На гривню монетою подумали, що це одна копійка. Як реагують продавці на нові гроші

На гривню монетою подумали, що це одна копійка. Як реагують продавці на нові гроші
  • Нові монети номіналом 1 і 2 грн з’явилися в обігу з 27 квітня. Та наразі такі монети бачили лише одиниці. 
  • Ми перевірили, чи є в обігу у Тернополі нові монети і як на них реагують продавці. А також спробували знайти такі монети у місцевих банках.

Як виявилося, одно- та двогривневі монети дуже маленьких розмірів, - трохи більші однієї копійки. Монету номіналом 1 гривня в редакцію «20 хвилин» приніс читач Андрій.

- Днями був у Києві, в метро мені дали решту 4 грн новими монетами. В Тернополі я розрахувався ними в аптеці. Там спершу не зрозуміли, що це таке, - розповідає Андрій. - Я сказав, що це 1 гривня, там подумали, що 1 копійка. Сказали, що чули про нові монети, але ще не бачили їх. Врешті гроші прийняли.

На шість банків одна монета

Ми вирішили перевірити, чи можна обміняти паперові гривні на монети у тернопільських банках. Загалом журналістка "20 хвилин" відвідала шість відділень різних банків Тернополя, єдину монету номіналом 2 грн знайшла лише у одному банку.

Відео дня

- Були, але вже розібрали, - каже касир відділення «Альфа-банку» на вул. Качали.

Тим часом касир з іншого  віконечка дає монету номіналом 2 грн. Каже, остання.

- Всі хочуть подивитися, яка вона. Тому й розібрали, - додає жінка. - 1 гривня монетою така малесенька, дуже незручна. А як ще запровадять 5 і 10, взагалі не знаю, що буде.

Також журналістка побувала у відділеннях «Ощадбанку», «Приватбанку, «Укргазбанку», «Кредобанку, «А-банку». Всюди говорили, що нові монети до них ще не находили.

Двогривневою монетою журналістка розрахувалася у продуктовому магазині, додавши цю копійку до паперової суми. Продавець здивувалася, але гроші прийняла. Жінка сказала, що такою монетою у неї розраховуються вперше.  

Паперові купюри - паралельно

Нагадаємо, обігові монети вартістю 1, 2, 5 та 10 гривень нещодавно представив Нацбанк України. Ці монети мають поступово замінити в обігу паперові купюри відповідного номіналу. Згідно з інформацією НБУ, в обіг нові монети будуть запроваджувати поетапно: перший етап – 27 квітня 2018 року введуть в обіг монети вартістю 1 і 2 гривні; другий етап відбудеться пізніше, монети номінальною вартістю 5 і 10 гривень вводитимуть в обіг у 2019-2020 роках. Водночас паперові купюри функціонуватимуть паралельно з монетами. Вилучати з обігу банкноти номіналом 1, 2, 5 та 10 гривень Нацбанк не буде, проте припинить їх друк. Тому з часом банкноти цих номіналів зітруться та їх автоматично вилучатимуть з обігу.

Також з 1 липня відбудеться заокруглення загальних сум готівкових розрахунків, адже регулятор не карбуватиме й монети номіналами 1, 2, 5 та 25 копійок. Як і з банкнотами, монети й надалі залишатимуться в обігу та тернополяни зможуть ними розраховуватись за умови їх наявності. Проте з часом вони осядуть або в колекція нумізматів, або ж просто зникнуть.

А ви вже бачили гривню та дві копійками? Як ставитесь до таких змін?

Читайте також: Гаманці тернополян ставатимуть важчими від монет

 

 

 

 

 

 

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (6)
  • Цьвєк

    За п"єть копійок колись їздили  в автобусі по місту, в тролейбусі з а 4 копійки.Нині так само.
  • Діонісій

    розмір монети показує її вартість :)

    тойво reply Діонісій

    так так.особливо 5 коп показує її вартість.на базарі прості шайби під болти дорожчі.

    Діонісій reply тойво

    я казав за розмір нової гривні.
  • David Starr

    Гарні монети і зручні, нашим людям лижби понити.

    тойво reply David Starr

    підримую.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль 11:43 Прорвала каналізація, рідина жовтого кольору тече до Ставу 11:30 Вбивство на Кременеччині: 36-річному чоловіку загрожує 15 років тюрми Від читача 13:35 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 10:50 Померла почесна громадянка Бережан Ярослава Мазурак 10:10 25 квітня на двох вулицях у Тернополі не буде води 09:30 Воював з окупантом майже два роки: Збаразька громада втратила захисника Ігоря Войціховського 09:02 У Тернополі «вар'яти» презентують нову гумористичну програму 08:02 Чому чоловіків обмежили в консульських послугах і коли їх відновлять 22:04 У поминальні дні не варто залишати на гробах паски і яйця. То що потрібно померлим, пояснюють священники 21:01 Віктор Павлік побував в рідній Теребовлі і поскаржився на... міст photo_camera 20:00 Теплиці, майонез і дитячий клуб: історії трьох бізнесів, які переїхали на Тернопільщину play_circle_filled photo_camera 19:30 24 квітня у мікрорайоні «Пронятин» не буде води 19:03 Вісім років судиться з поліцією: тернополянин вимагає покарання для патрульних та компенсації photo_camera 18:06 Таксі у Тернополі: порівняли тарифи різних сервісів виклику авто photo_camera 17:20 У бучацькій школі діти били та цькували однолітків. Хто понесе відповідальність 16:40 Заснував сімейну майстерню дронів та допомагає ЗСУ: історія 21-річного тернополянина 16:05 Чи будуть в Україні додаткові вихідні на Великодні свята 15:28 Із 23 квітня тернополянам можуть вимикати світло у «пікові» години
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up