Роботодавець не виплачує декретні гроші. Як отримати належне?

Роботодавець не виплачує декретні гроші. Як отримати належне?
  • Мама місячного немовляти звернулась до роботодавця. Їй відмовили. Коли поцікавилась, що ж робити – у відповідь почула: «Що хочеш».
  • В разі несвоєчасності або будь-яких питань з приводу виплат, працівник має право звернутися письмово до комісії з соціального страхування.

Мама місячного немовляти шукає поради в одній з профільних груп на Фейсбук.

Жінці роботодавець не виплатив «декретні» гроші.

  • Дуже потрібна ваша допомога, - пише Лілія Мартинюк. – Може, серед вас є юристи або хтось, хто може щось порадити. Працювала на горезвісні "фабриці", пішла в декрет, подала довідку на отримання лікарняних, на тому все і закінчилось. Соцстрах гроші їм перерахував, а я залишилась без копійки.

Дитині вже скоро місяць, пише жінка. «Гроші вони потратили на свої потреби, бо коли прийшла по гроші, сказали що їх зараз немає і я їх колись отримаю, - пише у Фейсбук Лілія Мартинюк. - На питання що мені робити, сказали: «Що хочеш». Я в розпачі. Куди звертатися? Мусить хоч хтось контролювати, чи жінка отримала кошти.

Відео дня

Журналісти намагались з’ясувати на фабриці меблів «Нова», чому виникла затримка з виплатами і коли врешті жінці заплатять гроші. Ми телефонували протягом половини робочого дня на всі номери, зазначені в довідках. Дзвонили і на мобільні кільком керівникам. Намагались бодай якимось чином отримати коментар. Проте на тому кінці дроту або не брали слухавку, або вмикався комп’ютер, який повідомляв, що даний номер не обслуговується.

Якщо керівництво фірми буде готове надати коментар з приводу невиплати декретних грошей тернополянці, ми одразу опублікуємо його.

Коментар

Наталія НАЙЧУК, заступник начальника управління фонду соціального страхування в Тернопільській області:

- Кожна вагітна жінка має право на отримання грошової виплати у зв'язку з вагітністю і пологами. Величина виплат залежить від розміру доходів, тобто, чи працює жінка, чи вчиться, чи є приватним підприємцем, чи самозайнятою особою. Процедура виглядає приблизно так: жінка подає лікарняний листок до комісії (упопновноваженого) з соціального страхування, яка є на кожному підприємстві. Комісія приймає рішення про призначення виплат протягом 10 днів з моменту звернення жінки та надання відповідних документів (листка непрацездатності). Розрахунок сум компенсації та суму коштів для виплати у вигляді заявки направляють до органів фонду соціального страхування за місцем реєстрації підприємства. Органи фонду в 10-денний період розглядають заявку на проведення виплат та перераховують кошти на спецрахунок підприємства. Підприємство перераховує кошти на карткові рахунки працівника. В разі несвоєчасності або будь-яких питань з приводу виплат, працівник має право звернутися письмово до комісії з соціального страхування. Якщо відповідь не надійшла або не задовольнила особу, тоді потрібно звернутись до фонду соціального страхування. На підставі звернення спеціалісти фонду здійснюють перевірку своєчасності та правильності виплат за рахунок коштів фонду.

P. S. Коли матеріал готувався до друку, нам стало відомо, що завдяки втручанню Фонду соціального страхування, жінці виплатили усі кошти.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Anonymous

    Не маю сумнівів що до чесності  молодої  мами. Давня традиція на фабриці меблів "Нова" обманювати працівників! Хотілось би щоб державні органи ефективніше з тим боролись, бо це не перший раз їм сходить з рук.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up