Місто може затопити через забудову, яка має бути на основному колекторі

Місто може затопити через забудову, яка має бути на основному колекторі

Будівництво житлового будинку з універсамом от-от почнуть на основному колекторі, що є в Тернополі. Жодна влада, яка була у місті не чистила найбільшу каналізаційну артерію Тернополя. Однак, теперішня влада пішла ще гіршим шляхом - дала дозвіл на забудову колектора.

Десятки років будинок затоплює дощовою водою, розповідає мешканець будинку Коновальця, 20 Олександр Гончаров. Все тому, що основний колектор просто замулений. Колектор не чистили. В тому яру, вже десятки років мочар, а після дощу ціле “озеро”.

- Наш будинок дощовою водою підтоплює ще з 1987 року, відколи ми тут живемо, - каже пан Гончаров. - Все тому, що колектор відведення дощової води, що навпроти магазину “Універсам” - замулений. Всі стоки з проспекту Злуки, Канади, Парку Національного відродження направленні саме в цей замулений колектор. Вода у ньому не встигає стікати і через інший, менший колектор тече під наш будинку.

Чоловік каже, що ситуацію загострили новобудови, які весь час хаотично зводять на їхній та сусідніх вулицях.

Відео дня

- Біля кожної нової багатоповерхівки прибудинкову територію асфальтують, вкладають бруківкою, а всі стоки направляють у старий колектор. Тепер аби підтопило наш дім, достатньо найменшого дощу! - емоційно розповідає чоловік.

Кілька тижнів тому, проблемний колектор, що навпроти магазину “Універсам” огородили парканом висотою в 2-2,5 м. Будівельники одразу ж почали робити. Згідно будівельних норм, на паркані має бути інформаційний стенд про будівництво, замовника та виконавця усіх робі. Проте, там він відсутній. Олександр Гончаров припускає, що там самозахоплення ділянки. У тому яру місцина підходить для офісного центру. Оскільки жити в ямі, у яку стікає вода з третини міста - неможливо, припускає чоловік. 

- Якщо влада міста дозволить будівництво на цій ділянці землі, не вирішивши спершу проблему з колектором, то наш та прилеглі будинки, в тому числі майбутній офісний центр затопить взагалі, - припускає чоловік.

За однією із версій мешканців, черговий будинок зводить ТОВ “Тернопільбуд”, проте там свій стосунок до будівництва спростували.

З питанням, що та хто будує на місці найбільшого колектора в Тернополі, ми звернулися з інформаційним запитом у міськраду. Там повідомили, що виконавчі органи рішенням №1195 від 20.07.2011 року затвердили містобудівні умови на будівництво багатоквартирного житлового будинку з універсамом та приміщенням громадського призначення.

- Земельна ділянка площею в 1,1 га, що на вул. Коновальця, надана в оренду до 2 жовтня 2019 року ТОВ “Житло” - кажуть у Тернопільській міській раді. - Підставою для видачі містобудівних умов та обмежень було звернення ТОВ “Житло” та представлений заявником відповідний пакет документів і матеріалів.

Цікаво те, що згідно даних ресурсу YouControl власником та співзасновником ТОВ “Житло” та ТОВ “Тернопільбуд” є одна і таж особа - Василь Лило.

  • Ні ТОВ “Житло”, ні ТОВ “Тернопільбуд” не планують будувати на території основного колектора відведення дощових вод, що навпроти “Універсаму”, - знову коментують ситуацію у ТОВ “Тернопільбуд”.

Дійсно, земельна ділянка площею 1,1 га що на вул. Коновальця надана в оренду до 2 жовтня 2019 року ТОВ “Житло”, продовжують там. Однак 2 грудня 2015 року ця ділянка передана ПП “Продекспорт” за договором суборенди зі всіма обов’язками і зобов’язаннями. Такі дії ТОВ “Житло” не суперечать діючому законодавству України. Відповідно на цій ділянці має право будувати тільки ПП 'Продекспорт'

Однак у ПП 'Продекспорт' своє відношення до будівництва спростували і відповіли тільки те, що їхня організація не займаємося будівництвом.

  • Ми займаємося виключно торгівлею, і до будівництва не маємо жодного стосунку - зазначили у ПП “Продекспорт” .

До слова, ПП “Продекспорт”, належать торгові центри “Марципан”,” Орнава” та “Рай центр”.

Як ми писали раніше, у місті планують будівництво VI та XIII житлових мікрорайонів. Однак проектанти не передбачили нових каналізаційних систем. За задумом інженерів дощові стоки будуть направленні у колектор, що на вул. Коновальця.

- Наявна каналізаційна система не розрахована на такі потужності, - зауважує заступник начальника міського управління житлово-комунального господарства Андрій Дроздовський. - Досить легко передбачити що буде - все просто затопить.

