Керівники, працівники торгівлі і не тільки. Хто від початку війни став безробітним на Тернопільщині

Керівники, працівники торгівлі і не тільки. Хто від початку війни став безробітним на Тернопільщині
  • На Тернопільщині зростає кількість людей, які втратили роботу через повномасштабне вторгнення. Одні підприємці скорочують штат працівників, а деякі взагалі призупиняють роботу свого бізнесу. 
  • За інформацією Тернопільського обласного центру зайнятості, з початку 2022 року послугами служби зайнятості скористались майже 23 тисячі осіб, з них 19 928 людей отримали статус безробітного. 
  • Які професії найбільше постраждали через війну та яке рішення безробітним пропонують у центрі зайнятості – ми дізнавалися. 

Від директора до зварювальника

Станом на перше жовтня, чисельність безробітних у Тернопільській області становить 5 320 громадян, з них 1 523 переселенців. Без роботи залишилися працівники різних професій, натомість чи не найбільше – 49,3%  це люди з вищою освітою.

– Якщо говорити за видами економічної діяльності, то 19% людей раніше були зайняті у державному управлінні, обороні, обов’язковому соціальному страхуванні, по 18% – сільському, лісовому, рибному господарстві та у промисловості, 17% – у сфері торгівлі. Якщо дивитися за професійним спрямуванням, то серед безробітних переважають робітники з обслуговування, експлуатації устаткування, працівники сфери торгівлі і послуг, представники найпростіших професій та керівники, менеджери, – каже директор центру зайнятості Василь Олещук.  

Відео дня

У центрі зайнятості наголошують, сьогодні безробіття набуває «жіночого обличчя». Від початку повномасштабного вторгнення переважає кількість жінок, які звертаються за допомогою у працевлаштуванні. Якщо брати у 100% співвідношенні, то 64% безробітних становлять жінки і лише 34% – чоловіки. І все це через скорочення. 

– Із січня по вересень до служби зайнятості надійшла інформація від роботодавців області про очікуване вивільнення 1900 працівників. Найбільше звільнення очікується у закладах освіти, охорони здоров’я та надання соціальної допомоги. За групами професій – це фахівці 32% та професіонали 28%, – розповідає пан Василь. 

Ми додатково промоніторили резюме від жителів Тернопільщини на українському сайті працевлаштування Work.ua. Станом на 19 жовтня, майже 9 000 місцевих жителів оновили резюме і знаходяться у пошуку роботи. За даними порталу, найбільше – 1323 резюме у категорії «Адміністрація, керівництво середньої ланки». Це переважно адміністратори магазинів, кафе, ресторанів, HR-директори та керівники IT-відділу. 

Не менше резюме і в категоріях «Роздрібна торгівля», «Робочі спеціальності» та «Сфера обслуговування». Кількість коливається від 1317 до 1241. І якщо серед роздрібної торгівлі та сфери обслуговування найбільше резюме на такі посади: продавці, няня, бариста, офіціант, оператор поштового відділення. То ось в робочих спеціальностях найчастіше трапляються бажаючі на посаду: пекаря, швачки, слюсаря, електрика. 

На останньому місці за кількістю резюме опинилися професії, що пов’язані зі страхуванням, нерухомістю та іншими сферами діяльності. Кількість резюме коливається від 62 до 13. 

Переважно люди бажають працевлаштуватись на повний робочий день і це при тому, що більшість – 3420 осіб не мають професійного досвіду. Натомість майже 2 000 людей володіють не лише українською та російською мовами, а й англійською. Сьогодні іноземні мови є одним з ключових пунктів при прийнятті на роботу, особливо це стосується дизайнерів, працівників в ІТ-сфері, менеджерів проєктів, журналістів, маркетологів. 

Опануй нову професію або відкрий бізнес

Якщо людина не може знайти роботу, це не означає, що вона поганий фахівець. Можливо таке, що всі вакансії за її спеціальністю на Тернопільщині просто зайняті. У такому випадку люди або погоджуються на різну, інколи навіть сезонну роботу, або ж готові перекваліфікуватися. Зі слів Василя Олещука, сьогодні центр зайнятості має можливість допомогти людям. 

–  1247 безробітних виявили бажання освоїти нову професію чи пройти підвищення кваліфікації за направленням служби зайнятості. Найбільш поширеними професіями, що здобули безробітні, є овочівник та тракторист-машиніст сільськогосподарського виробництва. Завершили навчання 995 осіб, з них 850 вже працевлаштовані, – розповідає він. 

Також для тернополян є можливість пройти навчання за дуальною формою освіти. Наразі дуальна форма освіти є популярною, адже теорію ви отримуєте під педагога у навчальному закладі, а ось практично відпрацьовуєте на виробництві. Таким чином всю необхідну інформацію одразу закріплюєте на практиці. 

– За дуальною формою освіти у Тернопільській області проходили навчання 22 зареєстрованих безробітних. Навчання відбувалося преважно за такими спеціальностями: плодоовочівник, тракторист-машиніст сільськогосподарського виробництва категорії А1, офіціант, кухар, електрогазозварник та продавець продовольчих товарів, – каже Василь Олещук. 

На сьогодні серед найбільш необхідних роботодавцями Тернопільщини професій є водії, продавці, підсобники, кухарі, швачки, зашивальники м'якої тари, прибиральники службових приміщень, майстри виробничого навчання, бухгалтери, слюсарі. Також постійною є потреба у лікарях та медичних працівниках.

Нагадаємо, навіть під час війни жителі Тернопільщини можуть створити або розширити власний бізнес і все це у рамках урядового проєкту «Є-робота». У рамках програми підприємцям пропонують одразу шість варіантів грантів: 

  • мікрогранти для створення власного бізнесу;
  • гранти для розвитку переробного підприємства;
  • державне фінансування закладки саду;
  • кошти для розвитку тепличного господарства;
  • грант на реалізацію стартапу, у тому числі в сфері ІТ;
  • кошти на навчання ІТ-спеціальностям.

Створюйте бізнес-план, заповнюйте заявку і можливо саме ваша ідея отримає фінансову підтримку від влади. Одна особа може отримати від 250 тисяч гривень до восьми мільйонів гривень грантової допомоги на розвиток бізнесу. За детальною інформацією або консультацією знаючі підприємці або підприємці-початківці можуть звернутися до центру підтримки «Дія. Бізнес» (вулиця 15-го Квітня, 1а).

– Наш центр працює за трьома напрямками. Перше – надання безкоштовних консультацій з юридичної, маркетингової підтримки, просування, продажів. Консультації тривають приблизно годину. Тож, ви можете прийти до нашого центру і дізнатися всю необхідну інформацію. Друге – займаємося бізнес-освітою і акцентуємо увагу на тому, що є більш необхідним у сучасному світі. Це різні тренінги за участі діючих бізнесменів, представників влади. І звичайно ж, нетворкінги, що дозволяє розширювати коло знайомств, знаходити партнерів. Враховуючи, що в Тернополі є чимало релокованого бізнесу. Третє – особиста співпраця з великим та середнім бізнесом. Займаємося просуванням їх діяльності, – каже керівниця центру «Дія.Бізнес» в Тернополі Оксана Качурівська.

Також ви можете самостійно відслідковувати графіки подачі заявок на гранти за посиланням. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Polina Daineha

    Мда…наші діти зараз навчаються, намагаються здобути нові знання, професію, бути корисним для держави…. А що їх очікує після 6 років в універі? Нічого. Якщо самі місця собі не виб‘ють. Та ще й зарплата - копійки😢

keyboard_arrow_up