"Якщо не заплатимо, нам загрожує темрява": частина тернополян може залишитися без світла. Як діяти?

"Якщо не заплатимо, нам загрожує темрява": частина тернополян може залишитися без світла. Як діяти?
  • Мешканці гуртожитків уже за січень платитимуть за  електроенергію більше в півтора раза. Платіжку треба оплатити протягом п’яти днів, інакше, скаржаться люди, їм "світло відключать".
  • Зібрати потрібну суму за такий короткий термін для багатьох ОСББ – нереальна задача, розповіли голови правління об’єднань, до яких належать гуртожитки.
  • Як вийти із ситуації, що мають робити тернополяни, у яких маленькі діти. Чи залишаться вони у темряві?

Керівник «Ради голів ОСББ Тернополя» Сергій Лупак пояснив, що раніше мешканці гуртожитків сплачували кошти за електроенергію за ціною 0,9 грн за кВт, незалежно від обсягу спожитої енергії. Адже гуртожитки підпадали під визначення «населення (побутові споживачі), яке розраховується з енергопостачальною організацією за загальним розрахунковим засобом обліку». У платіжках за січень ціна нова – 1,68 грн за кВт. Відповідно, тернополяни мають заплатити фактично вдвічі більшу суму. 

А грошей у людей немає. Тому бідкаються і просять відтермінувати оплату, щоб назбирати гроші. 

«Платіжка більша майже вдвічі»

– Нам прийшла нова платіжка 25 січня. Протягом п’яти днів повинні її оплатити, – каже він. – Сума дуже велика – 43 тисячі гривень. Вона майже вдвічі більша, ніж за попередні місяці. Але  співвласники на рахунок ОСББ почнуть сплачувати протягом лютого місяця. Тому грошей немає.

Відео дня

У деяких ОСББ, які створили у гуртожитках, на рахунку є обігові кошти. Ними можна перекрити січневу суму. Але таким своєрідним запасом потужностей забезпечені не всі. Деякі тернополяни, продовжує пан Лупак, навіть не знають, як будуть розраховуватися за електроенергію, адже, окрім того, що мешканці гуртожитків повинні сплатити більшу суму, зробити це вони повинні в максимально короткі терміни. А як показує практика, це майже нереально, пояснив Сергій Лупак.

– А як бути, якщо співвласники мають борги? Раніше ми перекривали обіговими коштами платіжки за електроенергію. Тепер платити треба більше, – говорить він. – Але поки триває карантин, знаю, що світло нам не відімкнуть.

У гуртожитках здебільшого немає окремих лічильників обліку для споживачів, а усе нарахування йде через єдиний засіб обліку, рахує всіма спожиту електроенергію. Це означає, що сума, яку сплачують мешканці гуртожитків, що належать до ОСББ, є однаковою для всіх і вираховують її, розділивши на мешканців.

Встановити окремі лічильники у гуртожитку переважно неможливо, адже є місця загального користування, наприклад кухня, коридор, туалети. Цю суму все одно доведеться розподіляти на всіх мешканців. Окрім того, у старих гуртожитках розгалуження проводів дуже складне, старе, їх потрібно міняти, а на це потрібні сотні тисяч гривень. Про це і розповідає співрозмовник. 

«Повинні назбирати понад 20 тисяч»

Голова правління ОСББ «Лук’яновича, 1» Олександра Волянська додає, що за новою платіжкою мешканці гуртожитку на вулиці Лук’яновича, 1 повинні сплатити 49 тисяч гривень.

– І це потрібно зробити протягом п’яти днів. Платіжку отримали 25 січня, маємо зараз 23 600 гривень обігових коштів, ще потрібно назбирати понад 20 тисяч  – бідкається пані Волянська. – Але це зробити нереально. Тільки щоб донести інформацію до всіх мешканців гуртожитку, потрібно щонайменше п’ять днів. Адже проходить деякий час, поки ми отримаємо платіжку з відповідною сумою. Бухгалтеру потрібно розрахувати її на всіх мешканців. Потім потрібно повідомити їх про те, скільки потрібно сплатити за місяць. А ще за день-два ми отримуємо повідомлення про сплату споживачем суми від банку.

Та й не всі сплачують одразу після того, як їх повідомили. Оплата за електроенергію розтягується на місяць. Люди живуть в гуртожитку, не всі можуть одразу розплатитися, хтось чекає на зарплату, а хтось систематично не платить, пояснила пані Волянська.

Що кажуть в управлінні ЖКГ

В управлінні ЖКГ нам повідомили, що багато гуртожитків, які обслуговують приватні підприємства, мають будинкові комітети і самі оплачують тариф на електропостачання. Як саме здійснюють платежі, підприємства не знають, адже в тариф ПП послуга електропостачання не входить.

Ми звернулися за коментарем і в ТОВ «Тернопільелектропостач», аби дізнатися, як людям вийти зі складної ситуації, чи справді їм можуть відключити електроенергію і чи можуть "розбити" цю суму на інший місяць. 

В інформаційно-консультаційному центрі підприємства пояснили, що для постачання електроенергії ОСББ укладали договір з постачальниками, у якому прописані всі умови, включно з термінами оплати.

Споживачам в такому випадку потрібно звернутися до центру обслуговування користувачів та обговорити питання щодо виплати коштів за спожиту електроенергію. Інакше, електроенергію таки можуть відключити. 

Як діяти? Радить юрист

Коментує юрист Ростислав Небельський:

– Наскільки мені відомо, одразу мешканцям гуртожитку не будуть відключати електроенергію. Є чітка процедура, порядок відключення та підключення до електромереж. Є необхідність внесення попередження про відключення. Ще повинен пройти певний час.

А мешканцям гуртожитків, чи головам ОСББ я би рекомендував звернутися до компанії, з якою вони укладали договір про постачання електроенергії і домовитися про розстрочку платежу чи відстрочку. Це цілком можливо, однак компанія цього робити не зобов’язана.

Все ж вони укладали договір, у якому і прописували термін оплати.

А де живете ви: в квартирі, гуртожитку чи приватному будинку? Скільки сплачуєте щомісяця? Пишіть в коментарях.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (7)
  • Oksana Zavadska

    Це ж скільки часу не платили, що така сума набігла?
  • Михайло Черевко

    та то сума на цілий гуртожиток
  • Теодор Мармонтов

    Гм... А 44000 то на все осбб борг? Маю підозру, що частина просто забила платити, незалежно від ціни.
  • Бєльська Галина

    Авторизації у фб не достатньо? Це просто смішно.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
14:00 У Тернополі презентували фільм «Вовк. Страху нема» — екранізовану історію відваги воїнів ЗСУ 12:55 У полі на Бучаччині знайшли мертвою зниклу 72-річну жінку 11:25 ДТП поблизу Тернопільської митниці – на дорозі не розминулись два авто 11:00 Для дачників в Тернополі курсуватимуть спеціальні маршрутки (ГРАФІК) Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 10:02 По всій країні розшукують двох чоловіків, які розстріляли поліцейських на Вінниччині 10:00 Синоптики попереджають про заморозки у вихідні на Тернопільщині 09:01 Рум’яні пиріжки: як приготувати смачні та пишні смаколики без дріжджів на кефірі 22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up