Кошти на бізнес: як відкрити власну справу за підтримки держави. Розповідаємо покроково

Кошти на бізнес: як відкрити власну справу за підтримки держави. Розповідаємо покроково

Хочеш відкрити власний бізнес, але не маєш коштів? У такому випадку на допомогу приходять гранти. Попри війну, українські підприємці можуть отримати від 250 тисяч гривень до восьми мільйонів гривень. І все це на створення або розвиток власної справи.

За інформацією Тернопільського обласного центру зайнятості, 34 жителі Тернопільщини отримають понад сім мільйонів гривень грантової допомоги на розвиток бізнесу. Про можливості, умови та правила – читайте у нашому матеріалі.

Підтримка від держави

Популярністю серед українських підприємців користуються гранти «Є-робота». Вони надаються на розвиток власної справи. Важливим аспектом є те, що це не кредити, а отже жодних коштів та ще й відсотків вам повертати не потрібно.

Зі слів директора Тернопільського обласного центру зайнятості Василя Олещука, із 167 поданих проєктів від місцевих жителів у рамках «Є-робота» 34 – були підтримані.

Відео дня

– Відтак, 12 фізичних осіб відкриють власну справу, 15 діючих підприємців та сім юридичних осіб – розширять свою діяльність. Кожен з них отримає від 75 до 250 тисяч гривень на загальну суму понад сім мільйонів гривень грантової допомоги. Реалізація поданих бізнес-планів дасть змогу створити, більше 100 нових робочих місць. Найбільш поширений вид діяльності (16 проєктів) – надання послуг у сферах освіти, краси, відпочинку, харчування, комп'ютерного програмування, обслуговування та ремонту будинків. 10 учасників програми будуть виготовляти меблі, вироби з дерева та текстилю, верхній одяг, подушки, м’ясні вироби. Вісім жителів Тернопільщини працюватимуть у сфері торгівлі, – розповідає він.

У рамках програми підприємцям пропонують одразу шість варіантів грантів:

  • мікрогранти для створення власного бізнесу;
  • гранти для розвитку переробного підприємства;
  • державне фінансування закладки саду;
  • кошти для розвитку тепличного господарства;
  • грант на реалізацію стартапу, у тому числі в сфері ІТ;
  • кошти на навчання ІТ-спеціальностям.

– Всі усвідомили, що український бізнес потребує підтримки, адже це податки, робочі міста та розвиток України. Зараз ми знаходимося на тому етапі, коли багато донорів вже завершують свій фінансовий рік і планують наступний. Тому ми очікуємо, що хвиля грантів зростатиме, а в Україні з’являтиметься все більше крутих і нових проєктів, – розповідає керівниця центру «Дія.Бізнес» в Тернополі Оксана Качурівська.

У матеріалі ми поетапно розкажемо про кожен грант, аби підприємці змогли ознайомитися і визначитися, що вони оберуть для себе.

 «Робота: СВОЯ СПРАВА»

Якщо говорити, про ці шість грантів, то найбільшою популярністю наразі користується грант на власну справу. Адже він найпростіший у даному випадку. У рамках цього гранту підприємець може отримати безповоротний грант до 250 тисяч гривень.

Ці кошти надаються на запуск або розвиток власної справи. Це може бути і пекарня, салон одягу, магазин – будь-що. Головною умовою отримання коштів є створення двох робочих місць та сплата податків протягом трьох років.

Подаватися можуть нові підприємці, а також вже створені ФОП та юридичні особи. Важливо, ваше підприємство має бути зареєстроване або перенесене на територію України, де наразі не проводяться активні бойові дії.

«Робота: НОВИЙ РІВЕНЬ»

На грант на вісім мільйонів гривень можуть розраховувати підприємства у сфері переробки. Це може бути як створення нового підприємства, так і розширення вже існуючого. Здебільшого це стосується металургії, деревообробка, виробництво меблів.

