Скільки коштує "жива" ялинка на ринку в Тернополі

Скільки коштує "жива" ялинка на ринку в Тернополі
  • За маленькі "в'язані" ялинки на Центральному ринку просять від 40 грн. За метрові - від 200.
  • На продуктовому ринку поруч з Центральним продають "живі" метрові чіповані ялинки. Вартість від 100 грн і до півтисячі.

Маленькі "живі" ялинки на сходах до молочного відділу Центрального ринку одні продавці продають уже другий день, інші лиш вийшли на торгівлю. Кажуть, що попит є. Ціна найменшої ялинки від 40 грн, є і за 50-60. Метрова - 250 грн. За словами продаців, щоб зв'язати маленьку ялинку потрібно десь півгодини. В інших місцях на ринку можна знайти маленькі ялинки за 60, 90 та 200 грн. 

Відео дня

Середня жива ялинка до 200 грн

Якщо хочете велику "живу" ялинку, то слід йти на новий продуктовий ринок. Там є кілька "точок", де продають чіповані ялинки. Вартість від 100 грн. П'ятиметрова можна коштувати і півтисячі. 

Продають ялинки, як розповідає підприємець пані Лариса, уже третій день. Попит є і чималий. Найбільше купують ялинки "квартирного варіанту" висотою 2 - 2,50 метри. 

- Якщо в людей немає підставок під ялинку, то їх теж можна придбати за 100-120 грн, - каже жінка. - Але до піставки ще потрібно прикріпити пляшку з водою, щоб ялинка пила. Можна ялинку ставити і у відро з мокрим піском та підливати її. Якщо ялинка п'є, то розпускає бруньки. 

Відразу на місці ялинку можуть запакувати в сітку. Коштує це 10 грн. Для цього є спеціальний апарат. 

Продають там і маленькі ялинки - ікебани: за 50 грн можна купити 50-ти сантиметрову з ялиці. За 65-70 грн - 60-ти сантиметрову. А за метрову - 100-120 грн. Ще продають віночки. Їх вартість залежить від декору - від 50 до 100 грн. 

Ялинки на корпоратив 

В іншій "точці", на тому ж продуктивому ринку, ціни на "живі" ялинки стартують від 150 грн і до 500 грн. Тут вам ялинку замотають безктоштовно. Як розповів продавець, є карпатські і тернопільські ялинки та ялиці. Карпатські дорожчі, бо їх потрібно ще доставити і ціна закупівлі дещо більша, ніж тернопільських. 

- В нас ще замовлять великі ялинки - 4 - 4,5 метри. Це на корпоративи якісь, в садочки, заклади, - каже продавець. - Коштують вони дорожче. Минулого року було багато таких замовлень, в цьому - ще не було. 

Найбільший попит на ялинки і в цьому, і в 2017-ому році був перед Днем Св. Миколая, зараз вже менший. Як каже продавець, люди за ялинками прийдуть за день-два до Нового року. Але тоді ціна на ялинки залежатиме від їхньої кількості. Якщо ялинок буде небагато, то ціна буде вищою. 

Скаржаться на чіпи 

Щороку перед Новим роком, коли починають продавати "живі" ялинки, правоохоронці нагадують, що на деревах мають бути спеціальні чіпи із штрихкодом. Але підприємці скаржаться, що ці чіпи ненадійні і розмокають. 

- Ялинки ми возимо з Кременецького лісництва, - розповідає підприємець пані Лариса. - Там їх зрізають, чіпують. От якраз за ці чіпи хочу сказати. Вони дуже погані, розмокають. Ми і в лісництві про це казали, але вони не можуть їх замінити, бо їм видають такі. Але ці чіпи - це документ. Ялинки отак постоять під снігом чи дощем, як сьогодні, і той чіп розмокає, відривається. А відповідальність несемо ми, підприємці.

Загалом за зрубане дерево без дозволу - 539 грн штрафу за статтею 65 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Якщо незаконно зрубаєте більше однієї ялинки, то можуть притягти до кримінальної відповідальності за статтею 246 ККУ "Незаконна рубка лісу". Санкція статті передбачає штраф 5100-8500 грн. Також можливий арешт до 6 місяців, або обмеження чи позбавлення волі до 3-х років. 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (10)
  • Валера Матів

    Зрізане дерево не є ЖИВИМ!

    Maria Saban reply Валера Матів

    поставте у воду, і побачите
  • Maria Saban

    Щодо штрафів, то вони вищі, ніж зазначено в матеріалі.Штрафні санкції за незаконну вирубку новорічних дерев складаються із суми заподіяної шкоди лісу та адміністративної чи кримінальної (у разі істотної шкоди) відповідальності.

    Розмір шкоди залежить від місця скоєння незаконної рубки новорічної ялинки (в лісі чи в межах населеного пункту) та діаметра дерева у корі біля шийки кореня, зокрема:

    І. Відповідно до додатку 1 до постанови Кабінету Міністрів України від 23.07.2008 № 665 «Такса для обчислення розміру шкоди, заподіяної лісу підприємствами, установами, організаціями та громадянами незаконним вирубуванням та пошкодженням дерев і чагарників до ступеня припинення росту» відшкодовується шкода за незаконне вирубування хвойних дерев віком до 41 року в грудні-січні:

    діаметр дерева у корі біля шийки кореня                    розмір шкоди

                    до 10 см                                                                453,99 грн

                 10,1-14 см                                                                799,86 грн

                 14,1-18 см                                                              2053,71 грн

    Звертаємо увагу, що з 1 січня 2009 року проводиться індексація затверджених цією постановою такс для обчислення розміру шкоди, заподіяної лісу підприємствами, установами, організаціями та громадянами.

