Підняти, не можна залишити: чому тернополяни платять за холодну воду більше, ніж в інших містах

Підняти, не можна залишити: чому тернополяни платять за холодну воду більше, ніж в інших містах

З 5 лютого тарифи на холодну воду зросли у всіх регіонах. Проте в різних областях України планова вартість послуг змінилася по-різному. Так, у відсотковому співвідношенні саме тернополяни постраждали найбільше. Чому?

Тарифи на водопостачання та водовідведення для тернополян зросли на 36,63% - з 20,01 гривень за кубометр води до 27,34 гривень.

У той же час, у сусідньому Львові вартість послуг зросла на 30.07% і склала 20,85 гривень за кубометр води. Варто зазначити, що львів'яни тепер платять майже  таку ж ціну за холодну воду, яка була в Тернополі до  зміни тарифів. Чому у Файному відбувся найбільший приріст ціни, що на це впливає та які показники в інших регіонах України, вивчали журналісти "20 хвилин".

Чому підняли тарифи?

Напередодні здорожчання послуг при зустрічі з журналістами начальник планово-економічного відділу КП «Тернопільводоканал» Володимир Водовіз пояснив зміни до тарифу.

Відео дня

- У новому тарифі тепер закладені фактичні витрати підприємства для впровадження незбиткової діяльності. До них відноситься: актуальна вартість електроенергії, витрати на оплату податків та зборів, відповідно до податкового кодексу, витрати на оплату праці, згідно з прожитковим мінімумом і мінімальною заробітною платнею, - пояснив він.

В обгрунтуванні щодо зміни тарифу для тернополян ідеться:

-збільшилися витрати на оплату податків і зборів:

на 12,61% з централізованого водопостачання;

на 1,33% з централізованого водовідведення;

- витрати на реагенти зросли на 5,40%:

- решта витрат збільшилася:

на 757,32 тис. грн з централізованого водопостачання;

на 837,77 тис. грн з централізованого водовідведення.

Варто відмітити, згідно з даним обґрунтуванням, запланована місячна заробітна плата зросла з 10235 грн. до 13570 грн.

Витрати на пально-мастильні матеріали для водопостачання зросли на 28,98%.

Саме через ці фактори минулого року КП «Тернопільводоканал» працював у збиток, кажуть на підприємстві.

Станом на 1 лютого борг населення перед комунальним підприємством складав 21 мільйон гривень, натомість КП «Тернопільводоканал» має борг за електроенергію перед ВАТ “Тернопільобленерго” на суму 15 мільйонів гривень.

Для порівняння, і КП «Чернівціводоканал» має чимало збитків. Лише за перший квартал 2019 року чистий збиток даного підприємства, згідно з офіційними документами, склав понад 28 мільйонів гривень, а за весь 2018 р. – 41,5. Однак ціна на воду  в цьому місті лишається найнижчою в Україні.

 «Є причини на поверхні і під поверхнею»

Комунальне підприємство КП "Тернопільводоканал", як переконують його працівники, має великі борги, зокрема через те, що люди несвоєчасно сплачують кошти за користування послугами, розповідають там. Також фіксуються факти так званих «врізок» - несанкціонованого приєднання до системи водопостачання. Ці два фактори істотно впливають на функціонування КП «Тернопільводоканал».

Журналісти "RIA плюс" проаналізували потужності таких же підприємств в інших містах України. Знайшли багато спільного, але люди платять меншу ціну за воду. Чому?

Відповісти на це питання в тернопільському комунальному підприємстві нам відмовилися, посилаючись на те, що вже раніше все пояснювали журналістам під час пресконференції.

Єдине, що зауважили, для підвищення ціни є дві причини – "на поверхні і під поверхнею», але конкретизувати свій вираз відмовилися.

Тернопіль – один з лідерів за вартістю холодної води

За даними НКРЕКП, на даний час Тернопіль займає третє місце за вартістю холодної води, поступаючись лише Кропивницькому (37,62 грн/кубометр води) та Ужгороду (33,96 грн/кубометр води), а от найменший тариф платять жителі Чернівців (19,88 грн/кубометр води).

Ми проаналізували основні чинники, які можуть впливати на формування тарифів у всіх регіонах.

За кількістю населення Тернопіль - 218 022 осіб, Чернівці - 266 500 осіб та Кропивницький - 232 052 осіб є майже співставними містами.

Проаналізувавши фінансові звіти комунальних підприємств у цих обласних центрах (документи – у відкритому доступі), можна говорити про майже однакові потужності, наприклад показники проєктної продуктивності водозаборів або загальний об'єм резервуарів з чистою водою.

