Коли, кому і як у 2024-му перерахують пенсії і хто вперше отримає кількатисячну надбавку

Коли, кому і як у 2024-му перерахують пенсії і хто вперше отримає кількатисячну надбавку

Хто і скільки отримуватиме пенсії у 2024 році, коли і кому додадуть та скільки потрібно стажу для призначення пенсійних виплат цьогоріч, дізнавались «20 хвилин»

4 200 грн — таку надбавку до пенсії відтепер щомісяця можуть отримати борці за незалежність України у ХХ столітті, а також реабілітовані після репресій за політичними чи релігійними мотивами та відбували покарання до 1991 року.

Виплати цьогоріч проведуть вперше, повідомив заступник начальника головного управління Пенсійного фонду України в Тернопільській області Володимир Івахов. 

— Для того, щоб ця пенсія за особливі заслуги була органами пенсійного фонду встановлена, цим людям необхідно звернутися із відповідною заявою до сервісних центрів Пенсійного фонду за місцем свого проживання чи за місцем перебування в межах України, — повідомив Володимир Івахов. — До будь-якого сервісного центру. Але є необхідність, поряд із документами для встановлення пенсій за особливі заслуги, подати ще довідку особи, яких визнано борцями за незалежність України у ХХ столітті. Такі довідки видаються регіональними комісіями з реабілітації в регіонах, зокрема і в Тернопільській області.

Відео дня

За словами Володимира Івахова, на Тернопільщині є 270 255 пенсіонерів. Середній розмір пенсії — 4 066 грн 61 коп. До обласного управління пенсійного фонду звернень про призначення пенсії борцям за незалежність України в ХХ столітті наразі не було.

Донорам додали 292 грн

Прожитковий мінімум збільшився від 1 січня і становить 2 361 грн, а пенсії перерахують лише з 1 березня, повідомив Володимир Івахов. Перерахували вже надбавки для донорів. Скільки пенсії отримуватимуть у 2024 році ті, хто мали мінімальну зарплату, як перераховуватимуть виплати для пенсіонерів, які досі працюють, а також скільки отримуватимуть ті, хто пішов на пенсію у 2024-му, дізнавались «20 хвилин». 

Прожитковий мінімум для непрацездатних осіб від 1 січня 2024 року (далі – прожитковий мінімум — прим. ред.) становить 2 361 грн. Це регламентовано статтею 7 Закону України «Про Державний бюджет України на 2024 рік», повідомив Володимир Івахов. 

— Водночас Прикінцевими положеннями цього ж Закону передбачено, що перерахунок пенсій, надбавок, підвищень та інших доплат до пенсії, який здійснюється з урахуванням розміру прожиткового мінімуму на 1 січня 2024 року, проводиться з 1 березня 2024 року разом із здійсненням щорічної індексації пенсій, — повідомив «20 хвилин» Володимир Івахов.  — Відтак, при призначенні пенсії до 1 січня 2024 року перерахунок пенсій, надбавок, підвищень та інших доплат до пенсії, з урахуванням прожиткового мінімуму, здійснюється з 1 березня 2024 року одночасно з щорічною індексацією.

Якщо вам призначили пенсії в період від 1 січня до 1 березня 2024 року, при її обчисленні застосовується розмір прожиткового мінімуму, визначений станом на 1 січня 2024 року.

А от перерахунок надбавки донорам вже провели і додали 292 грн.  

— З 1 січня 2024 року проведено перерахунок надбавки, передбаченої Законом України «Про донорство крові та її компонентів», яка обчислюється, виходячи з прожиткового мінімуму з розрахунку на одну особу на місяць та становить 10 відсотків вказаного прожиткового мінімуму, — повідомив Володимир Івахов. — Від 1 січня 2024 року такий прожитковий мінімум становить 2 920 грн. Таким чином, розмір надбавки з цієї дати становитиме 292 грн.

 

Якою буде мінімальна пенсія?

Як визначено законодавством, для непрацюючих 65-річних пенсіонерів з необхідним стажем мінімальний розмір пенсії становить 40 відсотків від мінімальної заробітної плати, пояснили у Пенсійному фонді. 

Від 1 січня 2024 року мінімальна зарплата збільшена до 7 100 грн, відтак мінімальна пенсія для вказаної категорії осіб – 2 840 грн (7100*40%). 

— Від 1 січня 2024 року провели перерахунки пенсій непрацюючим 65-річним пенсіонерам з необхідним стажем, — пояснив Володимир Івахов. — Проте в результаті перерахунку відбувся перерозподіл складових пенсійної виплати та загальний її розмір для переважної більшості одержувачів пенсій не змінився. Це пов’язане з тим, що постанова Уряду від 24 лютого 2023 року №168 встановила для вказаної категорії осіб мінімальний розмір пенсії на рівні 3 120 грн. 

Відповідно, доплата станом на 31 грудня 2023 року проводилася до такої суми, а 40 відсотків від 7 100 грн – 2 840 грн не перевищує вказаного розміру (3 120 грн).

Від 1 квітня 2024 року заплановане підвищення мінімальної зарплати до 8 000 грн. Відповідно, мінімальний розмір пенсії для 65-річних непрацюючих пенсіонерів становитиме 3 200 грн (8000*40%).

Відповідно до законодавства, щороку з 1 березня проводиться індексація пенсій. При цьому Уряд щороку визначає коефіцієнт підвищення пенсій та умови її проведення. 

