Вінчання у Тернополі: скільки коштує та які заборони діють в церквах різних конфесій. Ми порівняли

Вінчання у Тернополі: скільки коштує та які заборони діють в церквах різних конфесій. Ми порівняли
  • Перш ніж поєднати долю з другою половинкою, добре подумайте, адже шлюби укладаються на землі та небесах. А якщо наважилися, варто задуматися, як буде проходити ваше весілля та вінчання.
  • У цьому матеріалі ми розповімо про обов’язкові атрибути вінчання, скільки вони вартують, а також про заборони та особливості церемонії в церквах різних конфесій.

Зауважте, що є дні, коли вінчання не проводять взагалі: на багатоденні пости, з 7 по 20 січня, великі храмові свята тощо. Саме тому слід ретельно та заздалегідь обговорити зі священником дату та час. Постарайтеся обговорити всі нюанси, адже від цього залежить, наскільки успішно пройде ваше вінчання.

У різних церквах кількість людей, яка може бути присутня всередині, також є різною, у зв’язку з карантинними обмеженнями. Усе залежить від площі церкви.

Атрибути вінчання та їх ціна

Відео дня

Жодне вінчання не обійдеться без священника, який і засвідчить ваш шлюб перед Богом. Одні отці просять фіксовану суму грошей, інші взагалі не просять, і бажання дати пожертву на храм має бути саме від вас.

Чи платити, вирішувати вам. Втім, вінчання – це один раз на все життя. За розповідями тернопільських священників, частіше за все люди жертвують 250-300 гривень.

Вінчальні ікони зазвичай дарують молодятам батьки, це давня традиція. Ікон має бути дві, Богородиці та Ісуса Христа. Такі ікони ще називають вінчальною парою. Вони захищають подружжя від негараздів. А передавати їх можуть із покоління в покоління.

Зараз немає суворих правил щодо того, хто саме має дарувати ікони, це можуть бути і хрещені батьки, свідки чи родичі. Ціна в інтернеті різниться і стартує від 500 гривень. Середня вартість – 1 500-2000 гривень.

Вінчальні свічки символізують палання душ молодят у вірі до Бога, а також гарячу любов між ними. У вінчальному ритуалі вони означають світло Господнє, яке освітлюватиме їхнє сімейне життя.

За повір’ям, вінчальні свічки допомагають при тяжких пологах, а зберігають їх все життя.

Ціна – 100 гривень.

Вінчальний рушник символізує білу хмару, підносить молодят до Божого благословення. І саме так визначається доля новоствореної родини. Тому він є чистим шляхом для пари, на ньому не повинно бути ніяких елементів мережива.

Середня ціна – 500 гривень.

За традицією, весільну хустку купує нареченій свекруха. А в деяких регіонах і взагалі до весілля не можна показувати нареченій. Тому важливо порадитися з нею, аби хустка пасувала до весільної сукні.

Середня ціна – 300 гривень.

Вибір весільних обручок – за молодятами. Їх вони будуть одягати і в РАЦСі, і в церкві, а також носитимуть їх все життя. Орієнтуйтеся на власний смак та бюджет, адже ціна обручки може бути і десятки тисяч доларів.

У деяких сім’ях їх передають з покоління в покоління.

Ціна за пару – 4 000 гривень.

Якщо вінчання відбувається не в день весілля, то варто попіклуватися і про святковий стіл. Масових святкувань в закладах харчування зараз не влаштовують, але якщо ви все ж вирішите організувати застілля в ресторані, доведеться викласти від 1 000 гривень за кожну персону. Така вартість у Тернополі. Тобто святкування на 10 осіб обійдеться в 10 000 гривень.

Можна знайти і дешевше, або ж святкувати вдома.

Якщо ви хочете зробити вінчання безпечнішим, можете вдягнути маску. Її ціна починається від одної гривні. Та є «ексклюзивні» весільні маски, прикрашені мереживом та навіть дорогим камінням. За весільну захисну маску доведеться заплатити від 70 гривень.

Додатково ви можете замовити фотографа та відеооператора. На спеціалізованих сайтах, де свої послуги пропонують професійні фотографи, ціна стартує від 2 500 тисяч гривень. Відеозйомка дещо дорожча – від 3 500 гривень. Можна знайти і дешевше, але питайте, чи вони вже мали досвід зйомок вінчання, весілля. Перегляньте їхні роботи.

Якщо підсумувати всі витрати, вінчання обійдеться вам в середньому 20 000 гривень. Втім, ви можете зекономити і провести вінчання в той же день, що і розпис в РАЦС.

Як вінчають в церквах різних конфесій

Отець Олексій Філюк, ПЦУ

Молода пара, яка бажає вступити у шлюб, має бути готова до того, щоб засвідчити свій шлюб перед Богом. До вінчання іде підготовка, тобто священник ще має поспілкуватися з ними, підказати, що потрібно робити на церемонії, обговорити число, час. Далі молодята сповідаються, причащаються, і священник їх вінчає.

Щодо заборон, такі є. Церква не вітає статеві стосунки до шлюбу, не проводить вінчання в певні дні, наприклад, у піст. У вівторок, четвер та суботу ми проводимо вінчання, але це небажані дні. А взагалі сучасна церква іде назустріч своїм вірянам.

Є люди, які живуть цивільним шлюбом, і лише за декілька років вирішують повінчатися. Церква це вдобряє, адже така пара, як я казав, засвідчує свій шлюб, свої відносини перед Богом.

