Грілки, термоси та термокружки: як тернополянам зігрітися взимку та скільки це коштує

Грілки, термоси та термокружки: як тернополянам зігрітися взимку та скільки це коштує
  • У зв’язку з ракетними ударами по енергетичній інфраструктурі, в Україні застосовують віялові відключення світла. Тож, влада прогнозує важку зиму не лише без блакитного палива, а й електричної енергії. 
  • Рятуватися за допомогою електричних чайників та обігрівачів у такому разі вже не вийде. Як тернополянам виходити з ситуації і скільки це коштує – дізнавалися журналісти «20 хвилин». 

Після заяв щодо проблем з блакитним паливом, тернополяни кинулися масово скуповувати електричні обігрівачі, дуйки та електричні чайники. Люди сподівалися, що хоч з електроенергією проблем не буде і вони нормально переживуть цю зиму. Але ситуація загострюється.

– Ми з чоловіком купили три дуйчики в будинок. Думали поставити їх у кожну кімнату і нехай собі гріє. Зрозуміло, що то обійдеться у чималі витрати, але нам головне, щоб діти не мерзли. А ось вчора побачила, що з обленерго оприлюднили інформацію щодо відключень. І як воно бути? Що робити? Ми ж не встигнемо побудувати пічку, – розповідає жителька Олена

Не менш стурбована очікує на цей опалювальний сезон і тернополянка Зоя. Вона з родиною мешкає у п’ятиповерхівці. Стіні тонкі, опалення централізоване та і вікна старі. Як виживатимуть – навіть не знають.

Відео дня

– У нас є два великих обігрівачі, користувалися ними ще минулої зими і було нормально. Але зараз не знаю, як будемо. Купила всім теплі зимові піжами, носки. Може ще ковдри треба глянути. Та чи допоможуть вони? Я навіть не знаю, що робити, – додає пані Зоя. 

Натомість зберегти вашу їжу, напої теплими допоможе термос, а не змерзнути вночі – гумова грілка. Ми завітали в магазини, аптеки та на ринок, поспілкувалися з продавцями і дізналися скільки вони коштують і чи реально їх зараз купити. 

Термос для напоїв 

Звичайний термос вже давно користується попитом. Найчастіше їх беруть із собою на прогулянки, пікніки, у далеку дорогу. Але від 24 лютого українці купують їх для того, щоб не змерзнути у сховищі під час повітряної тривоги. 

За матеріалом вони є металеві, з нержавіючої сталі або ж пластикові зі скляною серединою. Зазвичай, на полицях можна знайти термоси об’ємом від 0,4 до 3-4л. Ми обходили ринок та магазини і порівняли ціни.

 У магазині «Щодня» за 1л металевий термос просять 429-440 гривень. А ось за кольоровий на 0,5л – 439 гривень. Якщо бажаєте пластиковий зі склом всередині, то 1л – 559 гривень. Також у магазині чимало термокружок і більшість з них металеві. Вони об’ємом від 0,3 до 0,5л.

  • Термочашка на 0,38л – 399 гривень;
  • термочашка на 0,32л – 395 гривень;
  • термочашка на 0,3л – 359 гривень;
  • термочашка на 0,45л – 399 або 459 гривень.

Куди дорожчий асортимент у магазині Novus. Одна термокружка на 0,42л обійдеться вам у 749 гривень і це ще зі знижкою. А термокухоль на 0,33л – 699 гривень. 

Дешевше придбати вакуумний металевий термос на 0,45л, адже коштує він 279 гривень зі знижкою. Або ж  термокухоль, ціна якого 249 гривень за 0,5л. Також в асортименті є пластикові термоси зі склом всередині. За один такий термос на 1,8л та ще дві пластикові кружки у подарунок треба заплатити від 559 до 679 гривень

Трохи термосів та термокружок є в магазині «Все від 2 гривень». Щодо цін, то термос на 0,75л – 350 гривень, на 0,45л – 349 гривень. Термокружка на 0,4л – 299 гривень, а на 0,38л – 149,50 гривень. Всі вони виготовлені з металу. 

А ось в магазині «Копійочка» пропонують термоси та термоси-поїлки від 154 до 199 гривень за 0,5л. 

