Як тернополяни можуть модернізувати свої будинки і при цьому добряче зекономити на опаленні

Як тернополяни можуть модернізувати свої будинки і при цьому добряче зекономити на опаленні
Фото: Михайла Мельника. 130-річний будинок у с.Білокриниця: йому дали нове життя.
  • Чим саме ізолювати транзитний стояк, щоб зменшити витік тепла?
  • Що встановити на батареях у під'їзді, щоб контролювати температуру і платити менше?
  • Як зробити свій будинок енергоефективним і на чому ще можна зекономити, розповідають місцеві фахівці.

 

Тернополян хвилює питання, у який спосіб і яким матеріалом мають бути заізольовані транзитні стояки, аби оплату за них зменшили раз і назавжди? Чиновники порекомендували звертатись до енергоаудитора чи інженера-проєктанта, аби вияснити це питання. Крім того, розповімо, як модернізувати свій дім, щоб платити менше за обігрів місць загального користування

Журналістка «20 хвилин» поспілкувалась із тернопільським енергоаудитором — Степаном Нагаченком. 

Утепляйте трубопроводи у будинку

Енергоаудит показує через які поверхні та невидимі шпарини тепло і ваші кошти вилітають «в трубу». Аудитор розробляє детальний план заходів, як зробити  житло енергоефективним, а значить — менше платити. 

Відео дня

Енергоаудит проводиться в таких об'ємах, за які готовий платити замовник. Це безкінечне дослідження. Переважно таким способом вираховують загальні втрати тепла по будинку. Його часто замовляють ОСББ.

Питання, яке хвилює тернополян вже цілий місяць: як зменшити платіжки за обігрів під'їздів, місць загального користування. Фахівець наголошує: потрібно дослідити кожну квартиру. Визначити вартість такого детального аудиту — важко. 

— Енергетичний аудит проводять у цілому будинку. Кожну квартиру не обстежують. Якщо ж провести обстеження кожної квартири 4-під'їзного будинку, орієнтована плата — 50 тисяч гривень з будинку, — каже пан Нагаченко.

Аудитор вважає, що для тепломереж такий аудит не значитиме абсолютно нічого, бо вони рахують за своєю методикою. 

Тепломережі рахують теплові втрати трубопроводів централізованого опалення, які проходять транзитом через квартири або у місцях загального користування, каже фахівець.

Яким матеріалом утепляти транзитні стояки? 

— Транзитні стояки мають бути утеплені сертифікованим утеплювачем. Товщина утеплювача має дорівнювати товщині трубопроводу. Навіть за найкращого утеплення, тепловтрати будуть. Мінімальні, це закономірно,— каже аудитор.  

Як ми зрозуміли із розмови з фахівцем, належними вважаються матеріали для утеплення, вони так і називаються.

— Зараз є різні утеплювачі. Це екструдований пінополістирол, рулони із мінеральної вати. Як правило, це колишні пінопластові, зараз — пінополістиролові утеплювачі, — каже чоловік. — Їх є багато видів. Люди використовують їх на свій смак. Багато хто насамперед звертає увагу на зовнішній вигляд утеплювача.

Фахівець вважає, що тепловтрати, незважаючи, яким матеріалом утеплити транзитні стояки у квартирах, вже враховані у тарифах від теплових мереж. 

— Вважаю, що потрібно утеплювати трубопроводи у місцях загального користування. А взагалі — це дуже глибокий аналіз, щоб знати напевне, звідки і куди йдуть тепловтрати, — пояснює енергоаудитор.

Степан Нагаченко наголошує на програмах від державного Фонду енергоефективності. Саме вони є гарним способом вирішення багатьох проблем мешканців багатоквартирних будинків. 

— Це цілий комплекс робіт. Є пакети А і Б.  Це утеплення будинків, заміна вікон і батарей у квартирах, встановлення рекуператорів, утеплення горищ, підлоги, будинку, заміна системи опалення та інше. Держава відшкодовує вже 60%. З квартири у середньому виходить до 1000 доларів, — підсумовує аудитор.

Енергетичний аудит, навіть, цілого будинку, на ці платіжки суттєво не вплине, переконує фахівець. А ось, коли ви хочете зробити свій дім енергоефективним, то енергоаудит — обов'язкова процедура. 

Енергоефективний дім = економія грошей

Чимало тернополян, у зв'язку із «бумом» через нові платіжки, звертаються із запитами до Михайла Мельника — регіонального радника в Тернопільській області проєкту IFC з підтримки Фонду енергоефективності України. Ми поспілкувалися із паном Мельником. 