Коли жінка вже вагітна, церква також дозволяє вінчання. А от в перші роки існування християнства за те, що жінка завагітніла до шлюбу, її могли закидати камінням.

Питання родичів, що вінчаються, дуже індивідуальне. Навіть троюрідним родичам вінчатися між собою не можна. Повторюся, ситуації бувають різні. Священник все ж може повінчати таких людей, але йому треба поспілкуватися з ними. Це ж стосується, якщо повінчатися хочуть хрещеник і хрещениця.

Перед таїнством шлюбу бажано утриматися від статевих зв’язків та декілька днів постити, щоб повінчатися чистими душевно та фізично.

Якщо батьки не благословили своїх дітей, їм треба поспілкуватися зі священником. Треба вислухати всі сторони, щоб прийняти рішення.

Щодо вбрання, це лежить на наречених. Бог дивиться на серце, а не на сукню. Звісно, весільна сукня має бути відповідної довжини.

У карантин діють певні обмеження. Бажано, щоби на таїнстві вінчання було до 20 осіб. Але коли їх 22, я не можу вигнати двох людей.

Вінчання триває 45 хвилин. Якоїсь фіксованої ціни на вінчання немає. Якщо люди можуть дати гроші, вони дають. Частіше за все, це 300 гривень.

Отець Володимир Козак, УГКЦ

Ми не вінчаємо в піст, адже це є час тиші. Час, щоби почути Бога, побути наодинці.

Діють і карантинні обмеження. Ми маємо відповідні приписи про те, що на вінчанні не має бути більше десяти людей в приміщенні і вони мають бути в масках, так само як і священники.

Перед самим вінчанням подружжя неодноразово зустрічається зі священником. Вони обговорюють всі моменти, священник пояснює їм всі моменти, а подекуди і тонкощі подружнього життя.

День вінчання – це Божий день. Бажано його проводити у неділю. Але зараз подружжя влаштовує вінчання в той же день, на який в них замовлений ресторан. Священники ідуть їм назустріч.

Ми не вітаємо шлюби між родичами, але кожен випадок треба розглядати окремо.

Якщо молодята в минулому разом хрестили дитину, їх повінчати можна. Повінчати ми не можемо, якщо це хрещений батько і похресниця, або хрещена мама і похресник, тому що між ними є духовний зв’язок перед Богом.

Коли батьки не благословляють своїх дітей на вінчання, варто розглядати кожну ситуацію індивідуально. Є випадки, коли батьки не вірують в Бога, а діти – навпаки. Тоді церква дозволяє їм повінчатися.

Церква забороняє інтимні стосунки перед вінчанням, адже це тяжкий гріх.

Чи може жінка вінчатися, коли в неї ці дні? В сучасній церкві, так. А раніше на це існувала заборона, адже вважалося, що таким чином жінка певним чином заплямовує шлюб.

Зазвичай вінчання триває до години часу, якщо є великий хор – півтори години. Щодо плати за вінчання, то немає чіткої суми. Ми не вимагаємо плати за вінчання. Люди якщо хочуть та можуть, вони самі підходять і віддячують священника.

Отець Степан Балан, УПЦ МП

Перед самим вінчанням молодята можуть зберігати піст, але це не обов’язково. Вінчання ми не проводимо в дні посту. Щодо вівторка, четверга та суботи, у такі дні вінчання ми не вітаємо, але повінчати можемо.

Чи можуть повінчатися люди, що деякий час жили в цивільному шлюбі? Ми раді повінчати таких людей, адже вони засвідчують свої стосунки перед Богом.

Між родичами церква шлюби також не вітає, навіть якщо це троюрідні брати і сестра, чи навпаки.

У крайніх випадках церква може повінчати молодят без благословення батьків, але слід також знати і їх позицію. Варто спробувати знайти спільну мову з батьками.

Обмежень у вбранні немає. Але не бажано, щоб в церкву дівчина заходила із оголеними частинами тіла. Головне, щоб вбрання не було надто відвертим.

Коли в жінки критичні дні, забороняється не тільки вінчатися, але й відвідувати храм. Тому важливо врахувати цей момент, коли ви плануєте вінчання.

У карантин ми стараємося зберігати дистанцію між всіма присутніми. Якщо молодята не хочуть вдягати маски, ми ідемо їм назустріч. Та все ж наголошуємо на карантинних вимогах

Вінчання триває 45-50 хвилин. У нас нема плати за вінчання. Люди можуть подякувати священнику, якщо можуть, але обов’язково платежу ми не маємо.

А у скільки вінчання обійшлося вам? Діліться своїми думками в коментарях.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (6)
  • Leo Zilnyk

    Ісус не вінчав молодят.
    Ісус не був греко-католиком, православним, католиком... навіть християнином не був.
  • Читач18

    В Тернополі є церкви тільки цих конфесій? Чи в інших не дають шлюбу?
  • Роман Дедів

    20хв. Закрийтеся і не позортеся.
  • Роман Дедів

    Жебраки

    Перцак Надія reply Роман Дедів

    Роман Дедів , не погоджуюсь з вами. Команда 20 хвилин професійно ростуть, це помітно - за це їм великий респект. Вони намагаються в нашому місті створити сучасну і незалежну пресу. Це неможливо без підписників. Комусь може підходити, комусь - ні, але кидатись образливими словами некрасиво. Так, в наш час не кожен може дозволити собі витрати на якісну періодику, але кожен вважає за потрібне висловити своє фе...

keyboard_arrow_up