Огірки по 50, а часник по 140: де тернополянам дешевше купувати продукти і скільки можна зекономити

Огірки по 50, а часник по 140: де тернополянам дешевше купувати продукти і скільки можна зекономити
  • Овочі, фрукти, лісові гриби та навіть молочні продукти – чого тільки не знайдеш  у продавців стихійної торгівлі. 
  • Традиційно продукцію реалізовують на підлозі та ще й поблизу проїжджої частини, але покупців це не зупиняє. І це попри те, що через дорогу функціонує Центральний міський ринок з перевіреною на якість продукцією.
  • У бабусі з городу чи в бізнесмена – у кого дешевше купити продукти та чи готові продавці йти на поступки? Читайте в нашому матеріалі.

Журналісти 20 хвилин відвідали Центральний ринок по вулиці Митрополита Шептицького, а також стихійний ринок, що знаходиться через дорогу. Ми порівняли ціни і спробували домовитися про знижку. 

Ми порівнювали ціни на помідори, огірки, яблука, груші, сливи, виноград, моркву, капусту, часник та картоплю. Також не оминули молочну продукцію. 

Не хочете – не беріть 

На ринку овочі, фрукти та бобові зберігають на прилавках та в коробках. Тут ви не побачите продукти, що просто стоять на підлозі. Виключення – мішок з капустою, морквою чи картоплею. Також здебільшого продавці розділяють овочі та фрукти, тож вам не варто серед помідорів чи перцю шукати виноград або груші. 

Відео дня

Що стосується вартості, то інколи здається, що продавці просто домовляються між собою. Адже здебільшого ціни на овочі, фрукти виявлялися однаковими на різних точках. 

За помідори продавці ринку просять від 35 до 60 гривень. Але ті, що за 35 гривень купувати не радили б. Вони підійдуть виключно на томатний сік або для соусів. 

– Ці, що за 35 гривень – залишки. Вони привезені з полів, росли під прямими сонячними променями ось тому і вкриті чорними цятками. Але люди знімають шкірку і додають їх до їжі. Якщо ж вам на салат чи для бутербродів, тоді краще беріть за 60 гривень. Це моє бачення, а ви купуйте те, що хочете, – каже продавчиня Людмила. 

Попри те, що сезон огірків вже завершився, їх все ще можна побачити на ринку. Але вигляд їх м'яко кажучи непривабливий. Та продавчиню це не дивує і вона просить за кілограм 50 гривень

Один з найдорожчих товарів на ринку – часник. За кілограм тернополяни мають віддати до 140 гривень. Але продукт великий, і всередині непорожній. Зросли ціни також на моркву – 30 грн/кг, капусту – 15 грн/кг, цибулю – 30-35 грн/кг. За кілограм солодкого перцю як і влітку просять 65-70 гривень, а за картоплю від восьми до 10 гривень

Щодо солодкого, то на полицях ринку можна ще зустріти яблука – 20-25 грн/кг, сливи – 30  грн/кг, груші – 45-55 грн/кг, а також виноград – 70-75  грн/кг

– Це нормальні ціни на виноград і на груші. Ми ж не в Тернополі то все купуємо, треба їхати за місто. А це і час, і бензин. Погляньте на той виноград, він цілком нормально виглядає. Можете скуштувати і переконаєтесь, що він ще й дуже смачний. Для тих, хто хоче щось дешевше – купуйте яблука. Я не буду тут влаштовувати аукціон знижок. Все дорожчає і всі хочуть жити, – відповіла продавчиня на питання жінки щодо знижки на виноград. 

Вдалося знайти і домашній сир. Ціна на нього значно зросла – від 78 до 90 гривень за кілограм. Все залежить від жирності. 

Це все домашнє

У порівнянні з ринком вибір продуктів на стихійці куди менший та і ціни нижчі, але не на все. Натомість на вигляд морква, перець чи помідори нічим не поступаються магазинним. Продавчиня Галина каже, ставить середню вартість, аби люди хоча б купували. 

– Розумієте, не всі хочуть купувати продукцію у невідомої бабусі та ще й воно так просто лежить у мене в пакеті. Люди люблять, коли все чисте. Але я точно можу гарантувати, що у моїх грушах немає нітратів, бо цьогоріч дід навіть від жуків їх не бризкав. Частину вдома на варення залишила, а частину привезла сюди. Може візьмете хоча б кілька? Я дешевше віддам, – переконує нас жінка. 

Так, за солодкий перець люди просять 70 грн/кг, за огірки – 50 грн/кг (але на вигляд вони куди привабливіші, ніж на ринку), за помідори – 45-50 грн/кг, за моркву – 25 грн/кг, як і за цибулю. Набагато дешевше можна придбати картоплю – шість гривень за кілограм.  

