Ми порівняли ціни в тернопільських супермаркетах та ринку: де продукти дешевші

Ми порівняли ціни в тернопільських супермаркетах та ринку: де продукти дешевші

 У Тернополі є кілька великих мереж супермаркетів. Ціни на одні і ті ж товари можуть значно відрізнятися. Журналісти «20 хвилин» склали свій перелік основних продуктів та порівняли їхню вартість у мережевих магазинах та ринку

Для нашого порівняння ми обрали кілька супермаркетів: «АТБ», «Сільпо» «Рукавичка», «Сім23» та NOVUS, а також центральний ринок міста.

Яка різниця в ціні

Як ми переконалися, в одному супермаркеті може бути дешевша молочка, але дорожчі крупи. Десь дешевші овочі. Тому, щоб дійсно заощадити на покупках, треба обійти кілька магазинів .

Варто звертати увагу і на акційні пропозиції. У кожній мережі щотижня оновлюється акційний каталог, тому певні товари можна купувати дешевше.

Відео дня

– Я маю додаток на смартфоні, де можна відстежувати знижки у різних супермаркетах, – розповідає тернополянин Віталій. – Це зручно, бо можна добре заощадити. До прикладу – є акції на соняшникову олію чи молочку, десь дешевше продають бакалію, десь солодощі.

Ціни на одні і ті ж товари можуть значно відрізнятися. Ми порівняли пропозиції в різних мережах. Так, різниця ціни на пачку масла 72% жирності (200 г) відрізняється на 10 гривень. Пляшка мінеральної води в одному супермаркеті коштує 13,5 грн, а в іншому – 16. 

Є велика різниця в ціні на олію. За останні кілька місяців олія значно подорожчала. Якщо раніше коштувала приблизно 30 гривень, то тепер – понад 60. Вартість соняшникової олії виросла вдвічі.

Так, пляшка олії від одного і того ж виробника коштує від 57,2 до 67,5 грн – 10 гривень різниця. 

Є відмінність і в ціні на солодощі. Плитка молочного шоколаду, вагою 90 грамів, коштує від 25,6 до 35 гривень. Теж майже 10 гривень різниці в ціні. 

Йдуть на хитрощі

Як ми помітили, деякі виробники йдуть на хитрощі, щоб їх товари не здавались дорожчими. Це особливо стосується круп. Деякі виробники фасують її не по 1 кілограму, а по 700–900 грамів. Ціна здається такою ж, як і в інших виробників, а то і нижчою, однак не завжди можна одразу зрозуміти, що ми не заощаджуємо, а переплачуємо. 

В одному із супермаркетів, наприклад, ми побачили пшеничну та кукурудзяну крупу по 18,5 та 17,5 за упаковку. В упаковці не кілограм, а 700 грамів. Якщо порахувати вартість за кілограм – це 26,4 та 25 гривень за кілограм, тоді як в інших виробників та в магазинах можна придбати майже вдвічі дешевше. 

Такі ж хитрощі часто роблять з молочкою – замість літра молока – 0,9. Сметану, яку звикли купувати по 400 грамів в упаковці, продають по 360 г. Масло, яке зазвичай фасують по 200 грамів, деякі виробники почали фасувати по 180. 

Тому варто бути уважним та звертати увагу не лише на терміни придатності, а і на вагу товару. 

Порівняння цін дивіться на графіці:

Що дешевше на ринку

Більшість овочів вигідніше купувати на овочевому або центральному ринку. Там можна дешевше придбати помідори, огірки, кабачки, цибулю, моркву. Картопля трохи дорожча, ніж в супермаркетах – по 10-13 гривень. 

Якщо хочете зекономити – крупи теж краще купувати на ринку. На вагу дешевше, ніж в супермаркетах А от фасовані крупи на ринку дорожчі, ніж у магазинах. Цукор на ринку  – від 25 до 28 гривень за кілограм.

Куряче філе у м'ясному павільйоні дешевше – по 98 гривень, тоді як у супермаркетах ціна може сягати і 124 грн.

Фасовані товари на ринку брати дорожче, ніж у супермаркеті, хоча багато залежить від виробника.

А де ви зазвичай купуєте продукти? Чи шукаєте, де дешевше? Пишіть у коментарях! 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Ліда Плющ

    АТБ найдешевший☝️

keyboard_arrow_up