Коли у Тернополі подорожчає Інтернет

Коли у Тернополі подорожчає Інтернет

Інтернет-провайдери планують найближчим часом підняти вартість своїх послуг. На їх думку, оптимальна вартість інтернету для споживачів - 8 доларів або 210 грн. Зростання цін зумовлене збитками, які несуть провайдери за останніх три роки, відколи знецінилася гривня. 

В середньому на 50% може зрости вартість інтернету в Україні, розповідає для редакції “20 хвилин” глава Інтернет-асоціації України Олександр Федієнко. Проте це не означає, що зростання відбудеться в найближчі місяці одразу ж на половину, це може бути і 20%, чи 5%, а може бути і більше 50% продовжує пан Федієнко. 

- Насправді 50% - це не така страшна цифра, якщо розуміти скільки сьогодні коштує обслуговування оператором абонента, - коментує Олександр Федієнко. - Сьогодні зростають ціни на все: на електроенергію, оренду, податки та ін. До слова, оренда для оператора - то біль. Інколи за квадратний метр вони повинні сплачувати більше, аніж за офіс у якомусь бізнес-центрі. Більше того, злодії масово викрадають мідні кабелі, різне телекомунікаційне обладнання з під'їздів, яке дороге та часто імпортне.

Провайдери і так досить довго не піднімали вартості своїх послуг, зауважує співрозмоаник. І сьогодні перед ними постало питання: або піднімати ціни на послугу або просто закриватися, оскільки бізнес став нерентабельний. 

Відео дня

Заробляють мізер

Сьогодні провайдери, за словами пана Федієнка, отримують прибутку від своєї діяльності усього 3-5% від сукупного доходу. Вести і розвивати бізнес за такі гроші - не реально.

Інтернет-бізнес - специфічний вид діяльності, провайдери прив’язані не до собівартості, а до ринкової ціни за послугу, продовжує він. 

- Сьогодні інтернет ввійшов у фазу нульового попиту громадян, а це означає, що він прирівнений до таких товарів, як: продукти харчування, одяг тощо. Тобто інтернет - те що потрібне людині для повноцінного та комфортного життя, - продовжує він. - Тому коли оператори формують ціну, вони враховують соціальне становище регіону. Але з іншого боку не варто забувати, що це є бізнес, і провайдерам необхідно за щось жити і розвиватися, аби надавати послуги якісно.

Найдешевший у світі інтернет

Сьогодні в Україні така послуга, як інтрернет - найдешевша у світі. За 2 євро жителі нашої країни отримують 100 мегабіт, зазначає Олександр Федієнко. Такі тарифи у Європі нереально знайти. До прикладу, поляки платять за 10 мегабіт - 35, а то і всі 75 євро. 

- Також у цивілізованому світі існує чітке розмежування понять: “домашній інтернет” та “бізнес-інтернет”, чого немає в Україні, - наголошує пан Федієнко. - У Європі підприємці використовують для бізнесу інтернет, який є безпечний і значно якісніший ніж домашній і відповідно сплачують за нього додаткові кошти. А у нас фірми, які заробляють мільйони, використовують домашній інтернет, сплачуючи за нього 120 грн у місяць - просто смішно, оскільки часто саме від інтренету залежить значна частка цього мільйонного бізнесу.

Разом з тим, найвірогідніше, до кінця 2017 року кардинальних змін в тарифах не буде, зауважує пан Федієнко. Зростання цін почнеться на початку 2018 року.

У Тернополі ціни також зростуть

Зростання цін підтверджують і тернопільські провайдери. Як коментує керівник компанії “Колумбус” Наталя Зазуля, через ріст цін практично на все, витрати на діяльність провайдера на обслуговування абонентів також зростуть. 

- Наразі я не готова назвати навіть приблизно відсоток, на який збільшиться вартість інтернету для споживачів, - продовжує вона. - До кінця цього року ціни залишаться на тому ж рівні, проте з нового року ріст цін можливий. Ми розуміємо фінансове становище наших абонентів, і весь час відтягуємо цей момент. Однак, при тепершній ціні на послугу - прибутковості провайдери не мають. 

Те, що ціни на цю послугу в Тернополі будуть зростати, каже й директор UFO.net Ігор Мельник.