Фахівець наголошує на тому, що вони пропонували забудовникам долучатися до будівництва нових колекторів чи насосних станцій. Та реакції не було. Місто забудоване так щільно, що просто немає місця для нового колектора. Новий каналізаційний колектор обійдеться бюджету міста щонайменше в 200 млн. грн.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (13)
  • Андрій Славопас

    Ті горе забудовники з міста зробили шлак. Але їм пофіг, поки є лошари, які готові відвалювати купа грошей за чмошні квартири. Вони будуть забудовути кожен клаптик вільної землі в Тернополі, поки місто не потоне в лайні. Їм до дупи, вони жити тут не збираються... Ви ж обрали президента, який вміло розмовляє англійською, він вам вже чотири роки натякає: "Вчіть мову і тікайте з країни, хто не втік, я не винен". А до вас ніяк не доходить. У вас ще хватає тупості вкладатись в нерухоме майно в Тернополі на сотні тисяч доларів. 26 років в цій країні ніхто нічого не робить, тільки грабують і добивають те, що залишилось після розвалу СРСР. Роблять це з великою любов'ю до України у вишиванках, тому що ПАТРІОТИ! Я навіть знаю чому вони так люблять Україну, ПОНАД УСЕ, бо де ще можна так наживатись?! Де у світі ще можна так грабувати власну країну і народ?!! Щоб вони не робили, їм все сходить з рук. Хоч одного покарали?!.
  • Liana Havryliuk

    Ні ТОВ «Житло», ні ТОВ «Тернопільбуд» не планують будувати на території основного колектора відведення дощових вод що навпроти Універсаму.

    Дійсно, земельна ділянка площею 1,1га що на вул.. Коновальця надана в оренду до 2 жовтня 2019 року ТОВ «Житло». Однак 2 грудня 2015 року ця ділянка передана ПП «Продекспорт» за договором суборенди зі всіма обов’язками і зобов’язаннями. Тепер згідно діючого законодавства, будувати на цій ділянці має право тільки ПП "Продекспорт"

    Для того, щоб точно знати хто планує будувати на зазначеній території, журналіст мав би звернутися в Управління містобудування, архітектури, та кадастру Тернопільської міської ради із запитом на кого видані містобудівні умови і обмеження вищезазначеної ділянки. Саме та організація, яка отримала ці умови, і планує будувати на вказаній земельній ділянці.

    Anonymous reply Liana Havryliuk

    Та яка різниця  ХТО! Тут головне, що таки будуть будувати. Найшлись виродки. І найшлись сволочі, що продали дозвіл там будувати і ідіоти, що будуть там квартири купляти. Це ж божевілля якесь з тими новобудами в Тернополі. Будують всюди, де кому заманеться. І навіть там, де то робити взагалі не можна. От що найгірше!

    Таке враження, що та бидлота, що зараз рулить в Тернополі взагалі нікого і нічого не боїться. Ні совісті, ні Бога, ні Закону, а тим більше, людей. То вже якесь прокляття на місто, що всяка наволоч так розперезалась.
  • Mukola Maluk

    Знаючи проблему, думаю там ніхто незаселеться. Хібащо якийс  л...х
  • тойво

    А може після будівництва там все зроблять як має бути і цієї проблеми не буде?

    Будівельна фірма тоже не дуріки,не будуть собі портити репутації тим що побудує а потім то все буде топити.

    Anonymous reply тойво

    Що зроблять?! Як то вже тепер можна зробити, якщо гігантський водозбір просто тупо перебудований і перекопаний? Дощі і сніг відмінять, чи як?! Природа там створила річку. Якщо хто не знає - Рудка називається. Люди, які трохи щось тямили, ту річку сховали в зливний колектор. А от виродки взяли і то все забудовують.

    Хоча, все там стане на свої місця і то за кілька десятків років. Кліматичні зміни такі, що кількість опадів, злив і штормів буде тільки збільшуватись, рівень грунтових вод після певного спаду невпинно підвищується, і тут вже ніхто нічого не зробить От тоді все це блядство там просто потече, разом з тими ідіотами, що там собі квартири покупляли.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:04 У поминальні дні не варто залишати на гробах паски і яйця. То що потрібно померлим, пояснюють священники 21:01 Віктор Павлік побував в рідній Теребовлі і поскаржився на... міст photo_camera 20:00 Теплиці, майонез і дитячий клуб: історії трьох бізнесів, які переїхали на Тернопільщину play_circle_filled photo_camera 19:30 24 квітня у мікрорайоні «Пронятин» не буде води Від читача 13:35 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 19:03 Вісім років судиться з поліцією: тернополянин вимагає покарання для патрульних та компенсації photo_camera 18:06 Таксі у Тернополі: порівняли тарифи різних сервісів виклику авто photo_camera 17:20 У бучацькій школі діти били та цькували однолітків. Хто понесе відповідальність 16:40 Заснував сімейну майстерню дронів та допомагає ЗСУ: історія 21-річного тернополянина 16:05 Чи будуть в Україні додаткові вихідні на Великодні свята 15:28 Із 23 квітня тернополянам можуть вимикати світло у «пікові» години 14:55 Біля Тернополя зіштовхнулися автобус та бус: є постраждалі 14:40 У Тернополі віддали честь полеглому Героєві під час руху колони «На щиті» (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 14:15 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 13:36 Тернополянин зняв в оренду неіснуюче житло. Як дізнатись чи квартира, яку ви знайшли — реальна 12:56 Українські консульства в Польщі та інших країнах призупинили роботу з чоловіками мобілізаційного віку 12:22 У яких лікарнях Тернопільщини можна отримати допомогу при інсульті 11:43 На Гайовій та Сахарова ремонтують двори та тротуари. Пишіть в коментарях вулиці, де це необхідно також 11:05 Омбудсмен перевірить дитячу бібліотеку в Тернополі після конфлікту працівниці та переселенців 10:25 В Тернополі чоловік отримав два роки тюрми за те, що чинив опір патрульним
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up