Чи варто мити авто у мороз, розповіли водії та експерти

Чи варто мити авто у мороз, розповіли водії та експерти

Місцеві водії вважають, що мити авто взимку потрібно, оскільки дороги посипають сіллю та різною хімією, що роз'їдає кузов авто. Однак не всі експерти так вважають. 

Взимку погода мінлива - то мороз, то плюсова температура. Традиційно автолюбителів поділяють на тих, хто вважає зимовий душ для авто шкідливим для кузова авто і тих, хто вважає цю процедуру вкрай необхідною незалежно від погоди. Зокрема, так вважає водій Віталій, який часто миє авто у зимовий період.

- Комунальні служби зимою на дорогу висипають чимало солі з піском та різної хімії, що роз'їдає кузов авто, - каже тернополянин. - Тому я без вагань мию машину зимою, особливо коли на дорозі каша.

Сіль - не основна причина, чому пан Віталій миє авто. Автолюбитель каже, що машину мити потрібно, навіть якщо через кілька кілометрів вона знову буде брудною.

Відео дня

- Справа не в естетичному вигляді транспортного засобу, - продовжує співрозмовник. - Так набагато безпечніше, оскільки твоє авто не зливається з брудною дорогою і його добре бачать інші водії. У свою чергу водій через чисте скло також бачить усіх учасників дорожнього руху.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Мити авто не нижче -3 градусів морозу

Як мити авто взимку, і чи доцільно це робити в мороз, редакція “20 хвилин” запитала у фахівців. 

Мити авто у мороз без відповідних навиків просто недоцільно, тому що водій не встигне вимити одну сторону авто, як інша замерзне, коментує директор сервісного центру "Karcher" в Тернополі Володимир Дереш.

- У мороз автомобіль доцільно мити у приміщенні чи спеціальному боксі. Якщо говорити про домашні умови - то в гаражі, - продовжує фахівець. - Якщо ж водій вирішив помити авто на мийці самостійно, то йому варто використовувати піну. Проте без навиків якісно вимити машину буде складно.

Закордоном, де дороги чисті, фахівці радять наносити піну на сухе авто, після чого за хвилину можна її змити водою. Пан Дереш каже, що в нас спершу треба бруд змити водою, тоді нанести піну і після того її промити водою. Все тому, що на наших автошляхах багато бруду, який осідає на кузові машини.

- Мити машину варто до -3 градусів морозу. Якщо температура нижча, то варто мити авто у боксах чи гаражах, - зауважує фахівець. - Після миття авто обов’язково потрібно протерти усі двері, щоб не замерзли.

Авто потрібно насухо протерти

Якщо говорити про мийку самообслуги, то основна проблема у мороз полягає в тому, що авто зразу ж замерзає, коментує адміністратор клінінгової компанії Михайло Шамрик. Тому водію потрібно працювати на швидкість, адже після непрофесійного миття авто просто замерзне.

- У мороз найкращий варіант мити авто в боксі, де опалюється, де працівники одразу ж його насухо витирають. Авто з боксу виїжджає сухе, відповідно проблем немає, - розповідає Михайло Шамрик. - Існує також портальне миття авто, це швидко і зручно.

Портал - це автоматична установка, схожа на арку, яка рухається уздовж автомобіля, поки він стоїть, і видаляє з нього бруд. Миття авто в такій мийці триває усього вісім хвилин.

Основний плюс портальної мийки в тому, що там також тепло і встановлена система обдуву, яка здуває з автомобіля всю зайву воду, - продовжує фахівець Шамрик. - Мити авто в порталі можна за будь-яких погодних умов.

Мити авто у мороз не можна

Є й інші думки, зокрема автомаляр Микола Левчук розповідає, що авто небажано мити у мороз, тому що це впливає на лак та фарбу, що на кузові авто. Особливо це шкідливо для старіших транспортних засобів, які мають місцями потріскану фарбу чи лак.

- Вода потрапляє у тріщини, після чого замерзає і підносить покриття, - коментує автомаляр. - Як би авто не витирали, як не обдували, у тріщинах завжди буде вода, яка на морозі замерзне.

Щодо піни на автомийках, то нею небажано зловживати і використовувати лише у крайніх випадках, продовжує пан Левчук. Все тому, що піна роз'їдає не лише бруд, але й зовнішній шар покриття автомобіля.

- Особливо небажано пінити авто, коли на кузові місцями є іржа, тому що вона підсилює процес гниття , - зауважує фахівець. - Також часто  радять мити авто під час морозу гарячою водою - це абсурд, оскільки коли гаряча вода потрапляє на кузов, зовнішнє покриття починає лущитись.

До слова, мало хто з водіїв знає, що мороз відіграє основне значення у процесі гниття металу. Зокрема, зимою мити автомобіль, навіть якщо він весь білий від солі, не обов'язково. Тому що чим нижча температура повітря, тим сильніше сповільнюється корозійний процес на металі. Так каже хімік з багаторічним стажем Лариса Швець. Відповідно при мінусовій температурі будь-який автомобіль зберігається краще і не піддається негативній дії довкілля.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (19)
  • Микола Редзель

    У мороз мити піною??? Ну ну спробуйте😂😂😂
  • Віталій Іванишак

    Навіщо,переводити,воду,лічильник,працює
  • Василь Січкун

    Марна трата грошей....

    Andrew Steranchak reply Василь Січкун

    Як так хочете їхати перевіряти - ось адрес Здолбунівська, 7а/3
    02081, Позняки, Дарницький район, Київ

    П.С. Боти атакують........

    Oleksandr Nezdropa reply Василь Січкун

    Andrew Steranchak Не всі! Наскільки я зрозумів говорилося про систему де машину протягує через повністю автоматичну мийку без щіток де в кінці машину висушує сильним повітряним струменем. Хто ще має повністю автоматичну, безконтактну мийку ? Скажіть я поїду перевірю. Дякую.

    Oleksandr Nezdropa reply Василь Січкун

    Не всі! Наскільки я зрозумів говорилося про систему де машину протягує через повністю автоматичну мийку без щіток де в кінці машину висушує сильним повітряним струменем. Хто ще має повністю автоматичну, безконтактну мийку ? Скажіть я поїду перевірю. Дякую.

    Andrew Steranchak reply Василь Січкун

    Олександр Патола гарна реклама) На кожній мийці є безконтактний метод, а щодо температурного режиму - то ніде у вас немає гарантій

    Олександр Патола reply Василь Січкун

    Вважаю,що миття в зимі  це 50х50.В мережі самообслуги не бажано,в приміщенні згоден,але за мийнико потрібно ходити по п"ятах і вказувати...
    На мою думку безконтактний метод по типу "Аквастрада" в Тернополі.Поясню,автомат помиє і потужний струмінь повітря обдує,видує мах. вологу з кузова.
    Щітки контактні не підходять,так як хитрі галіцуси не притримуються температуного режиму води.

    Василь Січкун reply Василь Січкун

    Andrew Steranchak згідний, якщо мийка знаходиться у приміщенні.

    Andrew Steranchak reply Василь Січкун

    Василь Січкун змити сіль, помити вікна та навести чистоту салону хіба марна трата грошей?)
  • Max

    З огяду на те які страшні морози стоять - дуже актуальна стаття

keyboard_arrow_up