За офіційними даними сайту minfin.com.ua, станом на грудень 2019 року середня заробітна зарплата в Тернопільській області складає – 9651 грн., в Чернівецькій – 9608 грн, у Кіровоградській – 9450 грн.

Офіційний сайт КП «Тернопільводоканал» інформує: станом на 2018 рік чисельність абонентів, що обслуговується складає 96 721 осіб. На жаль, новіших даних на офіційному сайті немає.

Варто зазначити, що останні зміни тарифу комунальним підприємством «Тернопільводоканал» стали найбільшими в гривневому еквіваленті. Тернополяни тепер повинні платити на 7,33 гривень за кубометр більше, ніж за попередній місяць. Порівнюючи з КП «Чернівціводоканал» та КП «Львівводоканал», динаміка зростання тарифів спостерігалася в обох комунальних підприємствах. Але там був відсутній різкий стрибок догори.

Скільки витрачали підприємства

За даними НКРЕКП, станом 05.02.2020 на структуру середньозваженого тарифу водопостачання та водовідведення впливають досить багато факторів, серед яких можна виділити оплату праці з відрахуваннями та електроенергію, що була використана.

Офіційний сайт КП «Тернопільводоканал» у своїй фінансовій звітності за дев'ять місяців 2019 року повідомив про те, що витрати на оплату праці значно більші, аніж за аналогічний період попереднього року. І загалом відбувається збільшення цих витрат кожного року.

На підприємстві "20 хвилин" також пояснили, що відповідно до законодавства, у них кожного періоду збільшується і мінімальна, і середня заробітна плата, тому зміни у звітності є правдивими. І додали, що зараз там працює  близько 500 працівників. Запланована місячна заробітна плата зросла до 13570 грн.

Для порівняння, згідно з даними КП «Львівводоканал», середній розмір заробітної платні на підприємстві станом на лютий 2020 року складає 11 506 грн, КП «Дніпро-Кіровоград» - 10 590 гривень, КП «Чернівціводоканал» - 11 167.

Щодо ціни на електроенергію, важко проаналізувати, оскільки ми точно не знаємо, чи має КП "Тернопільводоканал" пільги при  сплаті вартості послуг. Але, наприклад, із січня 2018 року тарифи на електроенергію для непобутових споживачів зросли на 8-11% в залежності від регіону і постачальника. лютому 2019-го року 1 лютого ціна на електроенергію для промислових споживачів зросла на 2%.  Про це йдеться на офіційному сайті Нацкомісії з регулювання енергетики та комунальних послуг.

Ми проаналізували структуру на централізоване водопостачання та водовідведення в КП «Чернівціводоканал» та КП «Тернопільводоканал».

Показником, на який варто звернути увагу є витрати на електроенергію. В Тернопільському підприємстві це сума складає близько 62 000,000 тис. грн., а в Чернівецькому – близько 77 000,000 тис. грн. на рік.

Також за обсягами реалізації «Тернопільводоканал»( бл. 25 000,000 тис. м3) є продуктивнішим підприємством, аніж «Чернівціводоканал»( бл. 21 900,000 тис. м3).

В обґрунтуванні зростання тарифу йдеться про зменшення ціни на електроенергію для підприємства. Та чи настільки змінилися обсяги її споживання відносно діючої структури тарифу, щоб  вартість послуги виросла аж на 36% - питання лишається відкритим? Як і те, чи реально є потреба у такому стрибку ціни. У даному випадку відповідь мали б дати спеціалісти Нацкомісії з регулювання енергетики та комунальних послуг.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (12)
  • Анонім

    Журналісти 20 хвилин ,а чому ви не слідкуєте за коментами всяких сепарів ,які дозволяють ганьбити український народ, Україну і які тішитися над загиблими воїнами України .
  • САША

    ТРЕБА ПОМІНЯТИ НАЧАЛЬСТВО ВОДОКАНАЛУ
  • Ростислав Гарасимчук

  • 2222

    Беремо воду в автоматах по 1000 грн/м3  де та ж вода водопровідна але фільтрована  і  ніхто  не  муркає,  що  задорого.

    аку reply 2222

    нашо ти розказов всі думали що вода  в автоматах з альпійських гір а тут виявляється з труби
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо потім він добровільно мобілізувався 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» Від читача 16:47 Молодь Тернопільщини ярмаркувала у Чернівцях 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя 09:05 Студентка з Тернополя перемогла на чемпіонаті України з боксу 08:00 НБУ знижує офіційний курс долара 22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up