Гривня має заспокоїтися у травні

Гривня має заспокоїтися у травні
Гривня 11 квітня побила свій черговий антирекорд. Так купити долар вранці можна було за 13,20 грн/дол., а євро – 18,80 грн/євро. Проте посадовці заспокоюють, що скоро буде легше. Мовляв, після видачі МВФ кредиту гривня зміцніє.

Нагадаємо, впродовж останнього місяця курс нашої гривні із космічною швидкістю опускався щодо долара, євро та інших валют. Відтак почало дорожчати пальне і стрімко зросли ціни на продукти, інші товари та послуги... 

- Всі знайомі шоковані тим, що зараз робиться з курсом валют. Все дорожчає на очах. Здається, цінники на товари міняють щодня, - каже тернополянка Мар'яна. – Важко й уявити, що буде далі…

Якщо попередній уряд, і відповідно НБУ, штучно притримували курс гривні золотовалютними резервами, то нова влада пішла по-іншому. Зокрема, 7 лютого НБУ зробив офіційний курс гривні щодо валют більш гнучким. Курс встановлюють, виходячи з ситуації на ринку та інших передумов. Приміром, якщо 7 лютого гривня відносно долара була на рівні офіційно коштувала 8,7 грн/дол., а євро – 11,75 грн/євро. А станом на сьогодні, 11 квітня, наша валюта офіційно впала до позначок 12,6 грн/дол., а євро – 17,4 грн/євро.
За цей час Нацбанк не витрачав валюту із резервів на підтримку курсу. 

Відео дня
>
Динаміка курсу гривні щодо долара за період з 7 лютого 2014 р. до 11 квітня 2014 р.

Проте гривня має перспективу для зміцнення вже після отримання першого траншу від МВФ - в розмірі 3 млрд дол., заявив нещодавно голова Нацбанку України Степан Кубів.
Експерти прогнозують, що кредит МВФ нашій країні можуть надати не раніше травня.

До речі, з 10 по 14 квітня пан Кубів, а також міністр фінансів Олександр Шлапак перебуватиме у США – на зустрічах із представниками МВФ, Світового банку, Європейського банку реконструкції і розвитку та інших. 

- Що стосується реального курсу – він буде зовсім інший, більш плаваючий, буде відображати ринкові механізми і стане прогнозований, - повідомив пан Кубів. - Гривня має перспективи для зміцнення. Надходження та фінансова допомога МВФ та ЄБРР цьому сприятимуть.

Безболісно перейти до світової практики визначення курсів можна було раніше - за більш сприятливих часів, коли був профіцит бюджету, хороший платіжний баланс, було достатньо валютних надходжень і валютних резервів.

- Тепер уряд і Нацбанк України змушені приймати непопулярні заходи в умовах непростої ситуації та необхідності впровадження економічних реформ, - каже Степан Кубів.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
15:20 Усе для ванної кімнати: огляд магазинів сантехніки Тернополя (партнерський проєкт) 15:00 Військовослужбовцю Тернопільського військкомату, якого затримали на корупції, обрали запобіжний захід 14:05 Жителя Чортківщини підозрюють в організації схеми переправлення чоловіків через кордон 13:15 Знімають асфальт та кладуть нову бруківку: на вулиці Торговиці знижують висоту бордюрів play_circle_filled photo_camera Від читача 14:06 Ціни на аналізи в лабораторіях Тернополя. Огляд ринку 12:46 На «Алясці» чоловік пошкодив чотири автомобілі, припарковані у дворах — поліція 11:25 Масована атака росії: удару зазнали об'єкти критичної інфраструктури України 11:01 На Тернопільщині через негоду перебої з електропостачанням є у 39 населених пунктах 10:25 У Мінекономіки назвали причини переходу на літній час 09:35 Помер військовослужбовець із Кременецької громади 09:00 29 березня без світла буде одна вулиця в Тернополі 08:00 У Тернополі відновлюють футбольні матчі з вболівальниками 22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up