Скільки коштує хрещення дитини: що кажуть священники різних церков і тернополяни (ГРАФІКА)

Скільки коштує хрещення дитини: що кажуть священники різних церков і тернополяни  (ГРАФІКА)
  • Другим святом в житті дитини після її народження є день, коли її хреститимуть. 
  • У рідних та хрещених батьків гаманець після обряду помітно схудне. Хоча, звісно, у кожного свій розмах - хтось економить, а дехто - за гучні святкування. 

Тернополянка Оксана розповіла, що хрестила сина рік тому в селі на Тернопільщині, звідки родом її чоловік. Обряд проводив чоловік з Православної церкви.

– Не скажу, що в селі є якась фіксована «такса» за хрещення, – розповідає Оксана. – Нам не казав священник, що потрібно давати сто чи сімсот гривень. Вже декілька років за хрещення всі платять 400 гривень. Це не те що обов'язкова до сплати сума, але село невеличке, даси менше, або не даси нічого, будуть за спинами шептатися.

До цього ще варто додати свічки. Коштують вони від одної гривні.

Відео дня

– Ми взимку хрещення проводили. Священник у воду дитину не садив, аби не захворіла. Лише декілька разів з кружечки полив на голівку, – продовжує тернополянка.  – Святкували вдома, в колі сім'ї та найближчих людей. Застілля обійшлося десь у шість тисяч.

Тернополяни розповідають свої історії

11 листопада ми поцікавилися в тернополян, скільки вони витратили на хрестини. Ось що вони відповіли.

Про затратність хрещення розповідає Марія Ястремська.

А от Маргарита Попадик-Томашинець розповіла, що на хрещення двох синів витратили 800 гривень, і ще хрещені купували по три ікони.

Тернополянин Віталій розповідає, що коли знайомий хрестив близнят, йому зробили знижку до 600 грн. Але до деяких витрат родичі бувають не готовими.

— Коли ми хрестили племінника і вже зайшли у церкву, назустріч вийшла жінка у народному вбранні і сказала, що вона з обрядової групи, яка під час хрестин співатиме. Але це додатково буде коштувати 200 грн, – розповідає тернополянка Ірина.


Хрещення в церквах різних конфесій під час карантину

Отець Олексій Філюк, ПЦУ

– Хрестини зараз проводимо у звичному режимі. Священник лише вдягає рукавички, маску. Звісно, хрещення проходить за участі обмеженої кількості людей, тобто щоб були батьки і хрещені батьки лишень. Якщо все проходить в храмі, там може знаходитися не більш, ніж десять осіб.

У ПЦУ є традиція повного занурення дитини у воду, а коли це проходить в домашніх умовах, то у ванночку набирають тепленьку воду, її священник освячує. Для краси туди ж кладуть зілля васильків чи квіти. Дитину по шию занурюють у воду, а тоді священник її хрестить. Якщо ж можливості покласти дитину у воду немає, то водичку їй зливають на голівку.

Не можна сказати, що в нас є якась фіксована сума за хрещення. Це добровільні пожертви, але люди в селі звикли давати 200 гривень, якщо хочуть дати більше, це їхнє бажання.

Отець Володимир Козак, УГКЦ

– У час карантину ми хрестимо дітей так, щоб як можна менше їх торкатися.  Раніше дитину давали священнику на руки, зараз такого немає. Ми просимо, щоб не було багато людей на хрещенні, та й люди це розуміють, ідуть на зустріч. При цьому обов'язкове дотримання дистанції та масковий режим.

Завжди зливаємо водичкою по тім'ячку, або хоча б краплина доторкнулася до тіла. У нашій практиці немає такого, щоб дитину занурювали.

Мови про «таксу» за хрестини навіть немає. Люди самі вирішують, чи давати гроші, скільки дати.

Отець Степан Балан, УПЦ МП

– Люди розуміють самі, що зараз карантин. Тому на хрещення багато не приходить. До того ж, нагадуємо їм про дотримання дистанції.

