Надбавка до пенсій у понад 4 тисячі гривень реабілітованим: як і де оформити документи

Надбавка до пенсій у понад 4 тисячі гривень реабілітованим: як і де оформити документи

Поряд із документами для встановлення пенсій за особливі заслуги потрібно подати ще довідку осіб, яких визнали борцями за незалежність України у ХХ столітті. Де отримати і які документи для цього надати, з’ясували «20 хвилин».

Надбавку до пенсії 4 200 гривень щомісяця можуть отримати люди, яких визнали борцями за незалежність України у ХХ столітті, а також реабілітовані після репресій за політичними чи релігійними мотивами та відбували покарання до 1991 року. Про це повідомив заступник начальника Тернопільського обласного управління пенсійного фонду Володимир Івахов.

Де видають довідки реабілітованим?

— Для того, щоб ця пенсія за особливі заслуги була органами пенсійного фонду встановлена, цим людям необхідно звернутися із відповідною заявою до сервісних центрів Пенсійного фонду за місцем свого проживання чи за місцем перебування в межах України. До будь-якого сервісного центру, — пояснив Володимир Івахов. — Але є необхідність, поряд із документами для встановлення пенсій за особливі заслуги, подати ще довідку особи, яких визнано борцями за незалежність України у ХХ столітті.

Відео дня

Такі довідки видають регіональні комісії з реабілітації в регіонах, зокрема і в Тернопільській області. Детальніше пояснив виконувач обов’язків голови обласної Регіональної комісії з реабілітації в Тернопільській області Олександр Голуб.

— Кримінальні справи знаходяться в Службі безпеки України, — каже Олександр Голуб. — Йдеться про справи щодо тих, які були засуджені. У кожній справі є висновок стосовно реабілітації.

Якщо хтось не реабілітований з певних причин, то без проблем Служба безпеки України надає таку справу, ви маєте право її вивчити, переглянути і копіювати, пояснив Олександр Голуб. Далі архів Національної поліції видає довідки про реабілітації тих, які були вислані.

— І ще один, третій об’єкт, у нас є — це Державний архів, в який Служба безпеки України передала 1000 справ тих, які були реабілітовані, — каже Олександр Голуб. — І за формою 7 регіональна комісія видає довідку на підставі заяви.

Які документи подати?

До такої заяви потрібно додати копію паспорта, ідентифікаційного коду та документ, де вказано, що ця особа реабілітована. Потрібно також надати копію посвідчення про реабілітацію.

— Комісія розглядає і приймає рішення, — пояснив Олександр Голуб. — Видає довідку особисто в руки цій людині. І тоді пенсіонер, ця реабілітована особа, звертається з довідкою з мокрою печаткою на ній до пенсійного фонду. Там вже приймають рішення.

За словами Володимира Івахова, на Тернопільщині є понад 270 тисяч пенсіонерів. До обласного управління пенсійного фонду звернень про призначення пенсії борцям за незалежність України в ХХ столітті наразі не було.

 

Цифри

Усього одержувачів пенсійних виплат на Тернопільщині – 261 056 осіб.

Із загальної кількості отримують пенсію в сумі:

— до 3000 грн – 113 336 осіб;

—  від 3001 до 5000 грн – 111 537 осіб;

—  від 5001 до 10000 грн – 31 438 осіб;

—  понад 10000 грн – 4 745 осіб.

За інф. головного управління Пенсійного фонду України в Тернопільській області.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up