Співфінансування держави та підприємця відбувається у співвідношенні: 70\30% або 50\50%. Головною умовою є створення щонайменше 25 робочих місць та сплата податків.

У залежності від стадії реалізації проекту підприємець може залучити від 750 тисяч до трьох з половиною мільйона гривень безповоротного гранту від Фонду розвитку інновацій або від трьох з половиною до восьми мільйонів гривень поворотної фінансової підтримки від Національного фонду інвестицій України.

«Робота: СТАРТ В ІТ»

Даний грант підійде для тих, хто бажає навчатися і покращувати свої навички у сфері ІТ. Це стосується графічних дизайнерів, розробників, інженерів програмного забезпечення.

Витратити кошти можна виключно у затверджених в рамках гранту школах. Заявки учасників разом з пакетом документів приймаються центрами зайнятості. Одержувачам гранту надається електронний сертифікат для професійного навчання, який гарантує оплату навчальних послуг. Учасники програми мають використати сертифікат протягом 10 робочих днів з дня видачі, уклавши на його підставі договір з закладом освіти.

Люди, які отримали сертифікат зобов’язані пройти навчання протягом 30 днів, а після влаштуватися на роботу або ж відкрити власну справу.

«Робота: СТАРТАП»

А ось цей грант підійде для тих, хто отримав достатньо знань і бажає розвивати ІТ-стартапи. Такі підприємці можуть отримати безповоротно від 750 тисяч гривень до трьох з половиною мільйонів гривень.

Якщо вам необхідно від трьох до восьми мільйонів гривень, то такі суми доведеться повертати. Адже це вважається поворотною допомогою. Фінансування відбувається на конкурсній основі, а отримані кошти можна витратити на зарплати, маркетинг.

Звичайно ж, обов’язково необхідно створити від трьох до 10 робочих місць. Проте, все залежить від стартапу.

 «Робота: СВІЙ САД»

Грант надається на висадження нових фруктових чи ягідних садів, а також виноградників. На розширення власного агробізнесу ви можете отримати до 400 тисяч гривень на гектар.

Співфінансування держави та підприємця відбувається у співвідношенні: 70\30% або 50\50%. Кошти виділяються тільки у тому випадку, якщо ви вже маєте у власності земельну ділянку. За правилами, площа вашого нового саду не може перевищувати 25 га землі.

Також важливим аспектом є створення від трьох до 20 сезонних, постійних нових робочих місць, і звичайно ж, сплата податків.

«Робота: СВОЯ ТЕПЛИЦЯ»

Грант на побудову нових теплиць трохи схожий на свій сад. Лише у теплицях можна вирощувати не лише ягоду, а й овочі. На розширення тепличного бізнесу влада готова виділити кошти до семи мільйонів гривень.

Ключова вимога – після отримання гранту, ви маєте працевлаштувати на роботу 40 робітників і постійно вчасно сплачувати податки. Кошти виділяються виключно за наявності землі, а ось витратити їх ви можете на обладнання, посівний матеріал, систему поливу.

Для першої тисячі заявок держава компенсує 70% від вартості проекту, для всіх наступних заявок – 50%. Для тих, хто планує закласти сад, передбачається співфінансування в залежності від типу рослин, що висаджуються: для першої тисячі гектарів держава компенсує 70% вартості проекту, для наступних – 50%.

Заявка в один клік

Для участі вони мають підготувати бізнес-план майбутнього підприємства та разом із заявкою подати через портал Дія. Це позбавляє учасника небажаної купи папірців та відвідування установ.

– Після подання вами заявки, вона потрапляє в «Ощадбанк». Працівники банку перевіряють вашу кредитну історію. Тоді ваша заявка потрапляє в Центр зайнятості, де вже працюють з вашим бізнес-планом: перевіряють його на реалістичність. Чи є показники, зазначені у плані досяжними, чи справді ви виконали всі умови, кого ви плануєте наймати на роботу. Вони виставляють свої оцінки. Потім складається рейтинговий перелік поданих заявок. Отримують кошти тільки ті перші особи, на яких вистачило коштів грантодавця, – каже Оксана Качурівська.

