Скільки коштує поховати людину в Тернополі? Ми порахували

Скільки коштує поховати людину в Тернополі? Ми порахували
  • Поховати людину – справа не з дешевих. Вінки, труна, хрест та одяг – лише частина речей, про які треба подбати для повноцінного поховання. Інколи за ці речі віддають цілі статки, аби все виглядало помпезно.
  • Скільки у Тернополі коштує ритуальна атрибутика і на чому можна зекономити – далі у нашому матеріалі. Ціни станом на кінець січня 2023 року. 

 Зі слів продавчині бюро ритуальних послуг на вулиці Острозького пані Людмили, найчастіше саме родичі купують атрибутику для поховання. Кожен обирає те, на скільки вистачить коштів, але зараз все без великих помпезностей.

– У кожного різні запити, все залежить від того, скільки людина має грошей і скільки може заплатити. Зараз ціни змінюються кожен квартал. Товари у магазині дорожчають. Переважно беруть звичайні дерев’яні хрести. У мене тільки дубові, металевих немає. Беруть труну з накидкою та подушкою. Табличку на хрест і вінок. До речі, вінків багато не купують, може один чи два візьмуть і все. Зараз вже на живі квіти переходять. Якось так, – каже жінка.

У матеріалі ми розповідаємо про ціни на кожен поховальний атрибут окремо. Вартість дізнавалися у деяких місцевих ритуальних бюро, а також моніторили інтернет.

Відео дня

Які ціни на труни?

І якщо від пишних вінків та золотих хрестів можна відмовитися, то труна – один із основних атрибутів поховальної церемонії. У ній покійник знаходиться до поховання: відспівують, проводжають в останню дорогу і ховають. Сьогодні ритуальні магазини пропонують труни на різних смак та гаманець.

– Труни оббиті тканиною – одна з бюджетних версій, адже вони не лаковані. Але навіть тут є різноманітність виконання та дизайну. Щодо матеріалів, то це може поліестер, шовк, атлас та мереживо. Найчастіше оббивають чорною, червоною, синьою чи фіолетовою тканинами. Ціни на такі труни стартують від 2 600 гривень. Можна і за 3 000, і за 5 000 гривень придбати. Також варто враховувати розмір труни, – каже продавчиня ритуального магазину Людмила.

А ось у магазині на Коновальця найдешевша труна – 2 200 гривень. У ціну входить труна, подушка, ручки та хрест, що набивають на кришку.

Якщо ж родичі бажають купити щось дорожче, то обирають дерев’яні лаковані труни. Тут ціна залежить від деревини, з якої виготовили виріб. Це може бути дуб, сосна, ясен та вільха. Лаковані дерев’яні труни можуть коштувати від 4 000 гривень до 58 000 гривень.

– У нас є соснові, є дубові труни. З такого матеріалу труна може коштувати як 4 000 гривень, так і всі 60 000 гривень. Ціна ще залежить від якості лакування та фурнітури. Є ручки пофарбовані пластикові, а є – металеві. То ви ж розумієте, що на найдешевшу труну ніхто не чіпляє ті металеві ручки. Використовують пластик. Найчастіше сьогодні купують труни від 4000 до 10 000 гривень, – каже продавчиня ритуального магазину на вулиці Коновальця пані Тетяна.

Крім того, у Тернополі можна придбати і дитячу домовину. Ціни стартують від 500 гривень. Найменша домовина – розміром 50 см.  

Вінки на поховання

У ритуальних магазинах Тернополя переконують, нині надають перевагу живим квітам замість штучних. 

– Квітка дуже дорога. От днями у нас жінка брала великий букет, і якщо раніше він обходився до 350 гривень, то зараз вже від 500 гривень. Все залежить від ціни закупки. На могилу беруть будь-які квіти, все за бажанням. Можуть купувати орхідеї, можуть троянди, хризантеми, гвоздики. Але враховуйте, що справжня квітка стоїть тільки кілька днів, може тиждень. Все залежить від погоди, – каже пані Тетяна.

А ось щодо штучних вінків та кошиків, вони дешевші, та й краще вони витримують погодні умови.