Хрестимо, занурюючи дитину в купель. У православній церкві хрещені батьки мають бути тієї ж віри, що і рідні батьки. Вони засвідчують свою віру та повинні мати хрестик. Ми ще даємо свічечки, вони обходять з ними та дитиною тричі навколо купелі.

У нас немає ціни на хрещення. Можливо, в інших храмах вона і є. Це добровільна подяка. Якщо людина має можливість подякувати за труд священника, вона може це зробити. У нас іноді навіть просять зорієнтувати їх щодо суми ті, хто хрестять дитину, ми відповідаємо, що вони можуть дати стільки, скільки воліють.

Які заборони існують

Перш за все, варто пам'ятати, що якщо ви хочете стати хрещеним батьком чи матір'ю і вже були розлучені, вам можуть відмовити. Запитують і про конфесійну приналежність хрещених.

Також хрещеним батькам має бути більше 14 років. Вони мають бути неодруженими, або повінчаними.  У деяких церквах перед таїнством хрещення необхідно причаститися та сповідатися.

Скільки коштують хрестини

Нижче ми подали список речей, які потрібно придбати до хрестин. Їх покупка лягає на плечі рідним та хрещеним батькам. Ціни є орієнтовними, тому ви можете знайти й дешевші речі. Ми орієнтувалися на цінники, що пропонують інтернет-магазини.

 

Якщо сумувати, хрещення дитини обійдеться приблизно в десять тисяч гривень.

 

А в скільки хрестини обійшлися вам? Діліться думками в коментарях.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (6)
  • Ruslan Melenchuk

    Церква до бога має таке ж відношення,як морська свинка до моря,це давно комерційна структура!... Але Тернопіль це просто унікальне місто лицемірності,ходимо в вишиванках,але розікрали все на світі,церкви чуть не в кожному під'їзді,і всі такі щирі віруючі,а корупція у всіх сферах життя,починаючи з садочків,закінчуючи вищими учбовими закладами,лікуватися дешевше в Києві,ніж у нас,перевірено особисто,дітей дешевше вчити у Польщі,ніж в Тернополі,що багато людей так і робить..
  • София Мысаковская-Мыхайлив

    Визначення. Словом «хрестити» перекладається грецьке баптı́зеін, що означає «занурювати» («Давньогрецько-російський словник» Й. Х. Дворецького). Християнське водне хрещення — це зовнішній символ того, що людина, яка охрещується, цілковито і беззастережно через Ісуса Христа присвятила себе виконанню волі Бога Єгови.
     Ісус казав: «Робіть учнями людей з усіх народів, хрестячи їх в ім’я Батька, і Сина, і святого духу» (Мт 28:19). Починаючи з П’ятидесятниці 33 р. н. е. це було єдине водне хрещення, яке схвалював Бог.
    Цікаво:  В Біблії описано, що Ісус Христос охрестився  приблизно на 30 році життя (Луки 3:21-23) а ось ніде не написано ,що він платив за хрещення Івану  Хрестителю.
    І ще ніде в Біблії не сказано що треба хрестити дітей.     Зайдіть на сайт JW.ORG   там написано    кого хрестити і хто повинен хреститись , також немає там інформації ,що за це треба давати гроші чи брати.
  • Олександр Калиняк

    краще всього не хрестити!
    не навязумавати з самого дитинства вірювання в "божі сили"
    краще ці гроші і сили вкласти в дитину
    це моя особиста думка
  • Mykola Halushchak

    Та скільки коштує...
    Як з отцем ”порішаєте” - так і буде коштувати...

    Mykola Halushchak reply Mykola Halushchak

    Новини Тернополя на 20 хвилин  У кожного отця індивідуальний підхід до своєї пастви...

    Новини Тернополя - 20 хвилин reply Mykola Halushchak

    Mykola Halushchak , у матеріалі про це більше

keyboard_arrow_up