Майже 7 млн виділили на озеленення Тернополя. Аналізуємо, що садитимуть і як мухлювали з тендерами

Майже 7 млн виділили на озеленення Тернополя. Аналізуємо, що садитимуть і як мухлювали з тендерами
Фото: з вільних джерел
  • Тернопіль завжди славився своїм барвистим декоративним озелененням міста.
  • Хто і за скільки зараз, як фірми стали змовниками та вміло обходили процеси закупівлі, що відомо про молоду підприємицю, яка виграла тендер і за кілька мільйонів? Куди ведуть кінці, ми проаналізували. 
  • Авторизуйтесь, або підпишіться, і завдяки Вашій підтримці ми зможемо готувати більше цікавих матеріалів

Норма площі озеленення міст, встановлена Всесвітньою Організацією Охорони Здоров'я (ВООЗ) дорівнює 50 м2 міських зелених насаджень на одного жителя. Несприятливими за умовами озеленення вважаються міста, де рослинність займає менше ніж 10% площі міста, сприятливими для життя – 40-60%. Норма зелених насаджень загального користування для великих міст – 21 м² на одну людину або 2,1 гектара на 1000 чоловік.

Тернопіль – зелене місто

Лише шість великих міст України відповідають показнику норми зі значенням не меншим за 21 м² на одну людину – це Нікополь, Біла Церква, Рівне, Львів, Івано-Франківськ і наш Тернопіль.

Згідно з даними, отриманими при розробленні Схеми озеленення міста Тернополя,  площа зелених насаджень складає 999,73 га, з яких 577,18 га – орієнтовна площа зелених насаджень загального користування, 418 га – зелених насаджень обмеженого користування, без врахування територій озеленення спеціального призначення.

Відео дня

Згідно із розрахунками, площа насаджень з урахуванням кількості населення у Тернополі, становить на одного мешканця 26,5 м2 (а це на 55,9 % перевищує норматив – 17 м2). Такі дані – це єдині офіційні розрахунки площ зелених насаджень у Тернополі. 

Такі дані засвідчені фахівцями Українського державного науково-дослідного інституту проєктування міст «Діпромісто» імені Ю.М. Білоконя під час виконання проектних робіт «м. Тернопіль. Схема озеленення міста».

Багато об'єктів зеленого господарства пройшли тривалий етап формування. У першу чергу, це парки, сквери і насадження центральної частини обласного центру. 

Озеленення Тернополя розпочалось ще в часи його будівництва, а на науковій основі ця робота ведеться з 1860 року, з часу закладення на площі 6,2 га найстарішого парку міста – Старого парку. 

Кількість висаджених дерев:

2016 рік – 488

2017 – 274

2018 – 681

2019 – 3500

2020 – 802 (станом на квітень)

Загалом за останні роки у Тернополі висадили понад 15000 нових дерев, а також більше 5 500 кущів. Серед видів посадкового матеріалу – екзотичні дерева: катальпа, павловнія, платан, тюльпанове дерево, горобина скандинавська, слива Піссарді, верба «Матсудана», гледичія, бундук та ін.

Що і де садять

У рамках реалізації Концепції комплексного озеленення м.Тернополя проводиться поетапна заміна дерев породи тополя, що досягли своєї вікової межі, на декоративні красиво квітучі дерева породи катальпа бігнонієвидна. 

Комплекс паркового господарства міста ставить Тернопіль на одне з перших місць у загальнодержавному рейтингу озеленення міст.

Кожного року у вегетаційний період на території парків проводиться висадження нових, більш цінних та декоративних видів зелених насаджень.

Переважаючими породами дерев є тополя, клен гостролистий, клен ясенелистий, граб, ясен звичайний, акація, ялина звичайна, різні види туї, часто зустрічаються плодові дерева. Справжньою окрасою скверів Тернополя є такі екзотичні дерева, як горіх маньчжурський, тюльпанове дерево, яблуня Недзвецького, клени сріблястий та кулястий, тис ягідний, ясен плакучий.

Про це вказано у Паспорті Програми охорони навколишнього  природного середовища Тернопільської міської територіальної  громади на 2020-2023 роки.

Окрім дерев, наше місто озеленюють ще й квітковими й декоративними насадженнями. Якими і за скільки, дізнавалися журналісти «20 хвилин». 

Скільки коштує місту озеленення

Управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології Тернополя поінформувало «20 хвилин», що бюджетні кошти використовують у відповідності до Закону України «Про публічні закупівлі». 

За даними Управління, бюджетними видатками на послуги з озеленення територій та утримання зелених насаджень виділили такі суми:

2016 – 3 422 000 грн; 

2017 – 4 500 000 грн.; 

2018 – 4 949 000 грн.; 

2019 – 5 360 000 грн.;

2020 – 6 040 000 грн.; 

2021 – 6 795 000 грн. 

Переможцями тендеру на послуги з озеленення територій та утримання зелених насаджень в 2021 році визнано ТОВ «Катальпа», ФОП Божик В.В. 

Озелененням та благоустроєм на вул.Генерала М.Тарнавського (з лівої сторони в напрямку вул. Київської) в м.Тернополі займатиметься  СПД ФО Черній Р.М. 

Видатки на озеленення м.Тернополя у розрізі років

Змова, яка спотворювала результат

У серпні 2019 року Антимонопольний комітет України визнав дії ДП «Озеленення», ФОПа Корильчука Б.Ф. і ТОВ «Авангард» антиконкурентними узгодженими діями. 

«Їхні дії спотворювали результати торгів, адже учасники узгоджували свою поведінку з метою усунення змагання при підготовці та участі у торгах», – так вказувалося у рішенні Антимонопольного комітету. 

