметься, а то й упаде. Хотілося б, щоб були ціни, як при першому локдауні. Думаю, якщо ще трішки ціни підуть вгору, три-чотири гривні, то водії вийдуть на протест, як декілька років тому

Водій Руслан розповів, що на те, щоб заправити автомобіль, щомісяця витрачає до 2 500 гривень. Автівку заправляє лише на одній АЗС, бо в інших або ціни "кусаються", або якість пального не та.

– Заправляю дизельним паливом. Ціни на пальне ростуть і падають постійно. Зараз вони знову зростають. Якщо чесно, важко сказати, наскільки зростуть вони в найближчому майбутньому, – каже він. 

Як економити на АЗС?

Низка операторів в Україні пропонують для економії при заправці автомобіля талони або смарт-картки.

Економія є як від одних, так і від інших. Втім, самі мережі автозаправних комплексів встановлюють наскільки будуть вигідними талони чи смарт-картки.

Як правило, талони закупляють підприємства, у розпорядженні у яких є багато водіїв, а тому є потреба зекономити на паливі. І вже водіям видають талони, щоб заправити автомобіль на фіксований об’єм відповідно до талону. Наприклад, 10, 20 чи 50 літрів.

Як розповів тернополянин Михайло, що працює на одному з таких підприємств, талон, що видають йому допомагає зекономити 3 гривні з кожного літра, заправляє авто він бензином. Тобто, при заправці автомобіля на 20 літрів підприємство економить 60 гривень.

– Я знаю, що продажем таких талонів водіям, які бажають зекономити, займаються «перекупи», тобто люди, які або зекономили, або на підприємстві через знайомства роздобули такі талони, – каже пан Михайло. – Їх можна придбати в інтернеті, або навіть в кіосках, чи пунктах обміну валют, але не у всіх.

Талони розраховані на конкретний об’єм заправки, цим вони поступаються смарт-карткам. При користуванні другими можна заправлятися будь-якою кількістю палива та розраховуватися за нього саме смарт-карткою.

До того ж деякі мережі АЗС пропонують розраховуватися смарт-картками не тільки за пальне, але й за інші товари, що доступні в мережі, наприклад, продукти, кава, тощо.

Як в Україні контролюють ціни на пальне?

Ще два роки тому, 5 грудня 2019 року Антимонопольний комітет України зобов’язав найбільші мережі АЗС знизити ціну на пальне. Як результат, роздрібні ціни на бензин марки А-95 та дизельне паливо стали меншими на одну-дві гривні за літр.

А у 2020 році через зниження цін на нафту в АМКУ провели зустріч з керівниками найбільших мереж АЗС в Україні, щодо зниження ціни на паливо. Ті в свою чергу погодилися на такі кроки.

Втім, коливання цін на паливо було впродовж всього року, а причинами такого коливання експерти називали і нестабільну економічну ситуацію в Білорусі, адже на нафтопереробників цієї країни припадає 40 відсотків українського ринку бензину, і зростання ціни на нафту, або ж падіння гуртових цін на пальне.

Опитування

Скільки коштів щомісяця ви витрачаєте щоб заправити авто?

А яким видом пального користуєтеся ви? Скільки витрачаєте на заправку автомобіля щомісяця? Пишіть в коментарях.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (4)
  • Юрка Інтенс

    Дешевше їздити на ремонт, тоді ця стаття для тих....
  • Юрий Левчук

    В Тернополі завжди найдорожчий автогаз. На 10-20 копійок ніж в східних та центральних областях.
  • Сергей Стадник

    ⛽Талони на пальне⛽
           🔥ЗНИЖКА🔥
    БЕНЗИН та ДП до -3.5 грн/л👍
    ГАЗ до -1 грн/л👍
    ▪️Кращі мережі АЗС в одному додатку - Shell, Glusco, Chipo, SunOIL, OVIS і Motto❗
    🛢️Термін дії талонів від 3-х до 6 місяців, що дає можливість зробити запас пального на час подорожчання👍
    ▪️Завантажуй та користуйся додатком для заправки на всіх АЗС❗
    👇👇👇👇👇👇👇👇
    https://bit.ly/3k7XpBk

    Юрка Інтенс reply Сергей Стадник

    Сергей Стадник а що скинув, як там ворона дулю складає
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя 09:05 Студентка з Тернополя перемогла на чемпіонаті України з боксу 08:00 НБУ знижує офіційний курс долара 22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ Від читача 16:47 Молодь Тернопільщини ярмаркувала у Чернівцях 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль 11:43 Прорвала каналізація, рідина жовтого кольору тече до Ставу 11:30 Вбивство на Кременеччині: 36-річному чоловіку загрожує 15 років тюрми 10:50 Померла почесна громадянка Бережан Ярослава Мазурак
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up