Скільки коштують обігрівачі у Тернополі та чи потрібні вони вам? Відповідаємо

Скільки коштують обігрівачі у Тернополі та чи потрібні вони вам? Відповідаємо

Через війну багато тернополян вже почали готуватися до зими. Побоюючись відсутності газу, частина місцевих уже з літа запасаються обігрівачами. Журналісти «20 хвилин» дізналися, скільки коштує техніка для обігріву приміщень, чи великий попит на неї  та де дешевше купувати

Цього року зима для багатьох українців може бути холодна. Хоча влада заспокоює та запевняє, що газу та електроенергії в країні вистачить на опалювальний сезон, все ж деякі тернополяни почали готуватися до можливих «сюрпризів». 

– Сподіваємось на краще, але і до гіршого готуватися треба, – каже тернополянин Денис. – У квартирі я маю індивідуальне опалення – є газовий котел. Але хто знає, чи не буде проблем з газопостачанням. Планую купити електрообігрівач про всяк випадок. Бо хто знає, чи вдасться його купити, якщо буде така потреба взимку. Та і чи не будуть завищувати ціни. Бо вже переконався під час війни – тільки на щось дефіцит – одразу ціни злітають. 

Влада заспокоює

Хоча на вулиці ще літо – в Уряді готуються до опалювального сезону. Через російсько–українську війну ця зима може бути важкою не лише через бойові дії та постійні обстріли окупантами. Міністр розвитку громад і територій України Олексій Чернишов під час наради, 3 серпня, розповів про підготовку до опалювального сезону в Україні.  

Відео дня

– В Україні та в Європі усі розуміють, що росія буде продовжувати енергетичну війну, використовувати газ як гібридну зброю, а тому ми готуємося до будь-яких сценаріїв проходження осінньо-зимового періоду, – заявив Чернишов. – Ми готові оперативно реагувати на обґрунтовані потреби регіонів у додаткових ресурсах.

Також міністр розповів, що кожен регіон та місто мають зробити стрес-тест. Необхідно перевірити, як працюватиме місто, коли зникає теплопостачання: як облаштовані пункти обігріву, чи готове резервне обладнання, чи наявні плани швидкого реагування, чи витримають мережі перехід на електричне опалення. Міста мають заготувати запаси твердого палива та альтернативного палива для впевненого проходження опалювального сезону.

Тож яким буде цьогорічна зима – покаже час. А поки багато тернополян вирішують покладатися на себе та готуються до зими власними силами. 

Скільки коштують обігрівачі 

Якщо виникнуть проблеми з газопостачанням, або ж центральне теплопостачання не зможе працювати на повну силу – допоможуть електрообігрівачі. Журналісти «20 хвилин» побували у різних мережах магазинів побутової техніки, які є у місті, зокрема «Ельдорадо», «Фокстрот» та «Ельмарт». Також ми перевірили, чи можна придбати обігрівачі на ринку.

У магазині «Фоктстрот», що в ТЦ «Орнава» під час нашого візиту 15 серпня залишилися лише тепловентилятори. Коштує такий 699 гривень. Один здатний обігріти кімнату, площею до 25 метрів квадратних. Як розповів продавець–консультант, наразі попиту на обігрівачі немає. Однак скоро їх почнуть привозити до магазинів. Наразі ще не сезон, тож на них немає попиту. Ви можете замовити обігрівач в інтернет–магазині, або перевірити наявність в магазині онлайн. 

У магазині «Ельмарт» на вулиці Митрополита Шептицького  теж обігрівачі масово не привозили – залишився лише один. Це інфрачервоний обігрівач. Такий здатний обігріти площу до 13 метрів квадратних. На нього була акція – коштує 2999 грн, замість 3699 гривень. У «Ельмарті» також можна замовити обігрівач в їх інтернет–магазині. 

