Громадський бюджет Тернополя: аналізуємо, які проєкти вигравали за 5 років та скільки грошей давали

Громадський бюджет Тернополя: аналізуємо, які проєкти вигравали за 5 років та скільки грошей давали
  • Уже шостий рік поспіль проводять голосування за найкращі проєкти «Громадського бюджету». 
  • Та якщо в перші роки тернополяни голосували за втілення ідей облагородження міста чи конкретного масиву, встановлення спортивних майданчиків чи проведення фестивалів, то останні роки все більше проєктів стосуються конкретних шкіл.

  • Ми проаналізували, як змінювалися переваги тернополян в голосуванні за ту чи іншу ідею, скільки людей долучалися до голосування та яку суму витратили на реалізацію проєктів-переможців.

За перші чотири роки від введення «Громадського бюджету» в місті реалізували разом 73 малих та великих проєктів. Втілення ще 23, що обирали на п’ятий рік “Громадського бюджету”, триває. Аналізуємо по роках, що пропонували і за що голосували.

Подача проєктів для втілення в 2022 році триватиме протягом вересня, далі пройде голосування, а ідеї, що переможуть, втілять у життя.

 

2017 рік: голосували за спортивні та соціальні проєкти

У перший рік дії «Громадського бюджету» за проєкти віддали 14 365 голосів 5 539 тернополян. Ідеї стосувалися облаштування спортивних майданчиків, проведення фестивалю “Ї”, оснащення комунально підприємства, щоб його працівники оперативніше та швидше прибирали парки тощо.

Відео дня

Переможцями стали вісім великих та 11 малих проєктів, на яких міська рада планувала витратити майже дев’ять мільйонів гривень. У результаті реалізували на один великий та малий проєкт менше і витратили майже 7,5 мільйонів гривень.

Облаштування соціального мультиспортивного залу виявилося занадто дорогим, йдеться у звіті ТМР, тому цю ідею не реалізовували, а проєкт онлайн послуг тернополянам не втілили через те, що його ініціатор жодного разу не з’явився для обговорення шляхів його реалізації.

У перший рік реалізації «Громадського бюджету» ще не було поділу на окремі категорії проєктів, тому ми розділили їх самотужки. Найчисленнішою стала категорія спорт – п’ять реалізованих проєктів.

2018 рік: соціальні, культурні та спортивні проєкти поза конкуренцією

6 881 голос за представлені проєкти «Громадського бюджету» віддали 5 477 тернополян. Серед переможців були і такі ідеї, як встановлення пам’ятника вчителю. Однак найбільше стосувалися допомоги малозабезпеченим, покращення якості діагностики вагітних жінок, створення сприятливих умов для відпочинку у сквері на вулиці Лепкого. 

Переможцями стали сім великих та 11 малих проєктів, на які в міськраді планували витратити 9,4 мільйона гривень. Реалізували на один великий проєкт менше та витратили загалом понад 8,2 мільйона гривень за підсумковим звітом ТМР станом на початок 2019 року. 

Проєктом, який на той момент не втілили, став пам’ятник вчителю. Станом на початок 2019 року для цієї ідеї тільки розробили проєктно-кошторисну документацію. Однак його все ж встановили наприкінці того ж року. З міського бюджету витратили мільйон гривень.

Найчисленнішою в 2018 році категорією проєктів-переможців стала «Культура» - чотири ідеї втілили у життя.

2019 рік: освіта, спорт, ЖКГ

16 672 голоси віддали 12 990 тернополян, це більше, аніж за два попередні роки разом. «Громадський бюджет» став досить популярним, та все більше проєктів стосувалися не облагородження масивів чи парків, а стали локальнішими – на базах шкіл, або ж певної вулиці чи суміжних вулицях.

До реалізації відібрали 19 проєктів на загальну суму 11,1 мільйона гривень: шість великих та 13 малих. Один малий проєкт не реалізували, витратили на мільйон гривень менше від задуманого.

Не втілили ідею під назвою «Громадський туалет», що передбачала встановлення громадського туалету в парку «Топільче». У процесі аналізування виявили, що коштів, передбачених проєктом (300 тис. гривень), недостатньо.

У підсумковому звіті ТМР вказують наступне «Громадський туалет буде встановлено за кошти бюджету громади поза проєктом «Громадський бюджет».

Найчисленнішими переможцями стали проєкти категорій «Освіта», «Спорт», «ЖКГ» та «Культура».

2020: повна гегемонія спортивних ідей

У 2020 році популярність проєкту «Громадський бюджет» зросла. Про що свідчить кількість тернополян, які взяли участь у голосуванні – понад 32 тисячі осіб. 

До реалізації відібрали 21 проєкт: сім великих та 14 малих на загальну суму понад 13,7 мільйона гривень. Витратили майже на півмільйона гривень менше.

Десять проєктів-переможців реалізували на базах шкіл. Чимало ідей стосувалися спортивного виховання молоді. 

Саме категорія «Спорт» і стала найбільшою в 2020 році серед переможців.

2021 рік: реалізація триває

Поки з передбачених майже 14,6 мільйонів на реалізацію 23 проєктів витратили дещо більше 2,5 мільйонів гривень, станом на серпень 2021 року. Деякі ідеї планують реалізувати в грудні, а є і такі, що вже готові.

Серед 23 переможців 12 стосуються освіти. У 16 проєктах відповідальними структурними підрозділами є управління освіти та науки тієї чи іншої школи.

2022: триває прийом 

Прийом проєктів на участь триватиме з 1 до 30 вересня 2021 року.

На реалізацію проєктів-переможців Громадського бюджету у наступному році передбачено 16 930 839 гривень.

З цієї суми 30% коштів будуть спрямовані на малі проєкти, а 70% – на великі.

Детальніше про те, як подати власний проєкт в «Громадський бюджет-2022» читайте за посиланням.

Висновки

Загалом за п’ять років у Тернополі завдяки проєкту «Громадський бюджет» реалізували чимало важливих ідей. Та в останні роки все більше переможців саме серед шкіл. Ймовірно, голосують за перемогу проєкту батьки. 

Та чи можна було б висувати та голосувати в наступних роках за ідеї соціально значимі для малозабезпечених сімей, людей з інвалідністю, проєкти, що змінюватимуть вигляд міста для туристів?

ДОВІДКА

Хто може подати проєкт? Автором проєкту може бути як одна особа, так і група осіб (у цьому разі проєкт подається одним із авторів). Це можуть бути громадяни України, іноземці чи особи без громадянства, які мають дозвіл на постійне проживання на території України, та на момент подання проєкту досягли 16-річного віку.

Які проєкти та з яким бюджетом можуть бути подані? До участі у конкурсі приймаються малі проєкти (вартість реалізації проєкту - від 1000 до 500 000 гривень) та великі проєкти (від 500 000 до 2 000 000 гривень).

Проєкти повинні бути спрямовані на покращення інфраструктури громади (наприклад: вулиці, парку, дороги, спортивного чи дитячого майданчика, територій школи, медичних закладів, тощо).

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Ліда Плющ

    Найбільш вдалий проєкт міськради - це зміна генплану міста і будівництво готелю в парку Нац.Відродження🤦🇺🇦😁

keyboard_arrow_up