Кредит 5-7-9%: кому, скільки і на що. Тернополянин розповів, як отримати гроші

Кредит 5-7-9%: кому, скільки і на що. Тернополянин розповів, як отримати гроші
  • Програма «Доступні кредити 5-7-9». Під такі відсотки зможуть отримати позику з держпідтримкою представники діючого та нового бізнесу. Максимальна сума — до 1,5 мільйона гривень, строк кредитування — до п’яти років.

Тернопільській підприємці – серед тих, хто вже скористався можливістю отримати вигідну підтримку свого бізнесу. Артем Олексюк, головний лікар клініки «Стоматологія Олексюка» - один із перших, хто взяв кредит на розвиток власної справи.

Досвід тернополянина: брав гроші на обладнання

- Про програму дізнався з інтернету, умови досить лояльні, тому вирішив скористатися пропозицією. У планах – відкриття другої стоматологічної клініки у Тернополі на вулиці Гайова. Для успішної роботи закладу необхідне сучасне дорого вартісне обладнання. Звернувся за консультацією в "Укргазбанк". Там пояснили всі умови. Без підводних каменів та документальної тяганини взяв кредит під 7% річних на 5 років, - розповідає Артем.

Пакет документів, про який розповіли працівники «Укргазбанку", підприємець, каже, зібрав за кілька днів. Хоча список доволі великий. І  людям без досвіду підприємницької діяльності треба буде більше часу, аби це зробити.

Відео дня

- Потрібно було представити кошторисну документацію на обладнання, а також підтвердити фінансову спроможність, - уточнює Артем Олексюк. – Були ще й інші документи у списку. Через кілька днів після їх подачі зателефонували з банку та сказали, що можна прийти та дізнатися результат. Він був позитивний.

Отримання кредиту допоможе у розвитку бізнесу, переконаний тернополянин. Умови кредитування досить лояльні, бо всі інші пропозиції, які діяли раніше – просто зі світу фантастики, уточнює підприємець.

- Я мрію про більшу клініку, на п’ять робочих місць. Крім стоматологів, тут працюватимуть і косметологи. Будемо робити естетичною не тільки посмішку, а й обличчя, - зауважує Артем.

Понад 11 років тому чоловік започаткував свою справу. Має з чим порівняти. Зараз є більша можливість розвиватися та досягати більшого.

Загалом же починати щось, завжди непросто. Але якщо є мрія, треба працювати і втілювати її у життя, каже Артем Олексюк.

- 11 років тому, коли я лише починав свою підприємницьку діяльність, було складніше. Усе "закрутилося" з одного крісло, згодом клініка виросла у своєму об’ємі. Паперова документація завжди забирала немало часу та зусиль. Ще треба було думати: де взяти гроші. Якщо нема власних, то треба позичати чи брати в лізинг. Бо умови кредитування на ринку – захмарні, - переконує лікар.

Звичайні бізнесові позики мають досить високий відсоток. При тому, що у кожному банку є різні критерії, що може стати заставою з майна бізнесу. Які мінуси в програми «5-7-9%»?

— Наразі не бачу, отримав кредит під 7% річних, терміном на п’ять років. Це краща пропозиція, що є зараз. Тим паче, працює система державних гарантій, - каже Артем.   

Як почати власну справу? Не боятися, шукати можливості, піти на курси, навчитися складати гарний бізнес-план і рухатися вперед, радить Артем Олексюк.

Хто може розраховувати на кредит

Державну програму “Доступні кредити 5 – 7 – 9 %” минулого тижня презентували і в Тернополі. Участь у ній можуть взяти представники мікро та малого бізнесу. Про це під час зустрічі розповів представник фонду розвитку підприємництва Руслан Гашев.

- Уже чотири банки України ((АТ «УКРЕКСІМБАНК», АТ «ПРИВАТБАНК», АТ «ОЩАДБАНК», АБ «УКРГАЗБАНК»)надають кредити під 5- 7-9% річних. Ринкова ж вартість такого кредитування - 17-18%. Різницю ставки банкам компенсує держава.

