На Тернопільщині перерахували виплати понад 200 тисячам пенсіонерів. Кому, коли і за що додали?

На Тернопільщині перерахували виплати понад 200 тисячам пенсіонерів. Кому, коли і за що додали?
  • Мінімальний розмір пенсійної виплати не може бути нижчим, ніж 2093 гривень. Відповідно, збільшується максимальний розмір пенсій до 20 930 гривень.
  • Проведено перерахунок складових пенсійних виплат, які базуються на розмірі прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність: мінімальної пенсії за віком, доплати за понаднормовий стаж, підвищення, надбавок, інших пенсійних виплат, установлених законодавством.

З 1 січня 2023 розмір пенсії, яку ви отримували раніше, не зміниться. Востаннє її перерахували місяць тому — з 1 грудня 2022 року. Коли планують чергові перерахунки, чіткої інформації у Пенсійному фонді не дають, проте припускають, що можливий перерахунок не раніше березня 2023 р. все залежить від зміни прожиткового мінімуму.

Як, наскільки і кому перерахували пенсії

— Відповідно до Закону України «Про Державний бюджет на 2022 рік», з 1 грудня 2022 року розмір прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб підвищено з 2027 до 2093 гривень або на 66 гривень, — повідомили у прес-службі головного управління Пенсійного фонду України в області. — Виходячи з цього, мінімальний розмір пенсійної виплати з цієї дати не може бути нижчим, ніж 2093 гривень. Відповідно, збільшується максимальний розмір пенсій до 20 930 гривень.

Вже в листопаді провели перерахунок складових пенсійних виплат з 1 грудня 2022 року, які базуються на розмірі прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність: мінімальної пенсії за віком, доплати за понаднормовий стаж, підвищення, надбавок, інших пенсійних виплат, установлених законодавством.

Відео дня

Також перерахунку, відповідно до зростання прожиткового мінімуму підлягають:

- доплата за понаднормовий стаж, передбачена Законом України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (для непрацюючих пенсіонерів);

- надбавка до пенсії за особливі заслуги згідно з Законом України «Про пенсії за особливі заслуги перед Україною»;

- доплати відповідно до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» та «Про жертви нацистських переслідувань»;

- щомісячна державна адресна допомога особам з інвалідністю внаслідок війни та учасникам бойових дій.

Перерахували інвалідам війни і донорам

Окрім того, проведено перерахунок надбавки, призначеної, відповідно до Закону України «Про донорство крові та її компонентів». Розмір надбавки з 1 грудня 2022 року становить 258,90 грн.

У зв’язку зі зміною прожиткового мінімуму збільшились також розміри пенсій в осіб з інвалідністю внаслідок війни та прирівняних до них осіб.

Зокрема, в осіб І групина 429 грн (з 13 175, 50 грн до 13 604, 50 грн; 650 відсотків прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб), в осіб ІІ групи — на 346,50 грн (з 10 641, 75 грн до 10 988, 25 грн; 525 відсотків), в осіб ІІІ групи — на 237, 60 грн (з 7 297, 20 грн до 7 534, 80 грн; 360 відсотків). 

— З 1 грудня  2022 року в області у зв`язку з підвищенням показників прожиткового мінімуму загалом перераховано пенсії 232 288 особам, — повідомили у пресслужбі Пенсійного фонду. — Усі перерахунки пенсійних виплат проведено в автоматизованому режимі без додаткових звернень до органів Пенсійного фонду.

Суми, на які зросли пенсійні виплати, у кожної особи індивідуальні: залежні від складових пенсійної виплати, які напряму розраховуються від величини прожиткового мінімуму. Результати проведеного перерахунку пенсіонери побачили при отриманні пенсії у грудні. Виплату пенсій провели у визначену кожному пенсіонеру дату виплати в установленому порядку — з 4 по 25 число місяця.

Перерахунок пенсій, кому немає 70 років

Відповідно до постанови від 15 вересня 2021 року №  963 «Про додатковий соціальний захист окремих категорій осіб у 2022 році та в подальшому» з 1 грудня 2022 року Уряд в чергове підвищив пенсії громадянам.

— Зокрема, зазначеною постановою передбачено надання щомісячної доплати до пенсії особам, яким не виповнилося 70 років, страховий стаж яких становить не менше ніж 35 років у чоловіків і не менше ніж 30 років у жінок, які отримують пенсію, призначену відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», не працюють (не провадять діяльність, пов’язану з отриманням доходу, що є базою нарахування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування), і в яких розмір щомісячної пенсійної виплати з урахуванням надбавок, підвищень, додаткових пенсій, цільової грошової допомоги, сум індексації, щомісячної компенсації у разі втрати годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи, інших доплат до пенсії, встановлених законодавством (крім пенсій за особливі заслуги перед Україною), не досягає 2500 гривень, — зазначили у прес-службі.

