Новий рік в Карпатах. Як зекономити

Новий рік в Карпатах. Як зекономити

Аби гарно відпочити на новорічні свята не потрібно мішок грошей та всіх благ цивілізації. Потрібно мати лише бажання та хороших друзів. У горах є кілька типів відпочинку. Від цього буде залежати, що ви побачите, рівень комфорту, ну і, звичайно, фінансові витрати, кажуть переконані тернополяни, які багато подорожують

Кожного року святкує новорічні свята вдома або у друзів тернополянин Микола Кривокульський. Проте минулого року тернополяни вирішили з друзями дещо урізноманітнити свята та поїхати в Карпати. 

- Ми досить довго обирали куди саме поїхати, оскільки ціни були м’яко кажучи “кусючі”, особливо в Буковелі та навколишніх селах, - каже тернополянин. - Тому ми вирішили дещо зекономити і провести новорічні свята у будинку в Карпатах, де колись проживали батьки мого друга. Село називається Липа, приблизно 60-70 км від Коломиї. 

Звісно, вони довго не вагалися, їхати чи не їхати, продовжує він. Дорога була нелегкою, оскільки добиралися автобусом з двома пересадками. Під кінець дороги тернополяни з’ясували, що автобус в село не заїжджає, оскільки дороги як такої там немає. Тому молоді люди змушені були ще шість кілометрів іти пішки.

Відео дня

- Проте, на останньому кілометрі нам пощастило, - продовжує співрозмовник. - Їхав в село кіньми гуцул, який з радістю нас підвіз до будівлі, яку ми шукали. Коли ми заїхали в село, склалося враження, що ми потрапили у минуле. Хатинки старі, дерв’яні, поселення розкинуте високо в горах. Хатина від хатини розміщені досить далеко. Здивувало те, що у домі не було електрики. Опалювали ми дровами, спали на печі.

Тернополянин каже, що враження за тих три дні, що вони перебували у горах, залишаться напевне на все життя. Снігу було вище поясу. Кілька разів на одній із гір зустрічали світанок та проводили сонце. Тернополянин каже, що краєвиди неймовірні, такого Нового року в житі ще не було.

Аби класно відсвяткувати свято не потрібно мішок грошей та всіх благ цивілізації. Потрібно мати лише бажання та хороших друзів, - додає Микола Кривокульський.

Безкоштовні колиби в горах

Тернополянин має рацію, сьогодні відпочинок у Карпатах не дешевий. На спеціалізованих сайтах оренда будиночків на уікенд в Буковелі сягає до 16 тис грн. А оренда кімнат до 2-3 тис грн за ніч. 

Про те як гарно відпочити на новорічні свята та звести до мінімуму фінансові витрати, розповідає активний турист Роман Задорожній.

- Є кілька типів відпочинку у Карпатах, - зауважує пан Задорожній. - Від цього буде залежати, що ви побачите, рівень комфорту, ну і, звичайно, фінансові витрати. 
Найпростіший і звичний для туристів спосіб - просто поїхати за кілька днів напередодні свята  в гори і зайняти вільну колибу в Карпатах десь під горбами у снігах, без якихось мегазручностей аби відсвяткувати Новий рік. Колиби відкриті та безкоштовні, оскільки це літні ночівлі пастухів, коли ті виводять отари на полонину.

Він радить для такого відпочинку обирати місця навколо Говерли, там є багато колиб. А також біля гори Кукул, з боку Ворохти. 

- На зазначених місцях гарні краєвиди, - продовжує він. - Це район гори Воловець, вершина гори Близниця та гора Петрос. Плюс до цього - гарні радіальні виходи до Говерли та мальовничий світанок і захід сонця. Враховуючи те, що колиби безкоштовні, то потрібно приїжджати заздалегідь, оскільки бажаючих відпочити таким чином дуже багато. І колиб може не вистачити. 

В Рахівському районі є хороші колиби, які має один чех. Вони знаходиться на висоті 1100 м над рівнем моря. Проте Ран Задорожній каже, що вони платні - близько 100 грн з людини за ніч. Однак там є мінімальні умови для існування, тобто електрика, душ, двоярусні нари та опалення.

Відпочинок преміум класу

Тим, хто любить комфорт, Роман Задоржній радить на новорічні свята відпочинок в “Зелених садибах” у Карпатах.

Якщо шукати де краще, то доцільно скористатися ресурсом www.karpaty.info. Там зібрано досить хороший каталог садиб, фактично з усіх Карпат. Також необхідно врахувати логістику, особливо для тих, хто буде добиратися громадським транспортом. 

Місця мають бути такі щоб був транспортний зв’язок. Пан Роман каже, що це можуть бути такі напрямки: Буковель, Яремче та його передмістя, Микуличин, Татарів. Також можна їхати на Закарпаття, а саме в Синяк, Кваси чи Рахів. Тут є можливість на одноденні виходи у гори. У садибах є комфортні умови для проживання, де є кухня, санвузол, опалення, поряд магазини тощо. 

Подорожувати автомобілем

- Ще один варіант - подорож власним авто, зауважує активний турист. Тоді перед подорожуючим відкривається більш ширший спектр можливостей для роз’їздів. 
Всеодно винаймається одна точка для проживання. До прикладу, в Яремче чи в околицях і дуже просто під'їхали в Буковель на лижі чи навіть на Закарпаття, - продовжує Ромко Задорожній. - Це досить зручно, оскільки основні магістралі у Карпатах завжди розчищені і посипані. Можна поїхати на Яблуницький ринок, що на перевалі, там звісно цікавіше, ніж на ринку у Яремчі. Чи навіть можна піднятися на Заросляк, де можна спробувати за гарної погоди піднятися на Говерлу. Це звичайно комфортно, але тут потрібно врахувати і вартість палива. 

Планувати потрібно вже сьогодні, радить тернополянин. Оскільки завбачливі туристи вже давно забронювали місця та квитки. 

- Ми часто відпочиваємо в Дземброні, але там вже на сьогодні половина місць зайнята, - зауважує пан Задорожній. - Друзі до мене зверталися ще в жовтні, аби я порадив їм хороші місця для відпочинку на новорічні свята. 

Завжди є можливість знайти місце перед самим Новим роком, але це може бути питання ціни, комфорту, зручності та добирання. Тобто це може бути хатинка на окраїні Микуличина, але це величезне селище, де житло може бути за кілька кілометрів від центральної дороги по заметених дорогах. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Anonymous

    Найкращий спосіб зекономити - це не святкувати новий рік, як свято, яке придумали комуністи на заміну свят Миколая та Різдва.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
11:00 Для дачників в Тернополі курсуватимуть спеціальні маршрутки (ГРАФІК) 10:02 По всій країні розшукують двох чоловіків, які розстріляли поліцейських на Вінничині 10:00 Синоптики попереджають про заморозки у вихідні на Тернопільщині 09:01 Рум’яні пиріжки: як приготувати смачні та пишні смаколики без дріжджів на кефірі Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вирішила відмовитися від депутатства
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up