А от у магазині «Ельдорадо» в торговому центрі NOVUS асортимент обігрівачів вже був більший. Тут і тепловентилятори, і інфрачервоні обігрівачі, і конвектори. Також більший асортимент є на сайті магазину.

Діапазон цін на різні типи обігрівачів у місцевих магазинах та онлайн дивіться на інфографіці.

На центральному ринку теж знайти обігрівачі поки важко. Продавці кажуть – вони будуть ближче до осені та похолодання. 

– Поки що обігрівачі не користуються попитом, хоча люди іноді запитують, – каже продавець побутової техніки пан Олексій. – Ажіотаж починається вже під час похолодання, коли опалювальний сезон ще не почався, а в будинках вже прохолодно. Переважно купують студенти у кімнати гуртожитків, люди, які мають централізоване опалення, для офісів.

Найбільшим попитом на ринку користуються тепловентилятори. Вони найдешевші, хоча мають свої недоліки, кажуть продавці. 

– Переважно люди купують тепловентилятори, бо вони дешеві і швидко прогрівають повітря, – каже продавець. – Але вони шумні і потребують більше електроенергії. Економніші інфрачервоні обігрівачі і конвектори, але вони дорожчі. На мою думку, краще купити конвектор. Хоч і дорожче, але надійніше. Менше споживає електроенергії і не шумить. Тепловентилятори та інфрачервоні обігрівачі, особливо дешеві, зазвичай на один–два сезони. 

На ринку ми знайшли кілька тепловентиляторів. Коштують вони 400–600 гривень. 

Гаджети, щоб не мерзнути

Є і більш незвичні та технологічні речі, які допоможуть в холодну пору. Вони, звичайно, не врятують від холоду, але допоможуть зігрітися.

У магазинах товарів для дому можна знайти електропростирадла. Вони виглядають як звичайні, але їх можна підключити до мережі в розетку. Всередині знаходяться нагрівні елементи. Вартість залежить від розмірів та функцій. Найдешевші невеликі обійдуться в 500 гривень. Є і більші, з можливістю регулювання температури. Такі вже коштують по кілька тисяч гривень. 

Є і ковдри з підігрівом. Принцип їх дії такий самий. Всередині розташовані нагрівні елементи. Ковдра підключається у звичайну розетку. За допомогою пульта керування можна обирати температуру нагрівання. Якщо звичайної ковдри вам недостатньо – можна спробувати щось більш технологічне та незвичне.

Є і різний одяг та взуття з підігрівом. Вони вже живляться не від мережі напряму, а за допомогою повербанка, який треба купити окремо. Можна знайти домашні капці, жилетки тощо. 

Як зберегти тепло вдома

У міській раді радять тернополянам не купувати електричні обігрівачі, оскільки вони перевантажують електромережу і можуть стати причиною пожежі. Є більш безпечні способи зьерегти тепло у квартирі чи будинку. 

– Ми не радимо мешканцям купувати обігрівальні електроприлади, бо вони перевантажать електромережі будинку, – каже завідувач сектору з енергоефективності Тернопільської міської ради Павло Савечко. – Натомість можна поставити тепловідбиваючі екрани з фольги за батареями опалення, замінити лампи розжарювання на світлодіодні або замінити в наявних металопластикових вікнах однокамерні склопакети на двокамерні з енергонапиленням. 

У міськраді розповідають, що є висока ймовірність, що через відсутність природного газу опалювальний сезон 2022/2023 буде досить складним. Це означає, що мінімальна температура в квартирах буде лише +18°С або і менше.

– Для прикладу, температура сну у Великій Британії у багатьох будинковолодіннях програмується мешканцями на рівні +15°С, – каже Павло Савечко. – Подбайте завчасно про термобілизну. Всі багатоквартирні будинки Тернополя забудови XX століття відповідають найгіршому класу енергоефективності G. Схожа ситуація із житловим фондом Польщі, Чехії, Словаччини, Угорщини, Естонії, Латвії, Литви. Її вирішували впродовж десятиліть шляхом проведення термомодернізації багатоповерхівок. Таке утеплення має багато переваг. Зменшуються тепловтрати в зимовий період, а в літній період відсутній перегрів. Продовжується термін експлуатації будівель. Підвищується комфорт. Зменшуються комунальні витрати. Утеплене житло стає дорожчим.