То що таке енергоефективний дім?

Енергоефективним будинком є ​​будівля, особливістю якого є низьке споживання енергії. Такі житла найбільш сприятливі для комфортного проживання, так як в них автоматично підтримується оптимальний мікроклімат: вологість, температура і чистота повітря.

Задля цього в Україні у 2019 році створили Фонд енергоефективності. Він підтримує енергоаудити, сертифікацію, розробку ККД, ремонтні роботи тощо.

Головними донорами Фонду є державний бюджет, а також кошти міжнародних партнерів. Нині Фонд активно просуває програму «Енергодім».

Фото: Михайло Мельник. ОСББ "Центральне-23", що на вул.Івана Франка,23 у Тернополі також долучилися до програми "Енергодім". Роботи розпочали восени 2021 року. 

Право брати участь у програмі енергоефективності, а також право на отримання часткової компенсації витрат проєкту (грантів) в рамках програми мають ОСББ.

Для участі потрібно провести енергоаудит, загальні збори ОСББ та прийняти рішення щодо реалізації проєкту відповідно до умов «Енергодім». Про це йдеться на сайті Фонду енергоефективності, з програмами якого можна ознайомитися тут. 

Пан Мельник каже, потрібно задуматися, куди тепло, за яке відтепер платитимуть всі, «тікає». За що ми насправді платимо.

— Є вже 20 заявок по області до Фонду енергоефективності. Так, ті чи інші будинки перебувають на різних стадіях по заміні вікон, утеплення, тощо. Прикладом є будинок у Чорткові, який повністю модернізували, — каже регіональний радник. 

Фото: Михайло Мельник. ОСББ із Чорткова першими скористалися програмою "Енергодім" від Фонду енергоефективності.

Погодьтеся, фото «до» і «після» справді вражаючі!

Тернополянам, на думку Михайла Мельника, підходить пакет «Комплексний». По гранту він відшкодовує 60% вартості робіт і матеріалів. 

— Можна утеплити або замінити дах по цьому пакету, встановити індивідуальний тепловий пункт, збалансувати систему опалення, утеплити труби системи тепло і гарячого водопостачання. Серед додаткових заходів сюди належить заміна вікон, балконних блоків у квартирах, тощо. Це вже індивідуально, за бажанням мешканців, — каже радник Фонду області.

Фахівець наголошує на встановленні розподілювачів тепла у під'їздах.

— Щоб не було хаосу, хто скільки має платити, можна кожну батарею у місцях загального користування обладнати розподілювачем тепла, терморегулятором. Це дасть змогу визначити, скільки та чи інша батарея віддала тепла. А за допомогою терморегулятора — визначати температуру, — каже чоловік.

Якщо у будинку відсутній лічильник теплової енергії, а нарахування людям здійснюють по якихось нормах-формулах, то будь-які енергоефективні заходи ні до чого не призведуть, наголошує співрозмовник. Якщо ж є загальнобудинковий лічильник, то завдання Фонду — зробити усе, щоби тепло не «втікало» через вікна, дах, стіни, горище. Тоді буде сенс.

Яка ціна?

Програма «Енергодім» не зобов'язує брати жодних кредитів. 

— Щомісячний платіж є менший, ніж економія за енергоносії. Сімейний бюджет за рік не змінюється. Якщо, скажімо, за таку модернізацію будинку потрібно заплатити на місяць 400 грн з квартири, то орієнтовно 600-700 грн вийде економія за опалення, — підкреслює Михайло Мельник.

Є різні проєкти і різні види оплат. Можна одразу заплатити свою частку. Внесок співвласника становить 20-30 тис.грн., бо має бути не меншим, ніж 20%. Це не лише за капітальний ремонт будинку, а й за суттєву економію на опаленні. 

— Вартість квартири у модернізованому будинку також одразу зростає від 1000 доларів, — підсумовує Михайло Мельник. — Програма працює до кінця 2023 року, тому є шанс отримати гроші на свій будинок. 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Новини Тернополя - 20 хвилин

    Долучайся до нашого Telegram-каналу https://t.me/te20minut

  • Ігор Мотрук

    Який витік тепла???
    З трубочки діаметром 2см...
    Ваша проблема в тому ,,
    що ви не бачите що робиться,
    Як працюють ваші підлеглі

keyboard_arrow_up