Кому війна, а кому… Як розводять на оренді квартир у Тернополі

Кому війна, а кому… Як розводять на оренді квартир у Тернополі
  • Від початку війни з росією Тернопіль став прихистком для тисяч переселенців. Люди активно цікавляться орендою квартир та розглядають наше місто, як прихисток.

  • Цим користуються шахраї, наживаючись на чужій біді.

У той час, коли чимало українців, які живуть у мирних містах на заході країни готові прийняти біженців у власних помешканнях задарма чи символічну плату, дехто спекулює на чужій біді, пропонуючи квартири втричі дорожче середніх цін, або просить передоплату.

За скільки здають в оренду квартири

Ми перевірили, за скільки здають в оренду квартири у Тернополі на кількох спеціалізованих сайтах: DOM.RIA, OLX, obyava.ua, ukrxata, ogolosha.ua.

Так, на сайті DOM.RIA здають в оренду двокімнатну квартиру з радянськими меблями та ремонтом за 8 850 гривень, не менш ніж на півроку. 

Відео дня

Дешевше, за 8 000 тисяч гривень, здають в оренду двокімнатну квартиру на вулиці Білецька. Автор оголошення у описі не надав умов, а тому ми вирішили зателефонувати до нього, однак, ніхто не підняв трубки.

В одному з оголошень на сайті ukrxata двокімнатну квартиру здають «лише» за 10 000 гривень. Фото автор оголошення не надав, ім’я автора також викликає сумніви. До того ж, на карті він зазначив точно таку ж локацію, як і в оголошенні, датованому 4 лютого, щоправда там двокімнатну квартиру на вулиці Шпитальна здають за 11 700 гривень. Зв’язатися з автором оголошення нам не вдалося, оскільки жодних контактів він не надав.

Та частіше аферисти шукають довірливих громадян через соцмережі. У групах, де люди пропонують або шукають житло в оренду вони виставляють свої оголошення з привабливою ціною, а за подробицями просять писати у вайбер чи телеграм.

До слова, фото квартир вони не виставляють. 

Уже в переписці просять перекинути на карту певну суму коштів, нібито за бронювання самого житла. Та після того, як ви все ж надішлете ці гроші, на зв’язок липові орендодавці навряд чи вийдуть.

На одну з таких натрапив і журналіст «20 хвилин». У оголошенні жінка пропонувала в оренду трикімнатну квартиру в районі базару за 5 000 гривень. Привабливо, чи не так?

От тільки вже в переписці вона повідомила, що оглянути квартиру та заселитися можна наступного дня. А поки вона може поставити квартиру «на бронь» за 800 гривень.

Жінка навіть надіслала фото самої квартири. Однак, після того, як наш журналіст відповів, що уже знаходиться в Тернополі і готовий надати передоплату вживу, або навіть оплатити повну вартість місячної оренди квартири, незнайомка перестала читати наступні повідомлення.

І таких шахраїв чимало. Тому радимо вам не довіряти пропозиціям щодо оренди квартири в інтернеті, особливо, коли у вас просять надіслати передоплату.

Тернопіль – одне з найдешевших обласних центрів для проживання. А тому уважно дивіться, яке житло вам пропонують в оренду, запросивши за нього суму 8, 10 чи 15 тисяч гривень.

Де можна знайти притулок 

Низка шкіл та училищ в Тернополі готові прийняти біженців. Тернопільські школи №14, 16, 19, 28 та всі професійно-технічні заклади розміщують українців, забезпечуючи дорослих і дітей спальними місцями, одягом, харчуванням, повідомляє пресслужба міської ради.

Додатково розгорнуті центри поселення переселенців у 9, 10, 11 школах, адже кількість тих, хто приїжджає з гарячих точок, щогодини збільшується. 

У міській раді звертають увагу, що поселення мешканців відбувається через Гуманітарний штаб, який знаходиться на II поверсі залізничного вокзалу. Контактні телефони: (098)174-77-41, (067)844-22-78.

Станом на 9 березня уже готові до прийому внутрішньо переселених осіб приміщення за адресами:

школа №14 ім. Богдана Лепкого (вул. Клима Савури, 1) – тимчасове розміщення до 160-ти осіб;

школа №16 ім. В. Левицького (вул. Винниченка, 2) – може прийняти 150 осіб;

школа №19 (вул. Братів Бойчуків, 2) –  150 осіб;

школа №28 (б-р Д. Вишневецького, 8) – 180 осіб;

школа №10 (вул. Лесі України, 3-А) – 100 осіб;

Школа-економічний ліцей №9 ім. Іванни Блажкевич (вул. Макаренка, 1) – 120 осіб;

Галицький коледж ім. В’ячеслава Чорновола – 40 осіб.

Ще у двох школах Тернополя - в школі №10 та у школі-економічному ліцеї №9 ім. Іванни Блажкевич, а також у Галицького коледжу ім. В’ячеслава Чорновола  роботи з облаштування місць тимчасового розміщення тривають.

Нажива може стати причиною притягнення до відповідальності

Безкоштовне житло закінчилося і жителі інших областей зайнялися пошуком квартир на тривалий термін. Саме брак вільних місць став причиною шаленого росту цін на нерухомість, повідомляють у відділі комунікацій Поліції Тернопільської області.

Переселенці почали скаржитися на те, що заробляти на них почали не лише власники житла, але й посередники. Одні за допомогу у пошуку квартири чи будинку просять від 200 до 500 доларів, а жителі сіл пропонують однокімнатну квартиру за 25 тисяч гривень в місяць. Окрім цього просять додатково оплатити ще 10 тисяч за послугу в поселенні.

Працівники поліції просять рієлторів, власників нерухомості та посередників не зловживати важким становищем переселенців і здавати житло за прийнятними цінами.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (8)
  • Andriy Dyakiv

    Собаки  дикi.
  • Романна Тушницька

    Треба присікати!!! Дискредитація інших українців, які останню копійку віддають.
  • Sano Cuerpo

    Що вміють то вміють....скоро боком це все вилізе....ні грама совісті в людей.....стидно за націю! За кордоном безкоштовно: заселяють , годують , одяг дають....ПОЗОР!!!!
  • Надія Брикайло

    Наживатися на чужій біді - гріх! Бозя високо... Що заробляєте у карму нащадкам?...

    Люда Кравець reply Надія Брикайло

    Надія Брикайло ну не всі дано дивитись хоч трошки за занавєс...

    Люда Кравець reply Надія Брикайло

    Надія Брикайло ти москальський  підер сиди в своєму зомбоящику і не висовуйся.. Хоча скоро крім голоду і того ящика ти навряд чи щось матимеш... Сміється той хто сміється останій... Гниди болотяні, будьте ви прокляті на всі покоління.. Шоб ви не розмножувалися ніколи... Надія полудурків..

    Надія Брикайло reply Надія Брикайло

    Люда Кравець 💯 убогі... (

    Люда Кравець reply Надія Брикайло

    Надія Брикайло хто незнає що таке карма і як пов'язані з нею нащадки (убогі люди) то і нпживаються на чужій біді..

keyboard_arrow_up