Подай заявку – виграй кредит на житло. Хто і як може скористатися програмою

Подай заявку – виграй кредит на житло. Хто і як може скористатися програмою
  • Вперше з початку повномасштабної війни відбувся відбір переселенців на отримання пільгових кредитів на житло під три відсотки. Серед переможців рандому і родини переселенців, які наразі проживають у Тернопільській області. 
  • Як діє програма, хто саме може стати її учасником і яких умов мають дотримуватися ВПО після отримання коштів? Відповіді на ці питання журналісти шукали у Тернопільському регіональному управлінні Держмолодьжитла. 

Діє одна із семи програм

Через повномасштабне вторгнення державний, обласний та міський бюджети тимчасово призупинили фінансування одразу шести житлових програм. Зі слів директора регіонального управління Держмолодьжитла Андрія Козака, подати заявку на участь можна, але ніхто не знає, коли зайдуть кошти. 

– Ми поки що займаємося тільки підтримкою внутрішньо переміщених осіб. Так, зараз тимчасово не фінансуються програми: Кредит зі статутного капіталу, Доступне житло, Пільгове молодіжне кредитування і здешевлення іпотеки. Навіть програма часткової компенсації наразі не працює. Люди звичайно можуть ознайомлюватися з правилами, збирати пакет документів, подавати заявки, але коли вони будуть розглянуті і профінансовані – ніхто не знає. Більша частина коштів йде на ЗСУ, адже працюємо на перемогу, – каже Андрій Козак. 

Відео дня

Єдиний проєкт для покращення житловим умов, що функціонує в Україні на момент воєнного стану – Житлові приміщення для внутрішньо переміщених осіб. Він фінансується за рахунок грантових коштів Уряду Німеччини, що надаються через Банк Розвитку KfW.

Хто має право на участь

Проєкт діє на території України з 2021 року. За час функціонування, у рамках проєкту ВПО купили майже 10 квартир на Тернопільщині. На початку програми німці виділили 24 мільйони євро. Він є доступним для всіх переселенців, які через дії російських військових, змушені змінити своє місце проживання. Та все ж є виключення.

– На кредитування я б не радив подавати заявки людям пенсійного чи передпенсійного віку. Зазвичай, таким людям кредит ніхто не надає, адже він розрахований на 20 років і чи зможуть пенсіонери через два десятки виплачувати його? Одразу скажу, що не має значення чи це велика родина, чи одна людина – право на участь мають всі. Але прошу всіх людей ставитися до програми відповідально. Читайте, ознайомлюйтеся, а тільки потім подавайте. Бо вже є випадки, коли подали просто так, виграли, а коштів сплачувати кредит не має і людина пише відмову, – розповідає пан Андрій. 

У програмі проєкту донори чітко прописали, за яких умов ВПО можуть отримати кредитування: 

– Платоспроможною вважається та особа, у якої навіть після сплати щомісячного кредитного платежу, залишок доходу сім’ї – не менше, ніж прожитковий мінімум. Це звичайно ж у  розрахунку на кожного члена сім’ї. Якщо під час розрахунку отримується менша сума на кожного члена родини, то у кредитуванні можуть відмовити. Свою платоспроможність людина може підтвердити довідками з офіційного місця працевлаштування за останні шість місяців. Донори відповідально ставляться до документів, тому переселенці мають все підготувати, – розповідає пан Андрій. 

Які умови та відсотки

Що стосується умов, то відсоткова ставка за користування кредитом становить три відсотки річних. А ось перший внесок має бути шість відсотків від вартості житла. Кредитування надається на квартиру або житловий будинок, за умови, що його збудували 

не більше ніж 50 років тому чи реконструювали не більше 25 років тому. Нормативна площа житлового приміщення розраховується за схемою.

21 кв. м на кожного члена сім’ї + 10,5 кв. м для потреб всієї родини

– За понад рік існування проєкту учасники купували виключно квартири. Адже найчастіше звертаються родини, що складаються з двох або трьох членів. То за підрахунками формули їм не надається кредит на купівлю великого житлового приміщення. Вони звичайно можуть обрати велику квартиру у новобудові або в центрі міста, наприклад, на вулиці Руській, за 120 тисяч євро, але якщо за формулою кредитування вони можуть отримати лише 50 тисяч євро, тоді ось цю різницю – 70 тисяч євро плюс шість відсотків від вартості житла вони мають сплатити одразу, – запевняють у Тернопільському регіональному управлінні Держмолодьжитла. 

Реєстрація на участь 

Наразі є два варіанти подання заявки на участь у проєкті: Онлайн реєстрація через портал державних послуг Дія і тоді ваші дані відображаються в реєстрі Держмолодьжитла на наступний день. А можете особисто звернутися до установи і подати письмову заяву. Приклад заяви можна знайти за посиланням.

Приклад заяви на намір отримати кредит

— Якщо люди обирають подавати через Дію, то це все можна зробити не виходячи з будинку. Також можна надіслати заяву та необхідні документи до нас на електронну пошту: [email protected]. Якщо люди мають час, то самостійно приходять і приносять всі документи. Ми реєструємо і потім вносяться дані у спільний реєстр. Там вже присвоюється людині персональний номер і вона очікує на проведення рандому, – каже пан Андрій. 

Дата рандому обирається з німецькою стороною, українськими міністерствами. Кожен рандом проводиться відкрито, в онлайн форматі. Програма, що обирає переможців сертифікована в Європейському Союзі. 

– Ось у серпні всього по Україні було зареєстровано 29 025 заявок від переселенців, з них 126 – ВПО, які проживають на Тернопільщині. Розігрували 500 номерів і три родини з Тернополя у числі переможців. Одна сім‘я, ми не можемо знайти їх, зв’язатися. Другий переможець перебуває в Польщі, але їде сюди, бо дуже хоче отримати кредит на житло. Це жінка з двома дітьми. А треті написали відмову, бо не можуть знайти те, що подобається. Ось чому я наголошую на тому, що люди мають гарно подумати, а тільки потім подавати заявки, – запевняють у Тернопільському регіональному управлінні Держмолодьжитла. 

Після того, як люди побачили себе у числі переможців – мають 30 діб, аби вирішити, чи братимуть участь у програмі надалі і чи підходять їм всі прописані умови. Якщо ні, то треба написати заяву-відмову, якщо ж так – обираєте квартиру, звертаєтесь до Держмолодьжитла і вже далі вираховуєте за формулою, на яку суму можете розраховувати. 

– Кредит родина має повертати частинами щомісяця протягом 20 років. Зауважу, що і кредит не обов’язково розтягувати на 20 років. Якщо маєте можливість – виплачуйте за пів року чи рік. За понад рік жодного разу не зіштовхувалися з людьми, які повністю не сплачували цей кредит. Навіть люди, які мають цей кредит, можуть виїжджати за кордон. Головне – вчасно сплачувати кошти, – додає Андрій Козак.

Читайте умови, подавайте заявки і можливо саме ваша родина стане переможцем у наступному рандомі. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up