Колишній студент-медик змушений повернути державі майже 150 тисяч гривень

Колишній студент-медик змушений повернути державі майже 150 тисяч гривень
  • Андрій зараз проживає із сім’єю за кордоном. Саме через хворобу дитини не відпрацював за угодою 3 роки. Тому мусить повернути державі кошти, витрачені на його навчання.
  • Вступив до медуніверситету Андрій ще в 2010 році. Наприкінці минулого року справу слухали в суді першої інстанції, днями вона пройшла через апеляцію.

Випускник університету не відпрацював за призначенням, тому суд зобов'язав його повернути до бюджету 148 тис. 737 грн, витрачених державою на його навчання.

Колегія суддів Тернопільського апеляційного суду розглянула днями апеляційну скаргу Тернопільського національного медичного університету імені на рішення Тернопільського міськрайонного суду від 21 грудня 2021 року в частині відмови у стягненні з Андрія Гв. 65 тис. 140 грн академічної стипендії.

— 1 вересня 2010 року Андрія Гв. зараховано студентом першого курсу одного з факультетів вишу, — йдеться у матеріалах справи. — Відповідно до вимог Порядку працевлаштування випускників ВНЗ, підготовка яких здійснюється за державним замовленням, між ТДМУ (позивачем) та Андрієм Гв. (відповідачем) укладено угоду про підготовку фахівців із вищою освітою.

Відео дня

Умовами цієї угоди було те, що по закінченню навчання та інтернатури медик має відпрацювати за направленням не менше трьох років. У разі відмови їхати за призначенням, він повинен відшкодувати державному бюджету всі витрати, повідомили у прес-службі Тернопільського апеляційного суду.

Відправили інтерном в обласну, а далі в райлікарню

Після завершення навчання в медуніверситеті, від серпня 2016 року до 29 червня 2018 року Андрія взяли лікарем – інтерном в обласну обласну лікарню. А після цього його перевели на посаду лікаря–терапевта у Золотниківську райлікарню, що тоді була у Теребовлянському районі. 

— Із пропозицією щодо працевлаштування Андрій Гв. погодився, засвідчивши це підписом у “Картці працевлаштування випускника та пропозиції щодо працевлаштування” й у “Журналі обліку направлень на роботу випускників освітньо-кваліфікаційного рівня «спеціаліст» за 2016 рік”, — йдеться у матеріалах справи.

Проте вже у серпні 2017 р. Андрій узяв академічну відпустку через хворобу та лікування дитини. Згодом академіку йому продовжили ще на рік. А 4 серпня 2019 року Андрій Гв. звільнився за власним бажанням з посади лікаря–інтерна КЗ ТОР “Тернопільська університетська лікарня”.

— Оскільки він як молодий фахівець відмовився відпрацювати за направленням 3 роки у державній установі охорони здоров'я, ТДМУ звернувся з позовом до Андрія Гв. з вимогою відшкодувати до державного бюджету вартість навчання з вересня 2010 року по червень 2016 року в розмірі 148 тис. 737 грн 49 коп., — повідомили у прес-службі Тернопільського апеляційного суду.

Тернопільський міськрайсуд у грудні 2021 року позов задовольнив частково. Та стягнув із Андрія Гв. на користь вузу 83 тис. 597 грн витрат за навчання. Не погодившись із рішенням суду першої інстанції, представник ТНМУ подав апеляційну скаргу, в якій просив скасувати його в частині відмови стягнути з відповідача виплачену йому академічну стипендію у розмірі 65 тис. 140 грн.

— Студентам, які навчаються за державним замовленням у закладах вищої освіти державної або комунальної власності, за результатами навчання призначається академічна або соціальна стипендії. І якщо соціальна стипендія надається державою як засіб до існування і не підлягає поверненню, то академічна стипендія призначається для заохочення академічної успішності студента, — зазначив представник ТДМУ, обґрунтовуючи свої вимоги.

Вчився на відмінно, за що мав академічну стипендію

Натомість представниця Андрія Гв. у суді Катерина Ходюк вважала доводи апеляційної скарги необґрунтованими і такими, що суперечать цивільно-процесуальному закону, тому не підлягають до задоволення. Також просила розглядати справу за їхньої участі. 

Врешті колегія суддів апеляційного суду дійшла висновку, що апеляційна скарга підлягає до задоволення з таких міркувань.

— Відповідно до висновків, викладених у постановах Верховного Суду, керуючись ч. 2 ст. 52 Закону України “Про освіту”, п. 2 Указу Президента № 77/96, пунктами 14, 21 Порядку працевлаштування випускників ВНЗ (у редакції, чинній на час укладення угоди), випускник вищого навчального закладу зобов'язаний відшкодувати до державного або місцевих бюджетів вартість навчання і компенсувати замовникові всі витрати, у тому числі й виплачену академічну стипендію, — повідомили в Тернопільському апеляційному суді. — Незгода з рішенням комісії з працевлаштування випускників не звільняє його від обов'язку прибути на роботу за призначенням.

Звільнившись за власним бажанням до закінчення проходження інтернатури, Андрій Гв. не виконав узяте на себе зобов'язання. Тому повинен повністю відшкодувати вартість навчання, у тому числі й отриману академічну стипендію. Тим більше, що у відзиві на позов у суді першої інстанції представник відповідача не заперечила, що Андрій Г. отримував стипендію в університеті саме за успішне навчання.

Колегія суддів Тернопільського апеляційного суду задовольнила апеляційну скаргу ТДМУ. Рішення суду першої інстанції в частині відмови у задоволенні позовних вимог ТНМУ до Андрія Гв. скасувала та зобов'язала його компенсувати вузу виплачену йому академічну стипендію. Таким чином із випускника медуніверситету судом стягнуто 148 тис. 737 грн коштів за навчання.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (7)
  • Andriy

    Освіта в цій бурсі не коштує ламаного гроша, що там відшкодувати?
  • Ігор Стасюк

    Всі прекрасно знають, що в нашу медичну,ще й на державну стипендію, просто так не попадеш...тому "нє надо".... сам тернопільський, і мені не дуже розкажеш.... таких хитрожопих хватає з головою.... можливо про дитину і правда...але не потрібно все в купу....
  • Свєток Свєток Свєток

    На обставини ніхто не зважив! Андрій , щоб врятувати свою дитину готовий був небо прихилити, а ви....
  • Катерина Дмитрук

    Ну закон як дишло соціальна стипендія поганих студентів неповертається а академічна відмінників повертається. Поганій людині прощається бо що з неї візьмеш, воно ж кончене, а хорошу "к ногтю щоб не вепендрювався"

keyboard_arrow_up