— В даний час рішення Уряду щодо коефіцієнту індексації пенсій з 1 березня 2024 року ще не прийнято, — повідомив Володимир Івахов. 

 

Перерахують працюючим пенсіонерам

Пенсіонери, які після призначення пенсії офіційно працювали, тобто сплатили єдиний соціальний внесок, кожні два роки набувають право на перерахунок пенсії, повідомили в головному управлінні Пенсійного фонду в області.

Законодавством передбачено такий автоматичний перерахунок щороку з 1 квітня. Право на автоматичний перерахунок визначається  за страховим стажем, набутим до лютого поточного року.

— Із запровадженням з 2021 року щоквартальної звітності для страхувальників, перерахунок працюючим пенсіонерам проводиться, як правило, щороку у травні, після закінчення терміну подання звітності за І квартал року, в якому проводиться перерахунок, — пояснив Володимир Івахов. — У 2024 році також заплановано проведення перерахунку працюючим пенсіонерам. 

 

Яким має бути стаж у 2024? 

«20 хвилин», нагадаємо, вже повідомляли, що для призначення пенсії 60-річним у 2024 році вже потрібен 31 рік стажу.

Все про норму тривалості страхового стажу у 2024 році пояснила начальник управління пенсійного забезпечення, надання страхових виплат, соціальних послуг, житлових субсидій та пільг головного управління Пенсійного фонду України в Тернопільській області Світлана Руцька. 

— Тривалість страхового стажу, необхідного для призначення пенсії при досягненні 60-річного віку, визначена Законом України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», — повідомила Світлана Руцька. — Починаючи з 2018 року, норма тривалості стажу щороку збільшується на один рік, і, якщо у 2018 році вона становила 25 років, у 2022 році – 29 років, у 2023 році – 30 років, то вже, починаючи з 1 січня 2024 року для призначення пенсії за віком при досягненні 60 років необхідно набути не менше 31 року страхового стажу як для чоловіків, так і жінок.

В залежності від набутого страхового стажу визначається пенсійний вік особи. Окремо визначено стаж, який необхідний для призначення пенсії в 60 років, як зазначалося, впродовж 2024 року – 31 рік, в 63 роки та при досягненні 65 річного віку.

— Тобто, якщо особа не набула достатньо стажу для призначення пенсії в 60 років, то їй може бути призначена пенсія в 63 роки, якщо ж напрацьованого стажу недостатньо для призначення і в 63 роки, тоді пенсія призначається при досягненні 65-річного віку, — пояснила Світлана Руцька. — При цьому слід зауважити, що мінімально необхідна тривалість стажу для призначення пенсійної виплати в 65 років – 15 років.

У кого пенсії не буде

Для призначення пенсії у віці 63 роки в період з 1 січня 2024 року до 31 грудня 2024 року необхідно мати страхового стажу від 21 до 31 року. Якщо ж у 2024 році вам виповнилось 65 і ви маєте стажу від 15 до 21 року, теж маєте право на призначення пенсії за віком.

— Наявність страхового стажу, який дає право на призначення пенсії за віком, визначається на дату досягнення особою відповідного віку і не залежить від наявності страхового стажу на дату звернення за призначенням пенсії, — каже Світлана Руцька. — Наприклад, якщо особа досягла 60-річного віку у 2023 році, а звернулась за призначенням пенсії у 2024 році – необхідний страховий стаж, у даному випадку, становитиме 30 років.

Якщо ви маєте менше 15 років страхового стажу, то органами Пенсійного фонду не призначається пенсійна виплата. В такому випадку можете претендувати на призначення державної соціальної допомоги органами соціального захисту населення.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (13)
  • Анатолій макаренко

    Добавили 19 грн.13 коп.!!! Слава підарасам при владі!!! Не знущайтесь над людьми, підари вонючі!! Заберіть цю надбавку собі і своїм дітям на ліки!!!!
  • Любов Ребій

    Маю..стаж..яка..песія. Буде
  • Галина Подюк

    Тих хто виходив на пенсію з початку 90  дуже обідили...при стані в 30 р і великій зарплаті до 200  при норм 70 пенсія 3 400 обідно...

    Читач41 reply Галина Подюк

    Перевірте в особистому кабінеті свій страховий стаж. Може не все зараховане
  • Читач72

    Критерієм підняття пенсій  має бути сума пенсії суддів. І потрібно вирівнювати усі пенсії до пенсій суддів а не мінімальна, коефіцієнти ніякі , копійкові підняття. Це в той час коли ціни космос.Як інвалід дитинства має жити на пенсію 2200 грн.В нього що менші потреби ніж у пенсіонера судді який має пенсію до 100000 гривень.   Де державне забезпечення пенсійне для закупки продуктів, оплати комуналки, яка щораз збільшується, де забезпечення соціально незахищених верств.Адже суми пенсій ніякі і не відповідають Європейським сумам.Ціни в нас вже вищі за європейські а пенсії нищі африканських. В селах люди без робочих місць, без стажу взагалі приречені на нульову пенсію в 60 років, а у випадку лікування чи операції збирають милостиню в громади для оплати лікування в державній лікарні в в той час коли голови громад отримують 500000-1000000 грн.річної зарплати не забезпечивши селян нічим.

    Читач41 reply Читач72

    У нас прокурори,депутати,судді особливі і тому їм і виплачують по особливому і при цьому їм не хватає і вони беруть хабари і їм це все дозволено. Тому Ваше побажання на жаль ніколи не здійсниться!

keyboard_arrow_up