Підсумки сесії міської ради: земля, сміття та соціальна щедрість

Підсумки сесії міської ради: земля, сміття та соціальна щедрість

Більше 250 проектів рішень розглянули під час 36-ої сесії міської ради. Більшість проектів отримали «ЗА». Земельні питання ми аналізуватимемо після їхньої публікації на сайті ради, а зараз зупинимось на «господарській» частині засідання.

Згідно із нормативними актами МОН, вихователі у дитячих садках зараз отримують 90% від повної  ставки. Ініціативу про збільшення зарплат вихователям у Тернополі подав депутат міської ради Назарій Зелінка. Про це він після сесійного голосування розповів на своїй сторінці у Facebook.

Більше грошей вихователям

 - Близько півтора року тому я звертався до управління освіти з пропозицією винайти можливість, завдяки якій можна передбачити таку доплату, - написав депутат. -Дякую управлінню та виконавчим органам, що винайшли механізм та ресурс для доплати вихователям. Гроші вихователям виділять із міського бюджету. Зміни мають вступити в дію вже з початку нового навчального року. 

Як повідомляли раніше на офіційному сайті  Міністерства освіти і науки України, ще більше зростуть зарпати вихователям у садках з початку 2020-го року.  При чому доплати стосуватимуться як молодих вихователів, так і вихователів з досвідом.  Молодий вихователь дитсадка, крім окладу, може отримати надбавку за престижність. Її платить місцева влада, вона коливається від 5 до 30%. Як правило, у більшості випадків – це 10% надбавки за престиж.

Відео дня

Зараз вихователь отримує в місяць мінімальну зарплату - 4173 гривні.

Нові дачі в Малашівцях

Дачний масив, що на вулиці Тарнавського, під час попередніх сесій депутати визначили як місце для багатоповерхової забудови та облаштування нового парку. Аби компенсувати дачникам їхні збитки, адже там є і сади, і невеличкі хатки, міська рада прийняла рішення про створення дачного масиву в Малашівцях. Тож учасники садового товариства «Ювілейний» зможуть отримати там земельні ділянки.

- У селі Малашівці має бути спеціальний земельний масив, який буде закріплений за членами товариства «Ювілейний», - повідомив після сесії міський голова Сергій Надал. -  І тим учасникам товариства, які захочуть отримати компенсацію за землю в Тернополі,безкоштовно нададуть ділянку на цьому масиві з можливістю будівництва там індивідуального житла.

Такий обмін, на перший погляд, може виглядати несправедливим, бо ж земля в місті і Малашівцях  вартує по-різному. Проте в цій ситуації варто зважити на те, що юридично земельна ділянка перебуває у комунальній власності та надана дачникам лише у право користування. Ніхто не дозволяв приватизовувати ділянки чи будувати тут повноцінні будинки. Для отримання земельної ділянки у с. Малашівці, очохим необхідно написати відповідні заяви до ТМР. Детальніше про ситуацію із товариством "Ювілейний" читайте у наступних випусках газети "RIA плюс".

Проїзд для учнів та студентів – безкоштовний

Для учнів та студентів, які мають "Картку тернополянина", проїзд у тролейбусах та комунальних автобусах міста буде безкоштовним у навчальний період. Таким правом зможуть скористатися усі власники учнівської/студентської «Картки тернополянина».

- Якщо хтось досі її не має, може виготовити ще до 1 вересня, - повідомляють у прес-службі міської ради. -  Проїзд буде безкоштовний для всіх власників у навчальний період, і на вихідні - також. Щодо канікул, то інформацію будемо уточнювати. На сесії міськради вносили зміни до бюджету міста, з'явилися додаткові надходження, тож вирішили скерувати кошти на оплату проїзду учнів. 

Оформити "Картку тернополянина" для учнів та студентів можна в Центрі адміністративних послуг, що на вул. Острозького, 6, а також у ТОВ "Системний зв'язок", що на вул Чорновола, 1. Вартість - 65 грн.

Усім першокласникам, як і минулого року, учнівські картки видаватимуть безкоштовно.

Якщо ви не зареєстровані в Тернополі та не змогли оформити учнівську/студентську картку для вашої дитини, яка навчається в одній із шкіл міста, повідомте про це у редакцію: 0352 - 43-00-50, або напишіть на електронку: [email protected]

На інсулін - три мільйони

На сесії міської ради депутати проголосували за внесення змін у бюджет Тернопільської громади.  У рішенні передбачено виділити 3 мільйони гривень для придбання інсуліну жителям міста, які хворі на цукровий діабет. 

Уже найближчим часом мають відновития видачу інсуліну в аптечних закладах міста, повідомляє прес-служба міської ради.  Держава профінансувала забезпечення тернополян інсуліном лише на 35% від потреби. У подальшому додатково не виділили жодної гривні.  

Відтак, Тернопільська міська рада цього року вже четвертий раз виділяє кошти з міського бюджету на придбання інсуліну. Зокрема, від початку року місто для забезпечення тернополян інсуліном виділило понад 7 000 000 грн. Однак на ці потреби до кінця року ще необхідно додатково 3 200 000 грн. 

АТОвцям компенсуватимуть за землю

Учасники АТО мають пріоритетне право на отримання земельної ділянки в місті. Хто встиг, скористався цим правом, отримавши ділянку вулиці Микулинецькій, де на соціальні потреби міська рада передбачила близько 90 гектарів землі. Проте зараз великих земельних масивів для надання землі пільговикам немає. Аби хоч якось компенсувати права воїнів, депутати прийняли рішення виплачувати грошову компенсацію (більше 70 тисяч гривень - авт). Пріоритет – родини загиблих та інваліди війни. Гроші на компенсацію – від продажу міської землі на аукціонах, продажу права оренди землі та користування земельними сервітутами.

