Перерахунок пенсій: кому, за що і скільки додадуть у червні?

Перерахунок пенсій: кому, за що і скільки додадуть у червні?

Виплату перерахованих пенсій проводитимуть, починаючи з червня з урахуванням доплати за квітень та травень. Кому і скільки додадуть до пенсії, з’ясували «20 хвилин».

Пенсіонери, які після призначення пенсії офіційно працювали, тобто за них сплачений або вони сплатили єдиний соціальний внесок, кожні два роки набувають право на перерахунок пенсії. Такий перерахунок проводиться за зверненням пенсіонера або автоматично з 1 квітня, повідомила «20 хвилин» начальник управління пенсійного забезпечення, надання страхових виплат, соціальних послуг, житлових субсидій та пільг головного управління Пенсійного фонду в Тернопільській області Світлана Руцька.

 

Йти до пенсійного фонду не потрібно

— Право на автоматичний перерахунок визначається за страховим стажем, набутим до лютого поточного року, — повідомила Світлана Руцька. — Процес перерахунку здійснюється в автоматизованому режимі, звертатись за його проведенням до органів Пенсійного фонду мешканцям області не потрібно.

Відео дня

Враховуючи те, що страхувальники подавали звіти за І квартал 2024 року до Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування до 10 травня, тому перерахунок працюючим пенсіонерам провели у травні місяці, пояснили у Пенсійному фонді. Виплату перерахованих пенсій проводитимуть, починаючи з червня з урахуванням доплати за квітень та травень.

— Перерахунок проведений з урахуванням лише страхового стажу, набутого після призначення чи попереднього перерахунку пенсії, або, у разі доцільності, — з урахуванням стажу та заробітної плати, набутих після призначення чи попереднього перерахунку пенсії, — повідомила Світлана Руцька.

При цьому заробітну плату враховують за періоди страхового стажу, визначені в частині першій статті 40 цього Закону, застосовуючи показник середньої заробітної плати чи доходу, який враховувався під час призначення або попереднього перерахунку пенсії.

 

Кому і скільки додадуть

— Середній розмір підвищення для осіб, яким провели перерахунок з урахуванням лише страхового стажу — 86,24 грн, а для осіб, яким провели перерахунок з урахуванням  страхового стажу та заробітної плати – 168,65 грн, повідомила Світлана Руцька.

Виплатять перераховані пенсії в період від 4 до 25 червня. При цьому працюючим пенсіонерам, які отримують пенсію за вислугу років, такий перерахунок проведуть у разі, якщо вони досягли пенсійного віку.

— У випадку, якщо пенсіонер, який продовжував працювати, набуває стажу, достатнього для обчислення пенсії в мінімальному розмірі, а це не менше як 35 років у чоловіків і 30 років у жінок, тоді за його заявою проводять відповідний перерахунок незалежно від того, скільки часу минуло після призначення чи попереднього перерахунку пенсії, з урахуванням заробітної плати, з якої призначено чи попередньо перераховано пенсію, — пояснила Світлана Руцька.

 

Довідка

Від 1 квітня 2024 року на Тернопільщині перерахували пенсії 24 267 особам, в тому числі 19 589 – з урахуванням  лише страхового стажу та ще 4 678 — з урахуванням страхового стажу і заробітної плати.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Виталий Кравченко

    И, воны в цэ вирять?, пожывэмо, побачэмо.

keyboard_arrow_up