Індексація пенсій у березні: кому з тернополян і за що доплатять?

Індексація пенсій у березні: кому з тернополян і за що доплатять?
  • Мінімальні розміри пенсій по інвалідності військовим у березні 2023 року індексуються вперше.
  • Збільшили мінімальний розмір пенсійної виплати для людей старше 65-ти. Кому і наскільки, читайте.
  • Здійснено за підтримки Асоціації «Незалежні регіональні видавці України» у рамках реалізації проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів. 

Розмір пенсій з 1 березня 2023 р. змінився. 

24 лютого Уряд ухвалив постанову № 168 «Про індексацію пенсійних і страхових виплат та додаткових заходів щодо підвищення рівня соціального захисту найбільш вразливих верств населення у 2023 році», яка передбачає проведення індексації пенсій та щомісячних страхових виплат, підвищення розмірів мінімальних пенсій по інвалідності колишнім військовослужбовцям та постраждалим внаслідок Чорнобильської катастрофи, збільшення рівня мінімальних пенсійних виплат окремим категоріям пенсіонерів. Про це повідомив Заступник начальника Головного управління Пенсійного фонду України в Тернопільській області Володимир Івахов. 

З 1 березня підлягають індексації

Пенсії, призначені до 31 грудня 2019 року, відповідно до законів України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування», «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи». А також «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» — особам з числа військовослужбовців строкової служби. Для них підвищення пенсії буде здійснюватись через індексацію на 19,7% показника середньої заробітної плати, з якої обчислюється пенсія. 

Відео дня

До пенсій, призначених відповідно до Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» (далі — Закон – прим. авт.) з 1 січня 2020 року до 31 грудня 2022 року включно, з 1 березня 2023 року встановлюється щомісячна доплата в розмірі 100 грн. Вони не будуть індексуватися у 2023 році. 

Розміри пенсій за вислугу років, по інвалідності і в разі втрати годувальника, призначених до 31 грудня 2022 року відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб», крім осіб з числа військовослужбовців строкової служби. Вони підвищуються на коефіцієнт збільшення 1,197.

Коефіцієнт для військових і інвалідам-чорнобильцям

Мінімальні розміри пенсій по інвалідності особам з інвалідністю внаслідок війни з числа військовослужбовців строкової служби, передбачені абзацами другим і третім статті 22 Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» – на коефіцієнт збільшення 1,197. З 1 березня 2023 року вони індексуються вперше.

Також, відповідно до зазначеного рішення Уряду, збільшено мінімальний розмір пенсійної виплати для окремих категорій громадян. Зокрема, він становить для пенсіонерів:

Про перерахунок і компенсації

Слід зазначити, що розмір збільшення в результаті перерахунку пенсії з 1 березня не може бути меншим за 100 гривень та більшим за 1 500 грн, зазначив Володимир Івахов. 

Також будуть далі виплачуватись щомісячні компенсаційні виплати для пенсіонерів віком старше 70 років, які встановлюються, якщо розмір пенсії таких пенсіонерів не досягає 10 340 гривень:

до 570 грн – людям старше 80 років;

до 456 грн – людям віком від 75-80 років;

до 300 грн – людям віком від 70-75 років.

Перерахунки пенсій проводяться без додаткових звернень пенсіонерів, за матеріалами пенсійних справ.

Цифра

З 1 березня в області проведені перерахунки пенсійних виплат 259440 особам, середній розмір підвищення становить 426,46 грн. Результати проведеного перерахунку пенсіонери побачать уже при отриманні пенсії у березні: з 4 по 25 число.

Додатково

Працюючим пенсіонерам, які на 1 березня 2023 року набули право на проведення перерахунку пенсій, з урахуванням не менш як 24-х місяців страхового стажу після призначення (попереднього перерахунку) пенсії або якщо після призначення (попереднього перерахунку) пройшло не менше 2-х років, відповідні  перерахунки пенсій проводяться з 1 квітня 2023 року, після надходження до Державного реєстру загальнообов'язкового державного соціального страхування відомостей про нарахування та сплату єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування за І квартал 2023 року.

