Щоб зібрати хлопця на випускний треба 10 тис. грн, дівчинку – вдвічі більше

Щоб зібрати хлопця на випускний треба 10 тис. грн, дівчинку – вдвічі більше

Святкування випускного вдарить по гаманцях батьків тернопільських школярів. Так, щоб зібрати дівчинку, треба майже 15-20 тис. грн, а хлопця – можна і вдвічі менше. Але смаки і розмір гаманця відрізняються.

27 червня після складання зовнішнього незалежного оцінювання у тернопільських школах відбудеться випускний. Усі з нетерпінням його чекають, адже це крок у доросле життя, сповнене новими можливостями, мріями та планами.

Ді-джеї, зворушлива музика, танці «до упаду», лімузини та інші атрибути… Словом, гулятимуть на «широку ногу». Традиційно щороку редакція газети «RIA плюс» складає орієнтовний бюджет, який потрібно буде витратити родині випускника. Орієнтовний – тому що вирахувати, у скільки точно обійдеться святкування, неможливо. Тут на смак, як і на розмір гаманця – товариш не всяк.

За вечір у ресторані цьогоріч потрібно заплатити від 800-1200 грн і вище, кажуть батьки. Деякі заклади беруть ще й за оренду залу, а це понад 6000-7000 грн, щоправда, цю суму ділять на кілька класів, якщо вони святкують разом. Щоб економити, на вечір іде лише тато чи мама. Окремо треба купити реквізити для конкурсів, транспортні витрати, алкоголь. На святі працюють ді-джеї та ведучі, першому треба заплатити приблизно 350 доларів, другим – 400 доларів. Фуршетний стіл, алкоголь, квіти вчителям – додаткова стаття витрат.

Відео дня

Скільки коштує зібрати дівчину

В обов’язковому списку витрат — вбрання для школяра. Ми поговорили з тернопільськими батьками та випускниками, аби дізнатися, скільки вартує вдягнути дівчину та хлопця, а ще — маму й тата.

Випускниця Аліна (прізвище відоме — прим. авт.) розповідає, що на випускний їй шиють сукню червоного кольору. Фасон вибирала самостійно, комбінуючи кілька варіантів. Макіяж та зачіску дівчина замовила ще минулого року, аби бути впевненою, що їй зроблять саме там.

— Найстрашніше прийти на випускний у такій сукні, як хтось. Тому вирішили шити, — каже дівчина. — Сподіваюся на гарний настрій та позитивні емоції.

Мама дівчини пані Оксана додає, що пошиття сукні обійдеться їм в 10 тисяч гривень. Майстрині працюють уже два тижні, вони оглянули майбутній виріб, ще має бути примірка.

— Ми спочатку думали купувати, розглядали різні варіанти у Тернополі і Львові. Донька спочатку хотіла пишну сукню, потім ми міряли і більш приталені варіанти. Зрештою, скомбінували вбрання з кількох моделей. Як на мене, має бути цікаво та стильно, — каже співрозмовниця.

До сукні треба купити босоніжки, їх вартість — 2700 грн. А ще – сумку чи якісь прикраси. Ну, і куди без макіяжу та зачіски!

— Перед випускними ціни у салонах стрімко виростуть. Розраховую, що треба бути дати по 700 грн за одне та інше, — продовжує пані Оксана.

Крім основного вбрання, усі дівчатка мають перевдягатися. Змінний одяг ще не купували, але розраховують приблизно 3000 грн на сукню. Ще й мамі треба зібратися. Сукня – також в межах 2000-3000 грн. Взуття тернополянка має, раз вдягала на весілля, тому, каже, ще згодиться.

Скільки дають на ресторан

Із татом простіше. Він має костюм із весілля сина. За нього минулого року віддали 5000 грн, нині ціна вже виросла, припускає жінка. Туфлі для чоловіка вартують орієнтовно 3000 грн, жіночі босоніжки – до 2500.

Ресторан, запрошення для вчителів, ді-джеї та музика – це все додатково.