- Основна причина, чому відбудеться підняття ціни на цю послугу - збитки, які несуть провайдери за останніх три роки, тобто з часу падіння нацвалюти. В нас прив’язка на понад 80% до імпорту, тобто обладнання, яке ми використовуємо - імпортне. Більше того, та продукція, що виготовляють у нас в Україні складається з імпортних комплектуючих, - коментує директор. - Сьогодні ми розробляємо стратегію м'якого переходу на нові тарифи, для того, аби клієнтам не спричинити дискомфорту. 

За словами пана Мельника, для провайдерів прийнятною є середня ціна за його послугу близько 8 доларів. Ця ціна зможе забезпечити розвиток організації, ці кошти будуть вкладати у інфраструктури, підтримку її, належне переостащення. 

- У нас великі проблеми з перепадами напруги, обладання від такого часто згорає, особливо взимку та восени, - зауважує співрозмовник. - Багато технічних втрат через стрибки напруги. Оскільки комп’ютерне обладнання, якби ти його не захищав, доволі делікатне та дороге.

Наші провайдери на це підняття чекали майже три роки, продовжує він.

- Останнє підняття було ще улітку, але воно нічого практично не компенсувало, - зазначає співрозмовник. - Єдине, що ми зробили - підняли зарплату працівникам. Через недоплату ми просто позбуваємося першокласних ІТ-фахівців, які виїжджають за межі країни, де оплата їхньої праці значно вища. 

У свою чергу генеральний директор товариства Біттернет Віталій Бабій запевнив, що у Тернополі підняття ціни на 50% на послугу поки не буде. Однак зростання з нового року буде однозначно. Тому що економічні складові весь час зростають, в тому числі: електроенергія, заробітна плата, паливо тощо. 

- Єдине, що стабільне в ціні - обладнання, яке ми купуємо у іноземній валюті, жартома каже пан Бабій. - Проте долар зріс більше як втричі, а ціни ми у тричі так і не підняли з моменту зростання валюти. Разом з тим, провайдери сьогодні чекають грудня, коли Обленерго буде піднімати вартість електроенергії. Адже вартість електрики у нас зростає практично поквартально. Тому після того, як ми проведемо калькуляцію, будемо знати, яку ціну нам потрібно встановлювати. 

Якщо моніторити ринок, то чистих інтернет-провайдерів дуже мало, тобто кожен провайдер намагається додати якусь послугу, чи то телебачення, чи то якесь відеоспостереження, тобто щось, на чому можна заробити додаткові кошти. Оскільки зараз скрутне становище для таких підприємств. 

У  ПрАТ «Київстар» нам повідомили, що дійсно з середини 2017 року більшість провайдерів країни анонсували перегляд тарифів на фіксований інтернет. 
Сьогодні ми аналізуємо ситуацію на ринку і прораховуємо різні сценарії цінової політики, які дозволять надавати абонентам якісні послуги при збереженні доступної вартості, коментують в прес-центрі ПрАТ «Київстар».

На жаль, журналісту не вдалося поспілкуватися з представниками провайдера ВОЛЯ. Своє бачення ситуації вони можуть висловити, звернувшись до журналіста “20 хвилин”.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Konstantin King

    Я одного не можу зрозуміти, Олександре Федієнко, чому ви прирівняли нас до Європи? Ви починаєте говорити, що ціни на інтернет у нас набагато менші за європейські, не згадуючи про заробітну платню.

    Мені не шкода дати грошей за інтернет, тільки от зарплата у нас в гривнях та сама, що у них в євро! Прошу віднестися із оозумінням, спасибі.
  • Діонісій

    от і інтернет буде європейським тепер !
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:00 У місті на Тернопільщині відновили дзвін старовинного годинника на ратуші 20:00 На вулиці Батьківського двоє тернополян зробили стихійне сміттєзвалище — як відповідатимуть 19:03 Через обмеження тепер затори: чи ремонтуватимуть аварійний міст біля технічного університету photo_camera 18:25 У Тернополі розшукують молоду жінку Від читача 22:29 Тумба Кварцит 110 18:00 Сенатору США, який має чортківське коріння, присвоїли звання «Почесний громадянин Чорткова» 17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up