Не варто засмучуватись, якщо ваша заявка не отримала кошти одразу. Якщо вона рекомендована на фінансування, то є надія, що ви зможете отримати фінансування в наступному етапі.

Наразі триває п’яти’ етап подачі заявки до 18 вересня.

Поради для підприємців

Оксана Качурівська радить як майбутнім, так і діючим підприємцям ставитися до грантів відповідально. І перед тим, як відправити заявку, детально ознайомитися не лише з можливостями, а й умовами.

– Звертайте увагу на терміни подачі. А то часто телефонують підприємці і говорять, що термін подачі до 12 вересня і вони не встигають. А їм треба обов’язково і терміново. То наголошую, що визначено етапи заявок і якщо ви не потрапили до цього етапу, кразе підготуйтеся нормально і подайте свій проєкт на наступний етап. Розклад цих етапів у вільному доступі. Таким чином донор спростив собі роботу і не ставить у жорсткі рамки бажаючих взяти участь, – каже вона.

Розклад етапів можна знайти за посиланням.

До 18 вересня приймаються заявки на власну справу

Не вдасться у підприємців і відправити будь-який грант, як кажуть «на колінах написаний». Адже гранти бізнесові і потребують детального плану розвитку, розрахунків.

– Для полегшення роботи, шаблон бізнес-плану ви можете завантажити з порталу «Дія». Важливо, що бізнес-план для цих грантів має бути заповнений тільки за цим шаблоном. В іншому випадку вашу пропозицію відхилено. Я рекомендую всім учасникам розпочинати роботу з бізнес-плану, адже у заявці треба дати відповіді на схожі запитання. Якщо ви діючий підприємець, то маєте заходити за допомогою цифрового ключа підприємства. І тоді ваша заявка трохи відрізнятиметься від того, хто лише хоче відкрити перший бізнес. Це теж важливий аспект, – розповідає пані Оксана.

Обов’язково варто дотримуватися прописаних умов після отримання гранту. Наприклад, якщо ви не влаштуєте двох чи п’ятьох людей на роботу, як зазначено в умовах, то потім у грантодавців виникатимуть питання. І це зіграє негативно на вашому іміджі.

Допомога підприємцям

З січня 2022 року у Тернополі відкрив свої двері центр підтримки підприємців «Дія. Бізнес» (вулиця 15-го Квітня, 1а). Це дає можливість керівникам організацій прийти до центру і отримати консультацію від фахівця з будь-якого питання, що стосується бізнесу.

– Наш центр працює за трьома напрямками. Перше – надання безкоштовних консультацій з юридичної, маркетингової підтримки, просування, продажів. Консультації тривають приблизно годину. Тож, ви можете прийти до нашого центру і дізнатися всю необхідну інформацію. Друге – займаємося бізнес-освітою і акцентуємо увагу на тому, що є більш необхідним у сучасному світі. Це різні тренінги за участі діючих бізнесменів, представників влади. І звичайно ж, нетворкінги, що дозволяє розширювати коло знайомств, знаходити партнерів. Враховуючи, що в Тернополі є чимало релакованого бізнесу. Третє – особиста співпраця з великим та середнім бізнесом. Займаємося просуванням їх діяльності, – каже пані Оксана.

А ось для тих, хто надає перевагу дистанційному навчанню радять зайти на онлайн-платформу «Дія. Бізнес». Там ви знайдете відеоуроки як відкрити ФОП, правильно сплачувати податки. На платформі наявні всі актуальні офіційні документи, що так необхідні для підприємців. Для починаючих та діючих підприємців є ще й безкоштовні онлайн-консультацію з понад 50 різноманітних напрямків.  

Важливо! Всі заходи є абсолютно безкоштовними.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up