Пеня за комуналку, дорогі цигарки, штрафи для "євробляхерів" та вибори: зміни для тернополян у 2020-му

Пеня за комуналку, дорогі цигарки, штрафи для "євробляхерів" та вибори: зміни для тернополян у 2020-му

Новий рік – нові сюрпризи. Які життєвоважливі зміни чекають на тернополян як вони відобразяться їхньому житті українців у 2020-му році – у матеріалі «20 хвилин». Змінюються соцвиплати, тарифи та штрафи. А також є багато інших цікавих новацій, про які варто знати.

Абонплата за газ

З 1 січня 2020 року українці, які використовують газ для побутових цілей, навіть які не увімкнули газове опалення чи газову конфорку, будуть зобов'язані платити абонплату за користування газопостачальною інфраструктурою.

Розмір абонентської плати за газ буде розраховуватися індивідуально, залежно від обсягу споживання газу протягом "газового року". Середньомісячне споживання газу в кубометрах помножать на базовий коефіцієнт.

Відео дня

Тепер українці будуть отримувати дві платіжки - за сам газ і за послугу з його доставки.

Збільшення зарплати та прожиткового мінімуму

Прожитковий мінімум має збільшитись  на 162 гривні  у січні, і становити 2 027 гривень. Новий бюджет передбачає двічі підвищувати мінімум, до кінця року він має становити 2 189 гривень.

На 1 січня прожитковий мінімум буде таким:

діти до 6 років - 1779 грн.,

від 6 до 18 років - 2218 грн.,

працездатні люди - 2102 грн.,

особи, які втратили працездатність - 1638 грн.

У 2020 році очікується збільшення мінімальної зарплати, передбачене новим бюджетом, – до 4 723 гривень. Цей показник зросте на 550 гривень, або на 13%.

Вибори по-новому

Документ набирає чинності за винятком декількох підпунктів перехідних положень з 1 січня 2020 року, один із яких починає діяти з 1 липня 2020 року.

З Виборчого кодексу зникне поняття мажоритарки. Вибори народних депутатів відбуватимуться на основі пропорційної системи з "відкритими" списками. Спочатку треба буде обрати партію зі списку запропонованих, а потім ще й кандидата від обраної партії зі списку кандидатів.

Кешбек та касові апарати – для ФОПів

Представники малого бізнесу повинні видавати чеки, які підтверджуватимуть надання послуг чи продаж товару. Також цим законом вводяться в обіг електронні чеки.

Підприємці, які працюють на спрощеній системі оподаткування, повинні будуть обліковувати техніку, ліки, ювелірні вироби. Таким чином підприємцям буде значно складніше приховувати обсяги товарів. Кожен покупець зможе за номером чека перевірити його в спеціальній базі даних. Якщо ж чек не знайдеться в базі – споживач отримує кешбек (повернення грошей – прим. авт). Ця новація стосується покупок від 850 гривень.

Скасування депутатської недоторканності…

З Основного закону виключили положення, згідно з яким депутатів не можна притягнути до карної відповідальності чи затримати під арешт без погодження Верховної Ради.

З'явилася норма про те, що члени парламенту не нестимуть юридичної відповідальності за результати голосування чи висловлювання у Верховній Раді та її органах, за винятком відповідальності за образу чи наклеп.

Попався вперше? Штраф від 17 до 34 тисяч гривень. А штраф за повторне правопорушення – 51 тисяча гривень і позбавлення прав. Також п'яного водія можуть взяти під варту на 72 години, якщо він намагався втекти або пручався.

МВС планує підвищити штрафи і за інші порушення ПДР. Пропонується збільшити розміри штрафів:

- за перевищення швидкості – 3,4 тис. грн (зараз 510 грн);

- залишення місця ДТП – 3,4 тис. грн (зараз 255 грн).

Премія за викриття корупціонерів

На будь-якого чиновника можна буде поскаржитися, і поліція буде зобов'язана перевірити його дії.

Однак премію отримаєте, якщо корупціонер завдав збитків бюджету більше, ніж на 10 мільйонів, та це буде доведено в суді.

Розмір премії - 10% коштів, на які корупціонер завдав збитків, але не більше 3000 мінімальних зарплат. У 2020 році це – 14,169 мільйонів гривень.

Штрафи для «євробляхерів»

Штрафи для власників нерозмитнених авто на іноземних номерах починають діяти з нового року, відповідно до рішення Кабміну від 2 жовтня.

Власник авто, який порушив встановлений термін перебування транспортного засобу на території України, повинен буде сплатити митні платежі та штраф від 8500 гривень.

Палити стане дорожче

З 1 січня в Україні на 20% подорожчають табачні вироби. Пачка цигарок буде коштувати приблизно 45 гривень. Це пов'язано з вирівнюванням акцизної ставки до норм ЕС, де вона складає 90 євро за 1000 цигарок.

Стати пенсіонером – складніше

Для того, щоб вийти на відпочинок в 60 років, треба мати мінімум 27 років трудового стажу. Іншим доведеться працювати довше.

Так, якщо у людини від 17 до 27 років страхового стажу, то на пенсію він зможе вийти не раніше 63 років, а при стажу від 15 до 17 років - не раніше 65 років.

Отримати субсидію – складніше

Закон "Про верифікацію та моніторинг державних виплат"є спробою удосконалити правила перевірки громадян на отримання ними соціальної допомоги. Є три етапи перевірок:

- перший - коли людина подає документи,

- другий - в процесі отримання грошей, тобто будуть вивчати правильність їх отримання,

- третій - після отримання коштів. Мова йде про правильність використання отриманих коштів.

Із січня тернополяни отримуватимуть пільги та субсидії на оплату послуг лише грошима.

16 вихідних

Вихідні у 2020 році в Україні: 1 січня – Новий рік; 7 січня і 25 грудня – Різдво Христове; 8 березня – Міжнародний жіночий день; 19 квітня – Великдень; 1 травня – День праці; 9 травня – День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні (День перемоги); 7 червня – Трійця; 28 червня – День Конституції України; 24 серпня – День незалежності України; 14 жовтня – День захисника України.

Рекомендується зробити вихідними 9 березня, понеділок – оскільки 8 березня випадає на неділю; 20 квітня, понеділок – оскільки 19 квітня (Великдень) випадає на неділю; 11 травня, понеділок – оскільки 9 травня випадає на суботу; 8 червня, понеділок – оскільки 7 червня (Трійця) випадає на неділю; 29 червня, понеділок – оскільки 28 червня (День Конституції) випадає на неділю.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (5)
  • Богдан Данилюк

    Бравіссімо
  • Леся Ракоча

    а про "пеню за комуналку"?
  • Анонім

    Ось з газом провернуть цю бредятину ,що якщо не користуєшся то один хер будеш платити абонплату , то якщо люди ковтнуть цю галіматню то і з рештою комуналки зроблять то саме. Нічого нового ці дов..... у владі не придумали . Мінімалку робити 2 тисячі ну це позор для такої влади .Дати б тим депутатам за 2000 грн прожити в місяць і тоді б думали чи варто приймати такі закони

    V reply Анонім

    Все правильно написано, це позор, для виродка і зрадника - клоуна. Цікаво, що то за такі дибіли з перекрученими мозгами, помінусували???

    V reply V

    Баран бекає, а ідіот мінусує - потім обидвоє опиняються на столі, правда в різних місцях)
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up