- Кредит 5-7 -9 % банки надають на придбання та ремонт обладнання чи на будівництво або ремонт приміщень для виробництва на суму до 1,5 млн грн., терміном до 5 років. Ця програма зорієнтована на те, щоб створювати нові робочі місця. Глобальна мета – трансформація національної економіки в бік приватного, малого підприємництва. Саме цей сегмент дозволяє швидко адаптуватися до світових фінансових рис. У розумінні нашої програми, мікро та малий бізнес - це підприємці та юридичні особи-резиденти, які відповідають двом основним критеріям. Це річний дохід від всіх видів діяльності сумарно з групою пов'язаних контрагентів, не перевищує 50 млн грн та кількість зайнятих людей в даному підприємстві, а також в групі пов'язаних контрагентів не перевищує 50 осіб, тобто дійсно малі підприємства, - говорить Руслан Гашев.

Як підприємець може отримати кредит за державною програмою?

- Підприємець звертається до банку, і рішення приймає фінустанова. Для нас було принципово, що кредит видається за банківськими правилами та процедурами. Далі - стандартний процес кредитування: аналіз, рішення кредитного комітету, видача коштів, закупівля обладнання. І що важливо, підприємець-боржник не отримує коштів готівкою, вони надходять безготівково перераховуються для закупівлі того обладнання, - каже Руслан Гашев.

Чи потрібні гроші наперед

Понад 100 заявок для отримання кредиту за держпрограмою надійшли  у відділення АТ «ОЩАДБАНК», каже начальник Тернопілької філії Ярослав Соляр.

- Ставка – 7 чи 9% залежить від створення робочих місць, кожен квартал вона переглядається. Для клієнта прописується дві ставки: ставка, яку він сплачує, стартова умовно 7% і ту, яку компенсовує фонд підтримки підприємництва, цю ставку клієнт не сплачує, ми самостійно списуємо з рахунку фонду підтримки підприємництва, який відкритий в банку, на який фонд закинув гроші, - пояснює він.  Клієнт сплачує ту ставку, яку декларує державна програма. Перший внесок залежить від діючого бізнесу: це 20%, а якщо стартап, то – 30%.

Існуюча система опрацювання заявок на кредити не передбачає затримок в опрацюванні, тому при подачі документів проблем немає, додає менеджер комунікацій ПриватБанку Докія Кузьменко.

- Загалом в Україні через сайт ПриватБанку попередні заявки на отримання пільгових кредитів за державною програмою «Доступні кредити 5-7-9%» подали 9 279 підприємців та представників малого бізнесу. У середньому банк обробляє понад 2500 заявок підприємців на день, - каже вона.

Звісно, що не всі зможуть отримати кредит і до цього треба бути готовим, доповнює керівник офісу малого та середнього підприємництва при Міністерстві економічного розвитку і торгівлі України Андрій Слабінський.

- Не всі отримають кредит, та і не всім, власне, він і потрібний, - каже пан Слабінський. – Тому поряд із фінансовою програмою офіс малого та середнього підприємництва пропонує і навчальну програму. Ми пропонуємо алгоритм: за три кроки визначити відповідність критеріям програми.

Загалом цьогоріч кредити за державною програмою 5-7-9% зможуть отримати 50 тисяч підприємців. Із державного бюджету на це виділили 2 мдрд грн.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (4)
  • Дарья Бондарь

    Банкам не цікаво видавати невеликі кредити. Найчастіше кредитній установі простіше відмовити Клієнту, ніж перевіряти його фінансове становище, уточнювати його репутацію. Тим більше, що за короткий термін з позичальника можна «здерти» не так багато відсотків.

    Ви легко можете виправити кредитну історію. Як? Просто своєчасно погашайте кредит, це буде відображатися в історії і позитивно вплине на подальшу репутацію у кредиторів. Детальніше за посиланням: https://md-eksperiment.org/post/20220125-mikropoziki-prostishe-nizh-mozhna-podumati

  • Юлия Савчук

    Щороку ринок кредитних послуг зростає. Також зростає кількість виданих кредитів, змінюється якість обслуговування клієнтів. Сьогодні не всі позичальники знайомі із послугою онлайн. Тому пропоную ознайомитися з різновидами онлайн позики, та дізнатися деякі особливості https://img.opentown.org/news/195643/

  • Александр Лозохвост

    Можу порадити почитати цю статтю для  всіх. У ній розповідається про тонкощі мікрокредиту  https://shepetivka.com.ua/statti/rekla/statti/2477-shcho-soboiu-iavliaiut-mikrokredyty.html

  • Наталия Бурлаку

    дякую Artem Oleksyuk за те, що поділилися досвідом

keyboard_arrow_up