–  Зараз вже ніхто не купує по букетику від кожного члена родини. Люди приходять і просять вінок від дітей, дружини та онуків для любого батька, чоловіка та дідуся. На даний момент ціни від 140 до 2200 гривень. На 600 гривень ми можемо підібрати для вас великий вінок зі штучних квітів. Також підписуємо стрічку. Цей вінок на кладовищі може протриматися до року,  – розповідають нам в ритуальному бюро.

Одяг для померлих

Для тих, хто не бажає витрачати час на пошуки одягу для померлого, у ритуальних бюро навіть є спеціальні відділи з костюмами, сукнями, спідньою білизною та хустками. Зі слів пані Тетяни, одяг для чоловіків куди дорожчий.

– У нас немає великого вибору. Ми почали купувати той одяг для померлих, як почалися карантини. Тоді люди приходили і купували все в одному місці для поховання. Наприклад, костюм для чоловіка коштує 600-1600 гривень. За 3 000 гривень у нас немає. Та і люди не беруть дорогого, – додає продавчиня.

А ось для жінок ціни дешевші, хоча вибір одягу більший. Окрім костюмів, для них пропонують і сукні. Найдорожчий костюм для жінки може обійтися до 900 гривень. Це не брендовий одяг, не наймодніший.

Надгробні хрести

Щодо надгробних хрестів, то ціни також залежать від матеріалу та його якості. Загалом ціни стартують від 300-400 гривень і до 3 500 гривень.

 – У нас є хрести дубові, соснові. Якщо хрести дерев’яні, то вони всі оброблені або лаком, або морилкою. За 420 гривень я можу запропонувати звичайний сосновий з морилкою. За 3 000 гривень ми пропонуємо різьблені хрести, з металевою обшивкою. Також можемо запропонувати металеві від 800 гривень і вище, –  каже продавчиня.

Також роль грає який саме хрест бажають придбати: православний чи греко-католицький. Як виявляється, православний має перемичку і його важче робити. І тоді різниця у вартості хрестів від 50 гривень.

Одна підписана табличка на хрест може коштувати від 100 гривень.

Перевезення та кремація

За бажанням жителі Тернополя та Тернопільщини можуть скористатися перевезенням померлого або ритуальної атрибутики за гроші. У спеціалізованому комунальному підприємстві «Ритуальна служба» Тернопільської міської ради пропонують одразу кілька варіантів.

Наприклад, послуга автокатафалка типу «Мерседес» для перевезення труни додому замовника коштує 335 гривень, а вже для перевезення труни в морг і додому замовника – 450 гривень.

Якщо вам треба катафалка для обслуговування обряду «Поховання» на новому кладовищі за межами міста, розраховуйте на 477 гривень, а на кладовищах в межах міста – 430 гривень.

У разі оренди  автокатафалки  ПАЗ - 32053-80 для поховання за межами міста вам треба віддати 905 гривень.

Для тих, хто хоче провести кремацію треба враховувати, що у Тернополі та області така послуга відсутня. Найближча точка – Київ. Найдорожче у цьому процесі обходиться дорога, адже водій рахує 15 гривень/км в обидві сторони. Мінімальна вартість кремації – 10 000 гривень.

Копання могили

Наразі у Терполі п’ять кладовищ і вони підпорядковуються спеціалізованому комунальному підприємстві «Ритуальна служба» Тернопільської міської ради. Надаємо список діючих кладовищ.

  • На вулиці Микулинецька;
  • у Підгородньому;
  • Тернопільське міське кладовище на вулиці Бригадна, 47 (у народі «Довжанка»);
  • у Кутківцях;
  • у Пронятині.

Та чи можна забронювати там місце і скільки це коштуватиме? Нам розповіла наглядачка за кладовищем Оксана Гук.

– Місце на кладовищі зарезервувати не можна. І жодних грошей за виділення землі для поховання своїх родичів тернополяни не мають платити. Наразі ховають лише на тернопільському міському кладовищі на вулиці Бригадна, 47 (у народі «Довжанка»). Просто по черзі ховають, по порядку. Щодо інших кладовищ, то там проводиться лише дозахоронення до родичів, – каже пані Оксана.