На ринку вибір куди кращий – різний розмір, колір, виробники. Є навіть зі спеціальними фіксаторами. Якщо без фіксатора, то термос на 0,5л обійдеться вам у 260 гривень, а з фіксатором – 345 гривень. Якщо говорити за , то ціна зростає до 450 гривень

Продавчиня Наталя займається реалізацією термосів вже п’ять років. З її слів, цей товар завжди добре купували. Радить людям звертати увагу виключно на металеві, вони надійніші. 

– Якщо хочете, щоб термос тримав тепло пів доби, то на 0,75л він коштуватиме 350 гривень. У мене є термоси двох фірм «А-плюс» та Maestro. Вони коштують від 350 до 465 гривень, якщо об’єм 1л. Додатково для термосів фірми «А-плюс» йдуть чохли, у фірми Maestro чохла немає, але є така резинка для рук. У термосів Maestro грубіша колба і вона з нержавійки, вони тримають куди краще. У мене ніхто не питає за пластикові зі скляною колбою, адже вони взагалі не надійні. Впаде і це на раз. Металеві теж падають, але вірогідність, що він вціліє і буде тримати тепло – більша, – каже нам. 

Продавчиня магазину «Щодня» Ольга також переконує нас купувати металеві. Вони надійніші і тримають тепло довше. З нами ділиться власним досвідом. 

– Я приблизно о 07:30 щоранку заливаю термос із собою на роботу. Протягом для користуюся ним. Але по завершенню робочого дня – 0 21:00 чай у ньому ще теплий. Щодня беру його із собою, бо лунають ці тривоги, ми ходимо у сховище, а там дуже холодно. А так хоч маю із собою термос і мені нормально. Одразу кажу, це нержавіюча сталь і вона не окислюється. Можете навіть не перейматися щодо цього. Після використання промиваю його, просушую, а на наступний ранок знов заливаю, – розповідає вона. 

Термос для їжі

Не менш популярними сьогодні є і термоси для їжі. За зовнішнім виглядом вони схожі на невеликі бочки. У них можна зберігати теплими як супи, борщі, так і гарніри чи м’ясні страви. 

Зазвичай їх виготовляють з нержавіючої сталі або зовні пластикові, а всередині скляні. За об’ємом бувають різні: від 0,45 до 1,8 літрів.  Ціна на них залежить від фірми, об’єму та матеріалу, з якого власне зроблений термос та фірми. 

У магазині «Щодня» за харчовий термос об’ємом у 1,8л треба сплатити 389 гривень. Він зовні пластиковий, а всередині – скляний. Подібні термоси ми в інших магазинах не відшукали. Натомість на ринку їх чимало і більшість пластикових. Ціни коливаються від 500 до 1200 гривень

Наприклад, термос на 1л коштує 568 гривень, а на 1,4 л – 610 гривень. Якщо на 1л для вас завеликий, то можна купити на 0,45л і коштує він 432 гривні

Куди дорожче обійдуться дитячі термоси, адже більшість з них мають яскравий принт. Так, за термос на 0,3л треба віддати 583 гривні, а за 0,5л та ще й з чохлом – 1 210 гривень. 

Як правильно обрати термос та термокружку

Під час купівлі термоса передусім зверніть увагу на запах усередині. Наявність різкого та неприємного запаху вказує на низькопробні матеріали чи те, що ним вже користувалися. 

– Пробка нового термоса має щільно закручуватися і прилягати до шийки, щоб забезпечувати герметичність. Для перевірки налийте в нього воду та переверніть. Також можна потрясти ним. Якщо колба відходить чи щось стукає всередині, то краще не купувати, – каже продавчина Наталя. 

Для тестування збереження тепла продавці радять налити окріп. Якщо за 10 хвилин термос нагрівся, то він погано утримує тепло. При виборі термосів для їжі продавець Петро радить звернути увагу на пробку. Задля збереження тепла вона повинна щільно закривати колбу. 

– Зазвичай у таких термосах кілька відділень для різних продуктів. Обирайте той, що має кручену пробку зі спеціальним клапаном, щоб випускати пару. Також на збереження температури впливає матеріал корпусу. Якщо ви плануєте використовувати термос для супу, то купуйте той, який має металеву колбу та широке горло. Також не забувайте заповнювати посудину їжею до верху, бо через присутність повітря їжа швидше охолоне, – розповідає чоловік. 

