Що робити, якщо накопичуються борги за комуналку

Що робити, якщо накопичуються борги за комуналку

За рішенням суду, виконавчі служби за борги можуть вилучати майно і заарештовувати нерухомість боржників. Аби не втратити майно через борги, підприємства, що надають послуги з постачання енергоносіїв, пропонують реструктуризацію боргу.

Сьогодні через подорожчання комуналки борги за послуги житлово-комунальних підприємств у тернополян весь час зростають. Як результат — найменша заборгованість починає рости з геомеричною прогресією. 

Борги весь час зростають

Усі постачальники енергоносіїв міста в один голос заявляють, що для того, аби не було боргу за комуналку, необхідно все вчасно сплачувати. Проте у житті є різні ситуації. Більше того, комуналка щораз дорожчає, в той час як доходи тернополян найнижчі в Україні.

Відео дня

— Я ніколи в житті не мав боргу за комунальні послуги, завжди старався все вчасно сплатити, — розповідає тернополянин Мирослав Станецький. — Однак цього опалювального сезону я, напевне, не забуду ніколи. Суми лише за опалення сягали понад дві тисячі гривень у місяць. Моя дружина в декреті, і фактично всі витрати сім’ї лягли на мої плечі, а це чимала сума. Зараз боргу за послуги ЖКГ у нас понад вісім тисяч гривень. 

Тернополянин каже, що брати позику в банку для того, аби погасити борг, не раціонально. Однак він пригадує, що минулого року чиновники часто розповідали про розстрочку, яку можна укласти з постачальниками послуг. Окрім зазначеного, пана Станецького цікавить й те, які санкції можуть застосовувати підприємства за борги та як їх можна уникнути, якщо борг вже є і, на жаль, накопичується?

Комуналка в розстрочку

Мирослав Станецький має рацію. Минулого року в жовтні Кабмін ввів можливість громадянам нашої держави, які не мають субсидії, платити за комуналку в розстрочку. Розстрочку споживач міг отримати після того, як письмово звернувся до постачальника послуги.

Як роз'яснюють на урядовому сайті, споживач міг отримати розстрочку, і в опалювальний сезон сплачувати лише 50% від вартості послуги. Щодо іншої частини вартості послуги, то її необхідно було оплатити рівномірними частинами протягом квітня-вересня цього року, тобто до початку опалювального сезону 2017-2018 років.

Реструктиризація боргу

У КП “Тернопільміськтеплокомуненерго” кажуть, що зазначена система сплати комуналки вже не актуальна, оскільки опалювальний сезон закінчився. Проте розповідають про можливість сплати заборгованості рівними щомісячними частинами. Тобто реструктуризацію боргу — спосіб погашення заборгованості, за допомогою якого полегшують умови сплати боргу за рахунок зміни термінів сплати суми заборгованості за ЖКП. 

— Договір реструктуризації боргу ми укладаємо зі споживачами, але лише з тими, хто не має осудженого боргу, — роз'яснює начальник служби збуту теплової енергії КП “Тернопільміськтеплокомуненерго” Наталія Крисіцька. — Якщо на виплату боргу є рішення суду, видане виконавчій службі, то мови про реструктуризацію не може бути. 

 

 

Реструктуризація діє і при субсидії 

У «Тернопільміськтеплокомуненерго» розповідають й те, що ті тернополяни, які мають субсидію і борг, також мають право укласти договір реструктуризації. Однак це можливо при попередній сплаті обумовленого відсотку боргу.

— Такі громадяни можуть з 1 червня включно по вересень сплатити рівними частинами борг для того, аби “безболісно” на наступний опалювальний  сезон оформити субсидію, — продовжує Наталія Крисіцька. — Життєві ситуації бувають різні, тому ми кожне звернення по реструктуризації боргу розглядаємо індивідуально і можемо розбити борг на рівні частини на цілий рік. 

Схожа система діє і у інших постачальників комунпослуг, зокрема: КП "Тернопільводоканал", ВАТ "Тернопільобленерго” та у ПАТ “Тернопільміськгаз”. Як запевняють у підприємствах, для того, аби укласти договір реструктуризації, необхідно письмово звернутися у підприємство, і тоді в індивідуальному порядку це звернення розглянуть. І вже залежно від суми заборгованості буде визначений термін та суми обов'язкового щомісячного платежу.

Борги у десятки мільйонів гривень

Загальна заборгованість побутових споживачів у Тернополі лише одному постачальнику сягає декілька десятків мільйонів гривень. До прикладу, на 1 травня сума заборгованості тернополян перед КП “Тернопільміськтеплокомуненерго” становила 53 млн грн. На початку опалювального сезону 2016-2017 років заборгованість була майже удвічі меншою  — 24 млн грн. У середньому одна людина заборгувала 50 тис. грн.

Протягом опалювального сезону борг зростає, проте за літній період він поступово зменшується, коментують в КП “Тернопільміськтеплокомуненерго”. Зумовлене це тим, що тернополяни у літній період розраховуються за спожите, особливо ті, які мають субсидію, аби не втратити державну допомогу. 

Борги тернополян перед ДП «Газпостач»  ПАТ «Тернопільміськгаз»  сягнули  94,7 млн гривень. Така сума заборгованості є критичною як для газопостачального підприємства, так і для споживачів, коментують газовики. У деяких мешканців сума боргу перевищує  28,6 тисяч гривень. За наявності двомісячної заборгованості з оплати житлово-комунальних послуг субсидію на наступний період 2017-2018 рр. призначатимуть лише за умови її погашення або оформлення договору реструктуризації боргу.

За борги вилучають та продають майно

Які великі суми заборгованості не були б, зазначають у підприємствах, після рішення суду виконавча служба має право заарештувати та вилучити майно на суму боргу. Буває й таке, коли заарештовують нерухомість. 

— Реалізація майна боржника — кінцевий результат роботи, — кажуть у КП "Тернопільводоканал". — Керуючись відповідним судовим рішенням, ми вилучаємо майно, яке згодом продаємо на аукціоні. Як правило, це побутова техніка. 

Загалом інструментів впливу на боржників «Водоканалу» багато, та найдієвішим є припинення водопостачання та водовідведення. На підприємстві в основному практикують перекриття каналізацій, оскільки саме цей метод є найефективніший. 

Відключення від центральної мережі абонентів практикують і в «Тернопільміськгазі». Однак буває, що технічно неможливо відрізати абонента від газопостачання. У такому разі на боржника подають до суду із подальшим вилученням майна. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена Від читача 16:47 Молодь Тернопільщини ярмаркувала у Чернівцях 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль 11:43 Прорвала каналізація, рідина жовтого кольору тече до Ставу 11:30 Вбивство на Кременеччині: 36-річному чоловіку загрожує 15 років тюрми 10:50 Померла почесна громадянка Бережан Ярослава Мазурак 10:10 25 квітня на двох вулицях у Тернополі не буде води 09:30 Воював з окупантом майже два роки: Збаразька громада втратила захисника Ігоря Войціховського 09:02 У Тернополі «вар'яти» презентують нову гумористичну програму 08:02 Чому чоловіків обмежили в консульських послугах і коли їх відновлять 22:04 У поминальні дні не варто залишати на гробах паски і яйця. То що потрібно померлим, пояснюють священники 21:01 Віктор Павлік побував в рідній Теребовлі і поскаржився на... міст photo_camera 20:00 Теплиці, майонез і дитячий клуб: історії трьох бізнесів, які переїхали на Тернопільщину play_circle_filled photo_camera 19:30 24 квітня у мікрорайоні «Пронятин» не буде води
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up