— Ми два роки поспіль щомісяця здавали по 200 грн на випускний, із розрахунку, що нам вистачить оплатити всі послуги. Сподіваємось, що сюди втиснеться ще й ресторан для дитини. А батьки вже платять окремо, — каже пані Оксана. – Ді-джей бере 300 доларів за вечір, музики – 400 доларів. Подарунки вчителям не купуємо, лише квіти, — наголошує тернополянка.

Сукні як випускницям, так і мамам, можна брати напрокат. Ціна – від 400 грн і вище.

Інша випускниця, теж Аліна, також вирішила шити сукню. Адже впевнена, що саме так її вбрання буде особливим. За пошиття сукні треба викласти 400 доларів.

— Вона буде довгою, чорного кольору з довгими рукавами, — ділиться школярка.

Взуття – орієнтовно 2000 грн. Макіяж та зачіску можна зробити дешевше. Макіяж – 350, зачіска — 250 грн.

Перевдягання теж треба. Дівчина хоче діловий костюм, його вартість – 5000 грн.

— Це — ідеальне рішення, оскільки я не дуже люблю сукні. А костюм потім можу комбінувати з різними речами і вдягати в різні періоди життя, — зауважує Аліна. — Та й сукню потім зможу вдягнути. Я — за практичність!

Скільки вартує зібрати хлопця

Кажуть, що хлопця зібрати простіше. Тернополянка Людмила (прізвище відоме — прим. авт.) зібрала сина за 10 000 гривень. Тут вже і костюм, і сорочка, і метелик, і взуття.

— Костюм вартує 4500 грн. Під нього підібрали сорочку за 550 грн, ще одну про запас ми маємо. Метелик коштує 180 грн. Ремінь на брюки — 250 грн. Ціна на взуття стартує від 2000-3000 грн, і то це не остаточна цифра, — перераховує жінка.

Перед випускним треба постригтися — приблизно 200-250 грн. Якщо хлопець хоче укладку, то треба ще заплатити майстрові 200 грн.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (48)
  • Ogorodnik Tania

    Ідіотизм .я проживаю в Іспанії .навіть самі багаті сімі невитратять 900-1000 'вро на вбрання випускниці
  • Nelya Bordyuk

    В Іспанії такого не роблять,останній день в школі такий як і інші дні,ніяких святкувань.
  • Oleksandr Gorohovsky

    люди не мудрі !!! дешевше дітей відправити в Турцію на тиждень там би відсвяткували і відпочили
  • David Starr

    Вечір п'яних бантиків, що втрачають незайманість :)
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:00 На Тернопільщині відкрили туристичний сезон 21:04 Як тернополяни називали дітей у квітні — найпопулярніші імена хлопчиків і дівчаток 20:00 Куди піти, що подивитися у Тернополі 11-12 травня 19:02 Як буде тривала тривога, випускникам доведеться вдруге проходити тестування Від читача 11:52 Ефективна співпраця на допомогу людям 18:00 Євробачення 2024: під яким номером виступатимуть alyona alyona і Jerry Heilу в гранд-фіналі і де дивитися 17:00 На Тернопільщині НАБУ викрило розтрату 8,3 млн грн Держрезерву 16:05 У Тернополі перед похороном захисника в могилі виявили гранати часів Другої світової 15:34 Шале за три місяці під ключ: про переваги капітального будинку AlpChalet (Новини компаній) 15:05 У Тернополі двом матерям-героїням вручили сертифікати на квартиру 14:35 «Вони захищали Україну, а ми прикрашаємо»: рідні загиблих захисників висадили алеї з квітами photo_camera 13:54 У тернопільських парках почали працювати атракціони (ціни) 12:51 Біля «Росинки» авто злетіло з дороги: загинув чоловік play_circle_filled 12:20 На фронті загинули Герої з Тернопільщини Олександр Замараєв і Антон Білик 11:45 Зниклу жительку Вишнівця розшукує поліція 11:10 До 9 років тюрми засуджено чоловіка з Тернопільщини, який до смерті побив односельця 10:30 Із 13 травня частково перекриють рух транспорту на Микулинецькій 09:50 До Дня матері у Тернопільській громаді проведуть понад десяток заходів 09:30 Зубні імпланти, чи боляче їх ставити і як довго служитимуть. Огляд стоматологій Тернополя (партнерський проєкт) 09:09 На Ставі рятували людину
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up