Що буде з курсом валют після введення воєнного стану: прогноз тернопільського економіста

Що буде з курсом валют після введення воєнного стану: прогноз тернопільського економіста
  • Після захоплення російськими військово-морськими силами трьох українських суден, у десяти областях України вводять воєнний стан.
  • Як це вплине на статки держави і тернополян, "20 хвилин" розповів економіст, професор кафедри підприємництва та екологічної експертизи товарів Національного університету «Львівська політехніка» Володимир Мартинюк.

На ранок 27 листопада Національний банк України встановив офіційний курс гривні щодо американського долара та євро. Ціна американської валюти – 27,89 грн, європейської -  31,70 грн. Втім, на цій позначці ріст курсу не зупиниться.

За словами Володимира Мартинюка, долар коштуватиме в межах 29-30 грн. Як буде далі – залежить від ситуації в країні, реформ та економічної стабільності держави.

Відео дня

- Основним недоліком введення військового стану для валютно-кредитного ринку є різке посилення негативних очікувань з боку інвесторів, кредиторів, підприємств і населення. Це приводить до того, що, по-перше, зменшуються надходження іноземної валюти у країну (оскільки ризики інвестування в країну, в якій може початися війна, дуже великі). По-друге, збільшується попит на іноземну валюту:  експортери не спішать конвертувати у гривню свою валютну виручку, інші підприємства разом з населенням зберігають, або навіть збільшують заощадження саме в іноземній валюті, - розповідає він.

Як відомо, попит породжує пропозицію, тому економіст радить тернополянам не панікувати та не створювати штучний ажіотаж довкола іноземної валюти. Головне – зберігати спокій, адже воєнний стан – це не війна, а лише певний правовий режим.

Крім того, саме на четвертий квартал 2018 року припадають найбільші виплати України по зовнішніх зобов'язаннях, що створює додатковий економічний тиск. Тому Національному банку буде вкрай важко втримати стабільність гривні.

- Пікові навантаження з виплат припадають саме на 2019 рік. Без забезпечення зовнішнього фінансування фінансова стабільність в країні, ймовірно, буде порушена. А запровадження воєнного стану посилить концентрацію фінансових ресурсів на програмах захисту країни, - продовжує експерт. – Без сумніву, зовнішні інвестори навряд вкладатимуть свої кошти у розвиток підприємств в країні, яка стоїть на порозі війни. Якщо почнуться повномасштабні військові дії, можливий значний відплив капіталу за кордон. А це негативно позначиться на економіці країни.

Однак це – найгірші прогнози, запевняє Володимир Мартинюк. Наразі прямого впливу введення воєнного стану на економіку немає. МВФ, до слова, заявив, що продовжить співпрацю з Україною.

Економіст радить тернополянам зберігати спокій і не поспішати в панічному настрої тратити гривні, адже це буде розганяти інфляцію.

- Банківська система буде працювати у звичайному режимі. Для "особливого стану" повинні бути причини – масштабні військові дії, наразі вони відсутні, - говорить економіст. – Тому причин не довіряти банкам немає.

Свої заощадження економіст радить тернополянам зберігати в різній валюті – євро, доларах, гривні, фунтах стерлінгах. Адже насправді ніхто не може на сто відсотків гарантувати непохитність курсу в тій чи інші країні.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (4)
  • Vaxa Vaxa

    Реальний курс легко взнати резерви ділимо на надруковані гривні  тільки резервів нема борг україни понад 75мільярдів $  .Висновок  в любий момент грошова одиниця гривня прирівнюється до мукулатури і то 2 сорту
  • Діонісій

    валюта буде коштувате більше бо МВФ нас послав на...ер, одна надія, що не 40 грн.

    Петро Білецький reply Діонісій

    По чому долар продаєш ??

    Василь reply Діонісій

    Що ти сплітаєш...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує Від читача 11:51 День кар’єри в ЗУНУ: крок у професійне майбутнє 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вона вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області 22:01 «У ногу прилетів осколок боєприпаса»: 47-річний захисник з ампутацією проходить реабілітацію у Тернополі 21:03 Мрію повернутия до Тернополя: де зараз американський співак який виступав у центрі міста play_circle_filled photo_camera 20:01 У Тернопільському музеї влаштували Великодню майстерню photo_camera 19:00 По 15 років тюрми присудили трьом депутатам держдуми 18:15 На «Дружбі» ремонтують аварійні сходи: що змінилося?
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up