Отже, в осіб, які не працюють і не досягли 70-річного віку, за наявності необхідного страхового стажу (30/35 років відповідно для жінок і чоловіків), розмір пенсії з 1 грудня 2022 року становить не менше 2500 гривень.

— Якщо в такої категорії  осіб страховий стаж становить менше ніж 35 років у чоловіків і менше ніж 30 років у жінок, доплата до пенсії встановлюється в розмірі, пропорційному до наявного страхового стажу, виходячи із суми 2500 гривень, — пояснили у Пенсійному фонді.   

Якщо це працюючий пенсіонер, але вже є стаж 35 і 30 років відповідно, доплату проведуть з дня звільнення.

— Особам, які отримують пенсію, з урахуванням страхового стажу не менше ніж 35 років у чоловіків і не менше ніж 30 років у жінок, і працюють чи провадять діяльність, пов’язану з отриманням доходу, що є базою нарахування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, після звільнення з роботи чи припинення діяльності, пов’язаної з отриманням доходу, щомісячна доплата до пенсії встановлюється з дати звільнення з роботи/припинення діяльності, пов’язаної з отриманням доходу, — пояснили у Пенсійному фонді.

Пенсіонерам Тернопільської області, яким не виповнилося 70 років, з урахуванням змін у законодавстві, проведено перерахунок пенсії з 1 грудня 2022 року. Всього проведено перерахунок 42 680 особам, а середній розмір підвищення склав 71,47 грн.

Пенсії «чорнобильцям»: є зміни

З 1 грудня 2022 року набули чинності зміни до постанови Кабінету Міністрів України від 23 листопада 2011 року № 1210 «Про підвищення рівня соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» в частині визначення середньомісячного заробітку (зміна показника середньої заробітної плати) учасникам ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС та непрацездатним членам їх сімей при обчисленні пенсій по інвалідності та в разі втрати годувальника. Зазначене стосується тих випадків, якщо пенсія призначена із заробітної плати за період роботи в зоні відчуження впродовж 1986-1990 рр.

З 1 грудня 2022 року при розрахунку середньомісячного заробітку буде застосовуватися показник середньої заробітної плати за 2014-2016 рр., збільшений на коефіцієнти індексації, тобто 6 186,32 грн (3 764,40 грн*1,17*1,11*1,11*1,14). До внесення змін цей показник становив 1 526,39 грн (928,81 грн*1,17*1,11*1,11*1,14).

У разі коли особа звернулася за призначенням пенсії з урахуванням заробітної плати (доходу), одержаної (одержаного) за роботу в зоні відчуження в 1986-1990 рр., органи Пенсійного фонду України визначають два показники середньомісячного коефіцієнта заробітної плати, який враховується під час обчислення пенсії:

— обчислений з врахуванням заробітку із зони відчуження;

— обчислений, виходячи з п’ятикратного розміру мінімальної заробітної плати.

Після визначення двох коефіцієнтів пенсія призначається з урахуванням вищого середньомісячного коефіцієнта заробітної плати.

— Законодавством зобов’язано органи Пенсійного фонду України забезпечити здійснення перерахунку пенсій, призначених особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, за документами, що містяться в матеріалах пенсійних справ, з 1 грудня 2022 року на найбільш вигідних умовах, — зазначили у Пенсійному фонді.

Головним управлінням Пенсійного фонду України в Тернопільській області перерахунки проводили автоматично без додаткових звернень одержувачів пенсій.

Довідка

Консультації фахівців Фонду — з 8.00 до 17.00 год. за номером телефонної «гарячої лінії» (0352) 23 48 93.

Перелік сервісних центрів за посиланням: https://www.facebook.com/pfu.gov.ua.

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (27)
  • Наталия Высочин

    Не смішіть
  • Галя Галина Проколів

    Іра ти МОЛОДЕЦЬ дала правильну відповідь.
  • Чорненька Галина

    33 роки стаж 2500  а суки 45 тисяч і мало 33 роки хтось спав а вони вкабінетах трактором обробляли
  • Любов Пукас

    Мені стажу 45 років добавка 24 гривні

    Любов Пукас reply Любов Пукас

    Марія Шпачинська

    Марія Шпачинська reply Любов Пукас

    Любов Пукас А мені ні копійки

keyboard_arrow_up