До речі, такі термоси також є незамінними для того, аби брати з собою їжу у сховище. З його слів, більшість тернополян купують металеві термоси для їжі. Вони тримають від п’яти до 10 годин. Далі температура починає знижуватися і їжа просто охолоджується. 

Скільки коштують грілки

Гумова грілка – один з надійних обігрівачів, що не потребує постійного електроживлення. Якщо раніше її використовували виключно в медзакладах, то сьогодні можна придбати і для домашнього використання. Здебільшого гумові грілки продаються в аптеках або в магазинах медичної техніки і товарів для здоров’я. 

За об’ємом їх ділять на три групи: літр, дві літри та три літри. Також можна знайти на 0,75 літрів або 1,5 літрів. Ми обійшли понад 10 аптек і тільки в п’яти знайшли необхідний для нас товар. 

В аптеках «Копійка», «Подорожник», «Аптека низьких цін», «Калина плюс» в наявності грілки виключно на дві літри. Зі слів фармацевтів, грілки таких об’ємів розкуповують найчастіше, тому їх і замовляють. А ось в «Аптека №1» нам запропонували грілку об’ємом один літр. 

За грілку на дві літри вам треба віддати в аптеці від 120 до 200 гривень. В якій аптеці дешевше придбати дивіться на картинці нижче. 

Також ми промоніторили ціни в інтернеті. Наприклад в магазині «Rozetka» за грілку на дві літри з гарним чохлом треба віддати 240 гривень. На сайті аптеки «9-1-1» за грілку об’ємом в 1,7 літрів просять 150, 51 гривень, а на один літр – 95, 03 гривень. На сайті аптеки «Доброго дня» за товар на 3л просять 119, 50 гривень.  

Що кажуть фармацевти

Наша журналістка вже майже місяць щоденно користується грілкою. Ефектом задоволена, адже з 22:00 і до 08:00 наступного дня грілка ще тепла. З нею цілком комфортно спати. Єдиний недолік – якщо наливати дуже гарячу воду, то треба бути обережним. Через те, що грілка гумова, вона занадто гаряча. Бажано її класти у наволочку і потім не так пече. 

Також ми запитали у фармацевтів в аптеках про те, чи користуються вони такими грілками і чи активно купують їх зараз тернополяни. 

– Я вже не перший рік користуюся звичайною гумовою грілкою. У мене на дві літри і цілком вистачає, щоб не змерзнути вночі. Хтось радить заливати теплою водою, але ж тоді до ранку вона вже буде холодною. А якщо окропом, то о сьомій ранку вона ще тепленька і донька ще обіймає її. Для мене краще грілка, ніж електичний обігрівач. Так я сплю вночі і не переймаюся, що буде чи пожежа, чи ще щось, – каже фармацевт Наталія. 

А ось фармацевт Каріна запевняє, використання таких гумових грілок цілком безпечне. З нами ділиться алгоритмом дій, як ним користуватися. 

– Не треба ту грілку нічим оброблювати. Просто дістаньте з пакування, промийте. Залийте в неї гарячої води. Міцно закрутіть кришечку і спробуйте перехилити. Якщо вода не тече, то кладіть під ковдру і вже ваша постіль буде теплою. Якщо ж вода прокапує, то спробуйте дужче закрутити. Якщо не допомагає, то краще не ризикуйте, бо можете обпектися гарячою водою. До нас ще не приходили зі скаргами, поки нормально все, – каже дівчина. 

Також дівчата в аптеках додають, грілок мало не через якийсь там ажіотаж, а просто не так багато їх замовляють. Тому не завжди можуть бути в наявності. Якщо треба терміново, то можна замовити на сайтах аптеки або подивитися у магазинах з медобладнанням. 

Тернополяни, а як ви плануєте грітися та зберігати їжу теплою на випадок перебоїв з електроенергією та газом? Діліться своїми лайфхаками у коментарях. Давайте допоможемо один одному пережити цю зиму. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Надя Руденська

    Журналісти,хто вам давав згоду фотографувати людину без її згоди?!Це вже не перший раз!!!
  • Polina Daineha

    Так…без термосів та грілок цю зиму пережити буде важко.

keyboard_arrow_up