Перевірка умов праці: чому і коли до вас можуть прийти

Перевірка умов праці: чому і коли до вас можуть прийти

Українські роботодавці знають, що перевірки державною інспекцією з питань праці річ неминуча. Інспектор з держпраці може завітати до вас як з плановою перевіркою так і позаплановою.

Дізнатися, коли до вас мають прийти з плановою перевіркою, легко – просто перевірте, чи є ваше підприємство в переліку на сайті відомства. Але пам’ятайте, що інспектор може прийти і без попередження

Чому до вас можуть прийти з позаплановою перевіркою

На сьогодні існує вичерпний причин, за яких до вас можуть завітати з позаплановою перевіркою, це зокрема:

  • якщо керівник підприємства подав заяву про здійснення перевірки за його бажанням;
  • якщо є необхідність виявити недостовірність даних, поданих роботодавцем;
  • якщо є необхідність перевірити виконання приписів і розпоряджень щодо усунення порушень;
  • обґрунтоване звернення працівника про порушення роботодавцем його законних прав;
  • неподання у встановлений термін керівником підприємства документів обов’язкової звітності без поважних причин;
  • настання аварії, смерті працівника внаслідок нещасного випадку або професійного захворювання, що було пов’язане з діяльністю підприємства.

В який час можуть прийти і як довго будуть перевіряти

Як планові так і позапланові перевірки здійснюються в робочий час, установлений правилами внутрішнього трудового розпорядку вашого підприємства.

Відео дня

Щодо строку здійснення планової перевірки він не може перевищувати 15 робочих днів. А для суб’єктів малого підприємництва – 5 робочих днів.

Позапланова перевірка може проводитися до 10 днів, а для суб’єктів малого підприємництва – 2 робочих дні.

Продовжувати строк здійснення перевірок не можна.

Чи можна інспектора не допустити до перевірки

Інспектора з питань праці можна не допустити з позаплановою перевіркою, якщо:

  • інспектор з праці не надав копію направлення на перевірку або таке направлення не відповідає вимогам закону;
  • інспектор не вніс запис про здійснення заходу державного нагляду до журналу реєстрації заходів державного нагляду;
  • інспектор здійснює контроль за повторною позаплановою перевіркою за тим самим фактом, який був підставою для проведення позапланової перевірки.

Та важливо пам’ятати, що якщо ви неправомірно не допустите інспектора до перевірки, то матимете сплатити штраф 320 тис. гривень.

Проходження перевірки

На час проведення перевірки інспектору з праці має бути надане робоче місце, обладнане належним чином, право користуватися телефонним зв’язком та розмножувальною технікою.

Ви маєте право фіксувати проходження перевірки на диктофон та відео, не перешкоджаючи роботі службовця. Таке ж саме право має і інспектор з держпраці.

Під час проведення перевірки не допускається вилучення оригіналів фінансово-господарських підприємства, його бухгалтерських та інших документів, а також комп’ютерів та їхніх частин, крім випадків, передбачених кримінальним процесуальним законодавством

Тож, інспектор з питань праці працює з документами, наданими вами на його вимогу. Після, оформлює документи за результатами перевірки та ознайомлює вас із документами про результати перевірки, пише "Мінфін".

Результат перевірки та її оскарження

У разі виявлення порушень за результатами перевірки, складається акт, а також фіксується отримання вами або вашим працівником підтверджувальних документів і необхідних пояснень.

Акт перевірки складається у 2-х примірниках, один з яких надається на підпис про отримання вам як керівнику або уповноваженій вами особі. Другий залишається на зберігання в органах держпраці.

Про відмову від підписання акту ставлять відповідну відмітку.

Якщо ж ви не погоджуєтеся з актом, то підписуєте акт із зауваженнями.

Під час перевірки важливо пам’ятати:

  • вас мають поінформувати про ваші права та обов’язки;
  • ви можете бути присутнім під час перевірки і залучати під час її здійснення свідків;
  • ви маєте право вимагати нерозголошення інформації, що становить комерційну таємницю або конфіденційну інформацію підприємства;
  • ви можете надати інспектору з питань праці свої пояснення, зауваження або заперечення до акту про проведення перевірки;
  • ви маєте повне право оскаржити неправомірні дії інспекторів у суді.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Надаль

    "розмножувальною технікою"....ви що дибіли? Немає такого виразу, є  "копіювально-розмножувальна техніка" .... журналюгибля...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:05 На Тернопільщині 18 квітня вводять в дію графіки обмеження енергопостачання для окремої групи підприємств 22:00 Погрожував вбивством, отруїв собаку і підкинув наркотики — на Тернопільщині родичі не можуть поділити хату 21:02 Двотижневий фестиваль «Великодні мотиви» стартував у Тернополі (ФОТОРЕПОРТАЖ) photo_camera 20:00 З висоти пташиного польоту: розвідник розповів, як розквітають «Піони» і «БУКи» у вогні артилерії Від читача 17:19 У квітневому топі вакансій на Тернопільщині - водій, продавець, кухар, швачка, медсестра, лікар 19:02 Ніхто не скаржився на витік газу, а він був: скільки нарахують в третій платіжці за перевірку мереж 18:30 Біля дамби Тернопільського ставу висадили катальпи 17:50 На вісьмох вулицях «Нового Світу» 18 квітня не буде води 16:30 «На гарячому» затримали чоловіка, який за $ 12 000 обіцяв домовитися з ВЛК Тернопільського військкомату 16:05 Бійці 55 батальйону: Дрони від тернопільської міської ради знищують окупантів (пресслужба Тернопільської міської ради) 15:53 «Поділили на «своїх» і «чужих»? Переселенка з Харкова скаржиться, що синові не видали книги в бібліотеці 15:45 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 17 квітня 15:30 Сім’я полеглого воїна Миколи Пителя пожертвувала дзвін для храму play_circle_filled 14:48 На Тернопільщині розшукують чоловіка з Бережан 14:07 Удар по Чернігову: 14 загиблих, 61 людина постраждала play_circle_filled photo_camera 13:55 Куди після школи? Огляд закладів освіти для вступу (партнерський проєкт) 13:00 На фронті загинув Герой з Почаєва 12:05 Куди піти, що подивитися у Тернополі 17-21 квітня 11:30 У Тернополі відбудеться сесія міської ради — які питання вирішать 11:20 Лазерна епіляція Сandela 2+1. Кожна 3-тя процедура в подарунок! (новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up