Безкоштовні монети, за які треба платити. Розповідаємо про хитру схему, яку вигадали для нас

Безкоштовні монети, за які треба платити. Розповідаємо про хитру схему, яку вигадали для нас

Подарунки усім українцям до річниці Незалежності – безкоштовні пам’ятні медалі. Таку рекламу можна побачити в інтернеті та телемагазинах. Однак які «підводні камені» приховуються за словом «подарунок»? Що про це думають юристи? Про це в матеріалі! 

В інтернеті можна наштовхнутися на чимало різних оголошень, про нібито подарунки, сувеніри та корисні товари. До Дня Незалежності вигадали нову «схему» – роздавати пам’ятні медалі. 

– Випадково наткнувся на рекламу по телемагазині, що буцімто до Дня Незалежності всім роздають безкоштовно пам’ятну монету, – каже тернополянин Олександр. – На мить навіть повірив, що це правда, доки не прозвучало «ви платите лише 99 гривень за упаковку та доставку».    

Безкоштовно чи за гроші

На сайті, де «роздають» сувенір, вказують – коштує медаль 0 гривень, а от за доставку та упаковку потрібно заплатити 99. Оплатити цю вартість можна після отримання. В умовах замовлення навіть вказують, що ви зможете повернути її протягом 14 днів, і вам відшкодують гроші. Однак фактично ви не платите за монету, тому і повертати вам буде нічого. У примітці зазначають – медаль належної якості обміну та поверненню не підлягає. А повернути гроші можна лише на ті товари, які коштують понад 0 гривень, без урахування доставки та пакування. 

Відео дня

Отримати монету безкоштовно в пункті видачі або забрати подарунок на складі не можна – прикриваються пандемією. Лише платити 99 гривень. 

– На жаль, видача безкоштовних медалей з пункту самовивозу тимчасово припинена, тому що наш склад закритий на карантин. Дані заходи вжито на виконання Постанови Кабінету Міністрів України № 641 від 22.07.2020 року, в зв'язку з широким розповсюдженням коронавірусної інфекції серед населення та погіршенням епідеміологічної ситуації в Україні в цілому. Просимо поставитися з розумінням і терпінням, так як обмеження роботи складу направлено в першу чергу на захист і запобігання поширенню захворювання серед громадян України. Керівництво компанії шукає шляхи якнайшвидшого відновлення видачі медалей клієнтам, яка буде відбуватися виключно безпечними для наших клієнтів способами. На цей час просимо скористатися засобами доставки, – йдеться в умовах замовлення.

Що це за медаль

Перше, що кидається в очі, подібний до державного гербу символ. Його не мають права карбувати на таких сувенірах. На одній стороні зображено приміщення Верховної Ради України. Неважко розпізнати цю будівлю. Але на сайті навіть не згадують, що це Верховна Рада. Назвали символами національної гордості. 

Діаметр – 33 мм. Виготовлена з мідно–нікелевого сплаву. Вага – 15 грамів.

– Я займаюсь колекціонуванням українських монет, і на такі сувеніри навіть не зважаю, – каже тернополянин Дмитро. – Хтось збирає монети по рокам випуску, хтось збирає пам’ятні монети і медалі НБУ, навіть монети з браком дуже цінні для колекціонера, вони можуть коштувати тисячі гривень. А це не монета, вона не має жодної колекційної цінності, хоч на сайті і в рекламі пишуть, що її випуск – це ціла подія у світі нумізматики. Але, можливо, хтось збирає такі значки та сувенірні медальки. 

Продають копії монет та медалей

А скільки ж коштує така медаль, яку пропонують купити за 99 гривень? Ми знайшли чимало пропозицій сувенірних медалей та навіть копій українських монет на різних сайтах. Вже з націнкою медалі продають від 10 гривень. Є і значно дешевші пропозиції. Сувенірні медальки продають і по 5 гривень за штуку. Тому карбувати такі та «дарувати» – вигідна справа. 

Ми побачили також копії справжніх та рідкісних українських монет. На них викарбувано «copy» (копія). Є копії номіналом 1 грн, 50, 25, 10, 2 та навіть 15 копійок (не входили в обіг).

Що кажуть в НБУ

У Нацбанку повідомляють – до них надходять звернення та скарги від громадян на рекламні пропозиції. Про те, що НБУ причетний до виготовлення цих сувенірів – заперечують.

– Зі змісту цих звернень зрозуміло, що громадянам все-таки приходиться сплачувати за ці медалі немалі кошти. Водночас зацікавлені особи вважають, що зазначені медалі нібито виготовляються Національним банком, – повідомлять на сайт НБУ. – Національний банк не має жодного відношення до виготовлення та продажу медалі "30-річчя незалежності України" та не планує її виготовляти. Усю нумізматичну та сувенірну продукцію для Національного банку виготовляє виключно його структурний підрозділ – Банкнотно-монетний двір НБУ. На кожній монеті чи медалі, яку викарбували на Банкнотно-монетному дворі НБУ, можна знайти логотип цього виробництва – лілію з трьох пелюсток. Вся продукція банку та офіційні монети описані та вказані за посиланням.

Там можна побачити, як насправді виглядають пам’ятні монети до 30-ти річчя Незалежності. Їх НБУ випустив три - номіналом 5(нейзильбер), 10 (срібло) та 250 гривень (золото). 

Коментар експерта: 

Віталій Вітів, адвокат:

– Мені знайома ця пропозиція, сам бачив рекламу цієї медалі. Але це не можна вважати шахрайством. Це нечесна підприємницька діяльність. Тут вам прямо вказують, що ви не платите за монету, але ви заплатите за доставку та упаковку. Ви не маєте вибору, через якого перевізника отримати цю медаль. Тому ви не можете умовно обрати спосіб доставки, де вона обійдеться дешевше. Це нав’язування послуг. Ще один момент – ви не зможете повернути кошти, адже фактично, це подарунок, ви платите за доставку. Щодо самої медалі – вона не містить державної символіки, та і монетою її не називають. Тому варто бути обачними при замовленні подібних «подарунків», акційних пропозицій, тощо. Треба завчасно ознайомитися з усіма умовами купівлі та доставки товару. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up