- Логіка проста: те, що місто отримує від землі, спрямовувати на компенсацію, - пояснив депутат міської ради Юрій Штопко. – Разом з тим, зважаючи на кількість учасників АТО, які звернулись за компенсацією, тих грошей недостатньо. Тому міська рада шукає альтернативні шляхи щодо фінансування цих видатків. Наголошую, що людей ніхто не позбавляє права на землю. Просто в них є вибір – чекати коли з'являться ділянки, або отримати компенсацію. Право людини на землю, закріплене в законі, тому навіть ті АТОвці, які взяли гроші, можуть звертатися за землею в інших населених пунктах.

До кінця цього року 40 осіб, на яких поширюється чинність Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», та які зареєстровані у Тернополі, отримають грошові компенсації на суму понад 75 000 грн.

Більше 17 га під сміттєсортувальний комплекс

Депутати прийняли рішення про надання земельної ділянки комунальної власності для будівництва сміттєпереробного об’єкту, впорядкування та утримання сміттєзвалища.

Зокрема, йдеться про земельні ділянки комунальної власності в с. Малашівці Зборівського району.

- Відтепер у нас з’явилася можливість раз і назавжди вирішити проблеми, пов’язані із твердими побутовими відходами та сміттєзвалищами у Тернополі, – зазначає міський голова Сергій Надал. - Минулого року Тернопільській міській раді нарешті вдалося оформити усю необхідну документацію та закріпити за собою земельну ділянку в с. Малашівці, де знаходиться сміттєвий полігон. Уже є розроблений відповідний паспорт  Малашовецького полігону, після чого ми оголосили конкурс на пошук інвестора для облаштування там сучасного сміттєсортувального комплексу.

Переможцем конкурсу стало ТОВ «ЕКО-ЛІДЕР Т», що входить в групу компанії «Кліар Енерджі», що уже понад чотири роки займається утриманням сміттєзвалищ та має 14 біогазових установок на всій території України.

- Влаштування сміттєсортувальної установки на Малашовецькому полігоні дасть можливість зменшити об’єми сміття, адже компанія займатиметься не лише відсортовуванням твердих побутових відходів, а також відкачкою небезпечного та шкідливого газу- метану, - додає Сергій Надал. - А після впорядкування території, влаштування там необхідного обладнання, освітлення та огородження, Малашовецький полігон буде відповідати усім сучасним вимогам та стандартам.

Затвердили склад земельної комісії

Близько року Тернопільська міська рада працювала без комісії з питань природокористування, приватизації, продажу та оренди землі, або просто «земельної комісії». Причина ліквідації комісії – її реорганізація та збільшення повноважень в частині екології. Та це офіційна версія. Неофіційна, яку озвучували в кулуарах ради, – блокування частиною членів комісії питань, які не надто корисні для громади міста. Раніше очолював комісію Андрій Шкула. Його депутати обрали головою комісії минулої сесії. Та комісія не запрацювала – обранці не змогли домовитись, хто увійде в реорганізований склад. Лише на 35-ій сесії більшістю голосів затвердили її склад. Туди увійшли всі депутати, які і до реорганізації там працювали плюс ще один депутат від «Свободи». А може, саме через старий-новий склад голова комісії Андрій Шкула оголосив про свій самовідвід? Депутат не відповів конкретно на це запитання.

- Затвердили персональний склад, і комісія після року неіснування знову є і може діяти, - написав депутат. -  Одночасно з голосуванням за комісію я повідомив колег про складання із себе повноважень голови комісії. Відповідний проект рішення буде на наступній сесії. У яку комісію піду, визначаюся.  Чому не хочу головувати в земельній? Причини різні. Їх колись,озвучу.  За останній рік діяльності ми розглянули найбільше питань з поміж усіх комісії, мали найбільше стаціонарних та виїзних засідань, заслухали більше сотні заявників. Вдячний колегам та дякую їм, зокрема, за підтримку ініціатив з блокування питань, що стосувались зелених зон, за демонтаж МАФів, за спільні допрацювання мораторію на виділення зелених зон, за захит парків, за початок процедури інвентаризації всієї землі Тернополя, за збільшення надходжень до бюджету від землекористування, за збільшення прозорості в частині розгляду земельних питань, за створення на сайті ради розділу, де кожен може бачити будівельні наміри до початку їх реалізації. Було важко, але є чим пишатись.

Формально Андрій Шкула залишається головою комісії, адже зняти його з посади, навіть за власним бажанням, може лише сесія міськради. Наразі він не планує збирати комісію, а, отже, працювати вона не зможе, принаймні, до обрання нового голови. Чи відбудеться це, стане відомо вже на наступному засіданні сесії міськради.
 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (4)
  • Zinovia Kovalchuc

    Це означає -скоро вибори
  • Halyna Bondarenko

    Десь проскочила в дописах к Фейсбуці про те, що піднімали питання про заборону забивати підвальні віконечка в багатоповерхівках, щоб там могли проживати бездомні кішки. На моєму масиві всі віконечка забиті. Кошенята на вулиці. Іде до зими. Щось порадьте. Мене цікавлять юридичні методи впливу на ЖЕКи

    Діонісій reply Halyna Bondarenko

    то проблема енергозбереження, пару років тому, коли аварія була в районі болота і не було води день взимку, позамерзали стояки в підвалах по всій Дружбі, центр інші райони, там віконечка були відкриті і полопались труби.
  • Герасимчук Ростислав

    "Небачені продуктивність"? Ви рідну мову вчили, чи цей паблік веде  якийсь бот з пітера за допомогою гугл перекладача?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up