Аби поховати людину, родичі мають звернутися до «Ритуальної служби» зі свідоцтвом про смерть. І тоді вже оформлюється протокол поховання. Якщо мова йде про дозахоронення, тоді додатково треба мати документи про смерть та поховання ваших родичів на іншому кладовищі.

Також послуги з копання могили надають у спеціалізованому комунальному підприємстві «Ритуальна служба» Тернопільської міської ради. Як повідомляють на офіційному сайті підприємства, ціна за яму залежить від методу копання та її розмірів.

Так, копання могили ручним способом обійдеться вам у 2 835 гривень, а механізована – 2 146 гривень.

Інструкція з організації поховань

Попри чималу кількість інформації у вільному доступі, не кожен знає, як правильно організувати поховання для своїх рідних чи близьких. Куди першочергово треба звертатися? Чи обов’язково померлого має оглянути лікар і які довідки треба?

Обов’язково треба викликати медиків та поліцію. Можна зателефонувати сімейному лікарю, якщо це сталося в його робочі години, або викликати швидку — медики констатують смерть та видають відповідну довідку. Поліція на місці оглядає тіло та за необхідності направляє його на судово-медичний розтин — це буває дуже часто.

Далі вам треба буде отримати медичне свідоцтво про смерть. Якщо людина померла вдень, слід звернутися до місцевої поліклініки з амбулаторною карткою померлого, історією хвороби, паспортом померлого і паспортом заявника. У поліклініці померлого можуть направити на патологоанатомічний розтин у морг. В такому випадку необхідно викликати спеціальну машину для перевезення тіл, а медичне свідоцтво про смерть оформлять у морзі.

Якщо смерть настала вночі, слід викликати ритуальну службу для транспортування тіла. Часто медики, які приїжджають на місце смерті, мають їх контакти. Співробітники служби забирають бланк констатації смерті, протокол огляду тіла, направлення на судово-медичний розтин. Натомість вам видають направлення в поліклініку. Свідоцтво про смерть у цьому випадку також видають у морзі.

Аби вам віддали тіло з моргу, ви повинні мати гербове свідоцтво про смерть. Цей документ видають у відділах Державної реєстрації актів цивільного стану. Під час візиту до відділу, необхідно мати свої документи, паспорт померлого та довідку про причину смерті, що вам видадуть в морзі. У ДРАЦСі паспорт померлого вилучать.

Разом зі свідоцтвом про смерть вам дадуть витяг про смерть із Держреєстру. З цим документом ви можете отримати допомогу на поховання або недоотриману пенсію померлого, але про це згодом.

Однак і цього недостатньо. Щоб отримати дозвіл на видачу тіла, з документами треба піти до прокуратури за місцем прописки покійного чи покійної та написати заяву. Після того, як ви зберете всі необхідні документи та зробите їхні копії, можна йти до моргу.

Вам треба привезти до моргу речі в яких ховатимуть людину, а також труну, оскільки тіло видається тільки в труні.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (85)
  • Vasyl Pelvetskyy

    Поховання це бізнес,мертвим до лампочки а живі показують крутизну...
  • Svieta Nalyvaiko

    Не дивіться що за кордоном це зовсім інакші речі Я рахую що людина прожила життя і має права похоронена так само як наші батьки і предки якщо будемо ще землю жаліти для наших батьків які все життя прожили ради нас
  • Бончо Курчев

    За това ги оставят по бойното поле.
  • Constance Cameron

    🇺🇦 мешканцi України та люди, які потребують допомоги подайте заявку на фінансову підтримку сьогодні разом із ініціативою UAPPL.

    Перейдіть до  >  https://s.uappl.org/228reco2630

    ініціатива Uappl – це платформа пожертвувань, яка допомагає мешканцям України та людям, які потребують допомоги звертатися за фінансовою допомогою безпосередньо до людей з усього світу.

    Ви легкоможете створити свій запит, і ми розмістимо його на наших платформах для потенційних донорів.

    На відміну від багатьох інших платформ, допомога надходять напряму від донора до того, хто запитує.

keyboard_arrow_up