На ініціативи громади дадуть більше 9 мільйонів гривень

На ініціативи громади дадуть більше 9 мільйонів гривень

З 1 вересня розпочався прийом проектів на «Громадський бюджет» 2018 рік. На громадські ініціативи міська рада виділить 9,4 млн грн. Для авторів проектів проводять навчання, аби вони творили проекти правильно та без помилок.

Вже другий рік Тернопіль продовжує реалізовувати проект «Громадський бюджет», відповідно до якого тернополяни можуть безпосередньо вирішувати, як витратити певну частину коштів з міського бюджету. Тобто кожен громадянин може подати проект, пов’язаний з покращенням життя в місті, взяти участь у конкурсі, перемогти в голосуванні і спостерігати за тим, як його проект реалізують в рамках бюджету. 

До слова, минулоріч Тернопіль був найбільш активним містом у реалізації проекту "Громадський бюджет". Зокрема, свої проекти подали 77 авторів, а проголосувало за них 5539 тернополян. Загалом вони віддали близько 14 365 голосів, адже можна було декілька проектів. Як кажуть у міськраді, платформа «Громадський проект» дозволить кожному охочому брати участь в конкурсі, не виходячи з дому. Тобто заявку можна подати on-line і відстежувати долю свого проекту на сайті https://pb.rada.te.ua

Відео дня

Станом на сьогодні вже реалізовали декілька малих проектів. Зокрема, облаштування вуличних тренажерів у "Старому парку". Цей проект набрав 312 голосів. Мистецький фестиваль "Ї" - 161 голосів та влаштування дитячих майданчиків на території дитсадка для мешканців мікрорайону "Канада" - 165 голосів. Минулоріч бюджет становив спершу 5 млн грн, однак згодом міськрада додала ще грошей. Як результат громадський бюджет 2016 року - 9 млн. грн.

Цього року є ряд змін, каже ініціатор впровадження громадського бюджету в Тернополі, депутат Тернопільської міської ради Назар Зелінка.

- Перше, що змінилося - розмір коштів виділених міськрадою на «Громадський бюджет» на 2018 рік., - каже він. – Зокрема, сума коштів становить 9,4 млн грн. Хоча первинні виконавчі органи пропонували усього 9 млн. грн. Також цьогоріч, участі в громадському бюджеті не будуть брати проекти, які мають комерційний характер.

Разом з тим, депутат міськради Назар Зелінка каже, що право голосу тепер мають виключно тернополяни, які досягли 16-ти річного віку. 

- На мою думку це не є правильно, - наголошує пан Зелінка. - Я не зміг переконати своїх колег, щоб надати право голосу для тих хто навчається в Тернополі та тих хто працює в нашому місті.

Також цього року подавати проекти може будь-хто, тобто як громадянин України так і іноземці. Окрім цього, тепер голосувати можна тільки за один великий та один малий проект. Минулого року обмежень по голосуванню не було.

- Громадські ініціативи наступного року будуть реалізовувати виключно органи виконавчої влади, - наголошує Назар Зелінка. 

До слова, минулого року міськрада просто перекидала гроші на рахунки громадських організацій і ті реалізовували проекти. 

Так як минулого року, цього року буде два типи проектів. Зокрема, малі від 1 тис. грн і до 300 тис. грн та від 301 тис. грн і до 1 млн грн - великі проекти. Громадські ініціативи будуть реалізовувати виключно на комунальній землі чи приміщенні.

Довідка

Прийом проектів на реалізацію «Громадського бюджету Тернополя» стартує триватиме до 30 вересня на сайті https://pb.rada.te.ua. Для авторів проектів мерія проводить навчання у  приміщенні Українського дому "Перемога" (м. Тернопіль, бул. Шевченка, 27). Початок заходів о 12.00. Участь безкоштовна. 
15 вересня - тренінг: "Що таке громадський бюджет та як написати креативний проект для свого міста?"
22 вересня - тренінг: "Успішна рекламна кампанія для проектів громадського бюджету"
26 вересня - тренінг: "Як контролювати реалізацію проектів: моніторинг та оцінка"
 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Герасимчук Ростислав

    По фото видно, що ті люди ніц доброго не  зроблять.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами) 09:30 «На щиті» повертається додому захисник Степан Шумило з Лановеччини 08:50 У Тернополі 28 березня на кількох вулицях тимчасово вимкнули електрику 08:00 Сьогодні, 28 березня: яке сьогодні свято та чим цей день запам’ятався в історії 22:00 На Тернопільщині — штормове попередження 21:00 Монастир на Тернопільщини визнали культурною спадщиною національного значення 20:00 Маленькі кременчани виготовили солодощі для захисників
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up