    Зокрема, незаконно заготовлене хвойне дерево, діаметром до 10 сантиметрів, розмір шкоди якого становить 453,99 гривень, з урахуванням індексації такс для обчислення розміру шкоди, становитиме 453,99 грн*1,223*1,123*1,091*1,046*1,005*1,249*1,433*1,124*1,137, відповідно 1635,73 грн.

    ІІ. Розмір шкоди, заподіяної порушенням законодавства про природно-заповідний фонд внаслідок незаконного вирубування хвойних дерев на територіях та об’єктах природно-заповідного фонду за межами населених пунктів (постанова Кабінету Міністрів України від 24.07.2013 № 541) становить:

    діаметр дерева у корі біля шийки кореня                          розмір шкоди

                                                                                    степова зона                  інші зони  

                       до 10 см                                                279 грн                            246 грн

                    10,1-14 см                                                480 грн                            429 грн

                    14,1-18 см                                              1221 грн                          1122 грн

    Крім того, згідно зі статтею 65 Кодексу України про адміністративні правопорушення, лісопорушники сплачують ще й штраф за незаконну рубку хвойних дерев у розмірі від п’яти до десяти неоподаткованих мінімумів доходів громадян (85-170 грн), а посадові особи від семи до дванадцяти неоподаткованих мінімумів (119-204 грн).

    Статтею 246 Кримінального кодексу України «Незаконна порубка лісу», визначено, що незаконна порубка дерев або чагарників у лісах, захисних та інших лісових насадженнях, що заподіяла істотну шкоду, а також вчинення таких дій у заповідниках або на територіях та об’єктах природно-заповідного фонду, або в інших особливо охоронюваних лісах –

    карається штрафом від трьохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів (5100-8500 грн) доходів громадян або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на той самий строк.

    Та сама дія, вчинена повторно або за попередньою змовою групою осіб, –

    карається обмеженням волі на строк від двох до п’яти років або позбавленням волі на той самий строк.

    УВАГА! З 1 січня 2019 року, згідно зі змінами, які внесені Законом України № 2531 від 06.09.2018 до статті 65 Кодексу України про адміністративні правопорушення та статті 246 Кримінального кодексу України:

    адмінштрафи для громадян за незаконну рубку збільшуються в три і більше рази (255-510 грн), посадових осіб – більше як у десять раз (1275-2550 грн). Для громадян та посадових осіб, які протягом року здійснили повторно випадок незаконної рубки, адмінштрафи збільшуються у два-чотири рази і становитимуть 510-1020 грн і 5100-10200 грн відповідно;

    штрафи, за вчинені кримінальні діяння, зростуть від 15 до 20 раз (17000-25500 грн), на територіях чи об’єктах ПЗФ штрафи становитимуть 25500-34000 гривень. У разі заподіяння тяжких наслідків для лісу порушники можуть бути позбавлені волі від п’яти до семи років.

    Закликаємо громадян не порушувати законодавство та купувати лише марковані новорічні ялинки!

    Новини Тернополя 20 хвилин reply Maria Saban

    Так, штрафи і справді вищі, ми виправили інформацію. Дякуємо за коментар!
  • Maria Saban

    Сівець не є Головою Держлісагентства України з 2014 року. Виправте на заступник Голови Держлісагентства Володимир Бондар.
  • Амбо Курчакян

    я купив штучну і тій що мала бути зрубана колись-уже 4!роки.

    вапвапвап reply Амбо Курчакян

    прогодував декілька китайців, штучна ялинка може бути невідомо з якого пластику. який виділяє шкідливі речовини. пластин забруднює навколишнє середовище, де ви її подінете коли схочете викинути?

    Ната Лия reply вапвапвап

    І чому китайці вміють робити штучні ялинки ,а украінці ні?можна і нашу купити і прогодувати украінця,але.....немає украінських...

    Maria Saban reply Ната Лия

    Чому ж немає? Є. Ще й у Тернополі. Не знаю, правда, чи це лише, мабуть, крупномірні. Але, тим, хто ставитиме штучну, пам'ятайте, ви її викинете років через десять. Отож через десять років ви випровадите за двері 2-2,5-метрове штучне дерево. Пластик розкладається в грунті протягом 400 років. То чи дбаєте ви про природу, купучи собі таке дерево?

    Тарнополянин reply Амбо Курчакян

    А не  купив хліба пять років тому,тож тим колоскам вже пять років
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:00 У місті на Тернопільщині відновили дзвін старовинного годинника на ратуші 20:00 На вулиці Батьківського двоє тернополян зробили стихійне сміттєзвалище — як відповідатимуть 19:03 Через обмеження тепер затори: чи ремонтуватимуть аварійний міст біля технічного університету photo_camera 18:25 У Тернополі розшукують молоду жінку Від читача 22:29 Тумба Кварцит 110 18:00 Сенатору США, який має чортківське коріння, присвоїли звання «Почесний громадянин Чорткова» 17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up