Прилад обліку тепла у вашому підвалі вартуватиме як ціле авто. Хто має платити?

Прилад обліку тепла у вашому підвалі вартуватиме як ціле авто. Хто має платити?
Фото: архів редакції
  • Як зменшити шалену плату за обігрів під'їздів? 
  • Одні надіються на акти робочих груп і перерахунок, інші переконані: тільки лічильник покаже, скільки ж насправді будинок використав тепла. А як насправді?
  • Скільки коштують ці лічильники і хто має їх оплачувати, з'ясовували журналісти «20 хвилин».

 

У Тернополі, як і в Україні загалом, ще досі немає 100% комерційного (будинкового) обліку тепла, який мав бути запроваджений ще 2018 року. А от оплату за обігрів вправно ввели. Тернополяни нарікають: за що платити, якщо навіть не знають, скільки тепла насправді спожили. 

Представник тернопільських тепломереж в ефірі одного із місцевих телеканалів розповів, що відповідно до Закону України «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання», усі споживачі можуть обладнати свої помешкання приладом розподільного обліку. Він буде обліковувати тільки ту кількість теплової енергії, яку споживає його квартира. Але це не звільняє від оплати за обігрів місць загального користування. 

Тим часом тернополяни переконані: потрібно встановлювати загальнобудинковий лічильник або вузол комерційного обліку. Саме він покаже, скільки ж будинок насправді використав тепла і всім стане ясно по оплаті за нову послугу, яка викликала масовий скандал і резонанс у Тернополі. 

Відео дня

Що і з ким треба узгоджувати

Технічних умов чи дозволів для встановлення лічильника розподільного обліку у квартирі від теплових мереж не потрібно. Якщо ж встановлення такого лічильника тягне за собою якусь реконструкцію, тоді це потрібно узгодити зі своїм ОСББ або управителем будинку. Наприклад, якщо вам потрібно перенести транзитні стояки, це вже також потрібно узгоджувати. Тоді розробляється індивідуальна проєктна документація, встановлюється лічильник і подається заява до тепломереж для прийняття на абонентський облік, кажуть у тепломережах.

— Показник лічильника у квартирі ми віднімаємо від загальнобудинкового. Тому ця частки вже не розподіляється на всіх мешканців будинку, — вказав головний інженер КП «Тернопільміськтеплокомуненерго» Віталій Грубенюк. 

Міський голова Сергій Надал запитав у пана Грубенюка, що ж робити мешканцям тих будинків, де лічильника немає?

— Якщо загальнобудинкового лічильника в будинку нема, то оплата за обігрів місць загального користування розраховується по затвердженій нормі. Наприклад, на обігрів певного об'єму гарячої води йде певна кількість теплової енергії, і та теплова енергія, яка втрачається у будинку, розподіляється між всіма споживачами, — пояснив головний інженер тепломереж. 

Цікаво, а скільки будинків у місті вже обладнані комерційними вузлами обліку? Мешканці саме цих помешкань можуть спати спокійно: використання тепла у їхньому будинку фіксує лічильник. Скільком ще чекати на його встановлення і коли воно відбудеться? А головне  — за чиї гроші?

Лічильники та ІТП: у чому різниця

Якщо є загальнобудинковий лічильник у будинку, мешканці сплачують за фактично спожиті Гкал. Обсяги тепла розподіляються пропорційно до опалювальної площі квартири плюс опалення місць загального користування (МЗС) та функціонування внутрішньої системи опалення (ФСО). 

Так, ще у листопаді директор КП «Тернопільміськтеплокомуненерго» повідомив  «20 хвилин», що загалом до системи центрального опалення в Тернополі підключено приблизно 780 будинків. Скільки ж з них обладнані лічильниками тепла? А скільки — індивідуальними тепловими пунктами (ІТП — прим.ред.)?

— Лише 20-25% будинків у Тернополі вже мають такі вузли комерційного обліку — будинкові лічильники. Зараз ведеться активна робота по їхньому встановленню. До кінця цього року плануємо повністю перейти на загальнобудинкові лічильники. Тоді мешканці платитимуть виключно за ту величину теплової енергії, яку фактично споживає їх будинок, — уточнив Андрій Чумак. 

Як кажуть в управлінні ЖКГ міської ради, самі загальнобудинкові лічильники не дозволять зекономити на теплі. Питання економії вирішать ІТП — це індивідуальний тепловий пункт або ІТП – це комплекс автоматичних пристроїв, зазвичай розташований у підвальній частині будівлі та призначений для того, щоб приєднати внутрішньобудинкові системи теплоспоживання – опалення, гарячого водопостачання або вентиляції – до теплової мережі. 

ІТП дає можливість регулювати подачу тепла в конкретній будівлі та керувати інтенсивністю подачі тепла залежно від погодних умов. Саме на такому регулюванні можна добряче зекономити. 

Сам лічильник економії не дає. Він тільки обліковує кількість використаних Гкал. Тому лічильники не встановлюються хаотично. Пояснюють в управлінні ЖКГ. 

Скільки у Тернополі

У Тернополі в 116 житлових будинках вже поставили лічильники тепла в складі ІТП, а змонтували ІТП – 170.

Тепломережі повідомили, що за технічними характеристиками пріоритет становлять саме ультразвукові лічильники, а не механічні. Журналістка проаналізувала ринок таких лічильників і встановила, що ультразвукові теплолічильники значно дорожчі. 

Що ж встановлює КП «Тернопільміськтеплокомуненерго» у багатоквартирні будинки міста?

– Тепломережі встановлюють ІТП в складі якого є вузол комерційного обліку. Вартість ІТП становить в середньому 9 500 – 10000 євро, – повідомили в управління ЖКГ міської ради. – До жовтня 2023 року планується оснащити всі житлові будинки вузлами комерційного обліку в складі ІТП. На даний час оснащуються житлові будинки масиву Східний та масиву Бам, наступними плануються житлові будинки масиву Новий Світ та масиву Дружба і на закінчення житлові будинки масиву Центр.

У КП «Тернопільміськтеплокомуненерго» передбачають оснастити всі житлові будинки Тернополя ІТП за кошти Міжнародного банку реконструкцій і розвитку та Європейського банку реконструкцій та розвитку, тому за це людям платити не прийдеться. 

Тим часом в управлінні ЖКГ Тернопільської міської ради радять: тим, кого цікавить те чи інше нарахування по своїй квартирі, офіційно звертатись до КП «Тернопільміськтеплокомуненерго». Підприємство кожному, хто звернеться, надасть роздруківку по особистому розрахунку. Особливо це стосується тих, будинок яких не оснащений лічильником. Адже мешканців саме таких будинків найбільше хвилює питання, за яке тепло вони платять, коли фактичного обліку немає. 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (12)
  • Віктор Лилик

    Я платити небуду! То прийдіть і відріж те!
  • Віктор Лилик

    В новобудовах нема і все ОК! Просто незможуть від корита відірватися! Скоро терпець закінчиться! За такі рахунки можна всім зробити автономне!
  • Оля Гуменюк

    Вже придурок не має до чого вчепитися
  • А йде до того що ми і за транспортування води в квартири будем платити окрему плату.

keyboard_arrow_up