Як безпечно користуватися обігрівачами

У зимовий період саме обігрівачі та пічне опалення, якими користуються жителі Тернопільщини, стає основною причиною пожеж. 

– Безперечно, відповідей на питання чому в оселях наших громадян виникають пожежі може бути безліч, – кажуть у пресслужбі головного управління ДСНС у Тернопільській області. – Вогонь, забутий на газовій плиті, коротке замкнення електромережі, дитячі пустощі з вогнем, не загашена цигарка тощо. Але найчастіше, причиною загорання в холодну пору року стає бажання краян зігрітися не самим безпечним чином. Використання саморобних обігрівачів, експлуатація пічного опалення без врахування заходів безпеки, обігрівання осель за допомогою газової плити чи навіть халатна недбалість у поводженні з вогнем тощо – це ті фактори, які щорічно призводять до пожеж у житловому секторі. І як підсумок – знищене майно, що накопичувалося роками; травмування, а то й зовсім трагічний фінал – загибель людей.

Здавалося б, вже неодноразово ДСНС України зверталась до громадян з проханнями та застереженнями стосовно безпечного користування електрообігрівальними приладами та пічним опаленням під час опалювального сезону. Але, на жаль, неконтрольований вогонь через вищезазначені чинники продовжує навідуватися в житловий сектор. Зокрема, протягом минулого опалювального сезону на Тернопільщині зареєстровано 1239 пожеж. Внаслідок них загинули 17 громадян, стільки ж людей зазнали травмування різного ступеня важкості.

Так у чому ж причина? Можливо, ми з вами недостатньо замислюємось над власною безпекою?

Головне управління ДСНС України у Тернопільській області нагадує правила безпечної поведінки під час опалювального сезону:

  • не використовуйте для обігріву приміщень несертифіковані та саморобні нагрівальні прилади та газові кухонні плити;
  • у разі використання серійних нагрівальних пристроїв, установіть їх таким чином, щоб уникнути перекидання, також обмежте доступ до них дітей;
  • відстань від приладів електроопалення до горючих матеріалів і конструкцій має становити не менше 0,25 м;
  • дотримуйтесь правил пожежної безпеки при використанні індивідуальних систем опалення та систем пічного опалення в будинках;
  • не залишайте без нагляду у разі виходу з приміщень увімкнені в електромережу нагрівальні прилади, телевізори, праски тощо;
  • намагайтеся уникати перевантаження електричних мереж, не вмикайте одночасно побутові електроспоживачі значної потужності;
  • не допускайте застосування саморобних некаліброваних плавких вставок в запобіжниках електричного струму;
  • тримайте запальнички та сірники поза полем зору дітей та у недоступних для них місцях;
  • ніколи не заохочуйте та не дозволяйте дітям бавитися із сірниками й запальничками та вважати їх іграшками – пам’ятайте, діти віком від двох років здатні самостійно запалити сірник чи запальничку.

Шановні громадяни! Будьте уважні та обережні. Дотримуйтесь основних правил пожежної безпеки, бережіть себе та своїх близьких.

А як ви готуєтесь до опалювального сезону? Пишіть у коментарях! 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • Олег Кушнір

    Недавно 200-300 гр коштували, що змінилось, чому подорожали?
  • Читач71

    Міська рада замість роздавати поради, краще б про ті електромережі подбала. Де міські програми покращення їх функціонування в будинках?
  • waprolzz sas

    Отой ,шо білий ,вертикальний (тепловентилятор) -повне га..но!!!!  інакше не скажеш .

keyboard_arrow_up