З 1 липня  підвищенню на коефіцієнт 1,197 підлягають розміри пенсій, призначених відповідно до Законів України «Про державну службу», «Про службу в органах місцевого самоврядування», «Про статус народного депутата України», «Про наукову і науково-технічну діяльність» (без урахування надбавок, підвищень, доплат до пенсій, встановлених законодавством). Підвищення здійснюється в межах максимального розміру пенсії, визначеного законом.

Довідка

Консультації фахівців Фонду — з 8.00 до 17.00 год. за номером телефонної «гарячої лінії» (0352) 23 48 93.

Перелік сервісних центрів за посиланням: https://www.facebook.com/pfu.gov.ua


 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (6)
  • Flyer S

    Пенсійні чиновники жирують за рахунок наших пенсійних внесків і наших обкрадених пенсій. Обкрадають пенсіонерів і ні в чому собі не відмовляють, … і ніякого за ними контролю. Брехали у відписках та відмовлялися надавати відомості по своїх заробітних платах.

    Нараховують собі різні види премій, які багаторазово перевищують їх оклади.

    Наприклад, в судовій справі № 380/12268/20 були задіяні 21 чиновників ПФУ: 1-на чиновниця з ПФУ та 20 з ГУ ПФУ у Л/о, але пенсіні злодії справно нараховували собі премії – «за інтенсивність» та інші види премій за обкрадання наших пенсій.

    Профспілка вимушена була неодноразово звертатися в ПФУ, УКЦ, щоб отримати ці відомості по їх заробітних платах, але повний список по зарплатах запитуваних пенсійних злодіїв так і не отримали – чиновники вигадали, щоб профспілка платила їм за запитувану інформацію, надіслали сторінки з одностороннім друком та неповно заповнені.

    https://ibb.co/C7wvqhc

    https://ibb.co/zQtZ8Cc

    https://ibb.co/BN3WhW9

    https://ibb.co/3vXrTNb

    https://ibb.co/CBbZsgK

    https://ibb.co/Dg9T9wW

    https://ibb.co/C7wzyV8

    https://ibb.co/PDkqRvr

    https://ibb.co/Cb4XsWQ

    https://ibb.co/HHQkdwK

    https://ibb.co/ZWNcG4g

  • Володимир Іваськів

    Доброго дня пані Ірино, Ви є професійний журналіст тому звертаюсь до Вас, я уважно прочитав вашу статтю стосовно індексаціі пенсіі у 2023р., де розяснює Івахів, але я не міг знайти розяснення стосовно тих пенсіонерів яким була призначена пенсія по інвалідності, наприклад в 2018 році, а в 2021р. було переведено на загальну пенсію за віком тобто при досягненню 60 років, і як так получилось  що вони зараховані до тих пенсіонерів яким було призначено пенсію в 2021р..А згідно чинного законодавства пенсія призначається тільки раз, а решта іде тільки перехід від однієі пенсіі на іншу.Про що в даному розясненню  Заступник начальника Головного управління Пенсійного фонду України в Тернопільській області Володимир Івахов не надав розяснення. Крім того і в постановіКМУ теж немає інформаціі при умові переходу пенсіі.Може Ви звернетесь за більш точним розясненням з даного питання до п.Івахова .Дякую

    Ірина Белякова reply Володимир Іваськів

    Вам потрібно звернутись до Пенсійного фонду. Тел гарячої лінії: 0-800-503-753
  • Halyna Panas

    Та задовбали,добавили три копійки,а галасу ніби мільйон дали!
  • Діма Андрущенко

    Утримання одного полоненого вже обходиться державі в 10 000 гр  в місяць!!!!   А пенсія 2100-2800

    Гаврило Петровський reply Діма Андрущенко

    Діма Андрущенко Пенсіонери здавайтесь в полон!!

keyboard_arrow_up