Також на стихійному ринку помітили часник, за одну штуку бабусі просять 10 гривень. А за кілограм помаранчевого гарбуза – 20 гривень

Сливи та виноград розібрали до нашого візиту, а яблучка ще були – 10-15 грн/кг. Не оминули ми і продавців грецьких горіхів. Дідусь продав нам 0,5 літрову баночку за 40 гривень

– Я чистив їх сам, там немає зіпсованих, всі хороші. Бачу, що люди інколи продають зі скорлупою, але так же нічого не видно і вони можуть бути порожніми. Взагалі я продаю за 50 гривень, але останні віддам за 40. Беріть і буде вам смакота до вівсянки чи печива, – каже дідусь.

М’яса на стихійному ринку не було, лише трохи молочної продукції. За кілограм домашнього сиру просять 50 гривень, а за 0,5 літрову баночку вершків – 40 гривень. Але можна домовитися і на меншу суму. Головне – щоб на смак вам сподобався. 

Якщо порівняти ціни, то бачимо, купити продукти харчування на стихійних ринках дешевше – реально, але не всі. Також можна домовитися про знижку, особливо, якщо приходити десь після 18:00 або брати товари гуртом. 

Що кажуть споживачі

Під час нашого візиту на стихійний ринок ми трохи поспілкувалися зі споживачами і дізналися, чому вони купують продукти саме тут і чи не бояться після потрапити на лікарняне ліжко. 

Зі слів тернополянки Олени, вона вже четвертий місяць тільки тут купує молоко та вершки, адже особисто знайома з продавчинею не перший рік. 

– Я знаю пані Марію (продавчиня) ще з дитинства. Мої батьки завжди купували у неї і домашній сир, і молоко, і вершки. Ми з чоловіком також замовляли і їздили в село забирати. А потім дізналися, що наша пані Марія привозить продукти до Тернополя і продає. Ми зідзвонюємося з нею і я приїжджаю забрати. Своїм знайомим рекомендую брати в неї, бо вона ніколи не розводить молоко водою, а коровки в неї чисті, – каже жінка. 

А ось тернополянин Сергій не бачить нічого страшного у тому, щоб купувати овочі, фрукти на стихійному ринку. Каже, тут переважно пенсіонери, тому виручає їх. 

– Йду повз і думаю, а якщо б моя бабуся так сиділа і продавала яблука, моркву чи буряк. Вони приїздять здалеку і сидять тут за копійки все продають. Де ви зараз знайдете моркву по 17-20 гривень? Я зайшов у магазин поблизу дома і там дешевше, ніж 28-30 гривень цін немає. А це бабуся виростила своїми руками. Беріть і навіть не думайте про погане, ви ще прийдете. Я ось при вас купую цілий пакет, – розповідає чоловік. 

Натомість не всі настільки довіряють продавцям стихійної торгівлі і мають межу у закупках. Тернополянка Наталія ділиться своєю історією. 

– Ми можемо купити на стихійному ринку обліпиху, шипшину, горіхи або ж овочі. Не бачу у цьому нічого страшного. А ось з молочними продуктами та грибами я б не ризикувала. Молочну продукцію необхідно реалізовувати при відповідній температурі, а тут навіть восени сонце шпарить, не говорячи вже за літо. А через ці гриби взагалі можна померти. Тому ми такі продукти купуємо тільки в супермаркетах, – наголошує пані Наталя. 

Як бачимо, думки споживачів різняться. І якщо одні готові купити все на стихійному ринку, аби зекономити, інші ж краще заплатять більше, але будуть впевнені в якості. 

Будьте обережними

Лікарка ветеринарної медицини Наталя Остапів радить тернополянам не ризикувати з купівлею продуктів на стихійних ринках. Це стосується не лише грибів, а й інших продуктів. Адже споживачі мають розуміти, що стихійну торгівлю ніхто не контролює і не відповідає за якість продукту.

Де купувати продукти харчування на міському ринку чи стихійному –  особистий вибір споживачів. Проте варто розуміти, зіпсовані товари можуть трапитися скрізь. Якщо ви або члени вашої родини отруїлися неякісною продукцією – пишіть скаргу. 

– Кожен громадянин відповідно до Закону України «Про звернення громадян» має право звернутись до Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області та залишити скаргу. Це можна зробити онлайн на офіційному сайті держустанови або завітавши за адресою: м. Тернопіль, вул. Микулинецька, 20. Під час звернення необхідно мати при собі чек або інші докази придбання продукції саме у цьому місці, у цього фермера, – каже начальник міського управління Держпродспоживслужби в області Іван Гавришків

Опитування

Чи купуєте продукти харчування на стихійних ринках?

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Патраш Марійка

    Я за стихійний ринок, на приклад: вибереш моркву яку хочеш, а на цьому ринку, дають все підряд, я в цьому переконалась!

    Polina Daineha reply Патраш Марійка

    Вітаю. Так, думки людей різняться і це нормально. Але треба розуміти, що там ніхто якість продуктів не контролює

keyboard_arrow_up