Всі учасники не лише зазнали серйозних тисячних штрафів від Комітету, а й були усунені від участі в інших процедурах закупівлі протягом трьох років. 

На порушників накладено штрафи в таких розмірах:

ТДВ «Зелене господарство» –  69 151 грн;

ДП «Озеленення» ТДВ «Зелене господарство» – 115 354 грн;

ФОП Корильчук Б.Ф. – 1 402 грн;

ТОВ «Компанія-Авангард» –  31 410 грн.    

Загалом штрафів на 217 тис. грн.

«Відповідно до пункту 4 частини першої статті 17 Закону України «Про публічні закупівлі», вчинення суб’єктами господарювання зазначеного порушення є підставою для відмови цим суб’єктам господарювання в участі в інших процедурах закупівлі та для відхилення їх тендерних пропозицій протягом трьох років після винесення рішення», - прописав Антимонопольний комітет у своєму рішення. 

Хто і за скільки озеленює Тернопіль зараз?

Після неодноразових невдалих спроб проведення торгів у 2020 році, все ж знаходимо у системі Prozorro договір №5 від 03 січня 2020 року про закупівлю послуг між Управлінням житлово-комунального господарства, благоустрою та екології міста і Вікторією Божик. За договором підприємиця надає послуги в рослинництві (садіння літніх багаторічних квітників, декоративних насаджень – малі архітектурні споруди та догляд за ними). Ціна договору: 3 187 000 грн. Даний договір діяв до 31.12.2020 року. 

22 березня 2021 року переможцем тендеру із садіння літніх та багаторічних квітників, декоративних насаджень – малі архітектурні споруди та догляд за ними знову стає фізично особа-підприємець Вікторія Божик. Очікувана вартість аукціону – 3 998 600 грн. 

На Prozorro є інформація про цю процедуру закупівлі. У зв’язку із повторною відміною торгів через відсутність достатньої кількості тендерних пропозицій для проведення процедури відкриті торги на закупівлю «Садіння літніх та багаторічних квітників, декоративних насаджень – малі архітектурні споруди та догляд за ними» існувала необхідність в проведенні переговорної процедури.

Так, відповідно до переговорної процедури, Вікторія Божик озеленюватиме наше місто ще до кінця цього року за 3 801 000 грн, до слова, у порівнянні із 2019 роком, – це ще плюс один мільйон гривень.

Як бачимо із технічної специфікації підприємиці Вікторії Божик на офіційному майданчику державних закупівель Prozorro протягом року планується висадити квітів на 2430 кв.м. у Тернополі. У технічному завданні Вікторії понад 15 видів квітів. Найбільше на квітниках висадять чорнобривців – 235 кв.м., сальвії і бегонії однаково – 150 кв.м., хлорофітума – 120 кв.м., петунії – 110 кв.м. і жоржин (веселі хлопці), якими засадять 100 кв.м. Найменше серед квітів пеларгоній, ними планують засадити лише 5 кв.м.

Тернопіль славився своїм вертикальним озелененням. Так, на території міста працівники Вікторії Божик повинні також встановити 650 вазонів з квітами та декоративними насадженнями типу «Каскад» та «Термос». У суму підряду також входить догляд за квітами: поливання, підживлення, прополювання, підсадка нових рослин, очищення літніх та багаторічних квітників у осінній період, викопка кореневищ (канни, агави, жоржини). 

Вікторія Божик на ринку озеленення Тернополя є новою особою, приватною підприємицею вона зареєструвалась лише у листопаді 2019 року. 

На сайті YouControl за запитом “Божик Вікторія Вікторівна”, яка зареєстрована у  Козівському районі, село Геленки, знаходимо інформацію, що основний вид її діяльності – надання ландшафтних послуг. У державних закупівлях Вікторія брала участь всього два рази: у 2020 і 2021 роках (тільки у торгах, які проводилися УЖКГ Тернопільської міської ради для замовлення послуг із озеленення нашого міста)

Більше інформації про Вікторію Божик в офіційних ресурсах немає.

Але “НГ.Львів” https://lviv.nashigroshi.org/2021/04/27/pislya-banu-amku-v-ternopoli-zalyshylas-lyshe-odna-pidpryyemytsya-zdatna-sadyty-kvity/ зробило розслідування, за яким Вікторія Божик може бути проєктом для реінкарнації змовників: ТДВ «Зелене господарство», його дочірнє підприємство «Озеленення», ТОВ «Компанія-«Авангард» та підприємця Богдана Корильчука. На це, за словами “НГ.Львів”, вказують факти про те, що підприємиця використовує ресурси оштрафованих змовників. Зокрема, її працівниками є щонайменше двоє із озеленювачів ТДВ «Зелене Господарство». Вона також використовує техніку цього підприємства.

Крім фізичної-особи підприємця Вікторії Божик, управління ЖКГ Тернополя повідомило нас, що ТОВ «Катальпа» є ще одним переможцем тендеру на озеленення територій та утримання зелених насаджень у 2021 році. 

У системі Prozzoro процедура закупівлі Управління ЖКГ Тернополя із ТОВ «Катальпою» та ФОПом Петром Зіньчуком завершена 16 квітня 2021 року. Переможцем закупівлі стало ТОВ «Катальпа». Предмет закупівлі – послуги щодо благоустрою території (облаштування газонів, садіння дерев, кущів, чагарників, видалення сухих та аварійних дерев та догляд за ними). Очікувана ціна договору між Управлінням ЖКГ Тернополя і ТОВ «Катальпа» – 3 840 000 грн.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up