Скільки платитимемо за газ, світло і воду з 1 січня 2023 року?

Скільки платитимемо за газ, світло і воду з 1 січня 2023 року?

У матеріалі ми зібрали всі тарифи на газ, електрику і воду, які діють з нового року.

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), скасувала постанову про підвищення тарифів на водопостачання, яку ухвалила 27 грудня. Відповідне рішення було схвалене на засіданні регулятора 30 грудня 2022 року. 

Мали підвищити на 10-17 грн

Нагадаємо, від 1 січня за 1 куб м води тернополяни мали вже сплачувати 44, 46 грн, а з липня ціна мала підскочити ще майже на 7 грн і вартувати 51, 38 грн. Про це йшлось у Постанові НКРЕКП про встановлення тарифів на централізоване водопостачання та централізоване водовідведення.  

Серед чинників, які впливали на зростання вартості за воду, у документі зазначали: збільшення витрат на реагенти, на податки, на оплату кредитної програми «Другий проект розвитку міської інфраструктури». А в постанові Національної комісії, яка здійснює державне регулювання у сферах енергетики та компослуг, окрім затвердженого тарифу, зазначено також: «збільшення фонду оплати праці пріоритетно спрямовувати на підвищення заробітної плати виробничо-технічному персоналу». 

Відео дня

Це відбувається через те, що структура тарифів на водопостачання і водовідведення складається з супутніх витрат, які постійно змінюються. У структуру тарифів, наприклад, входять: вартість електроенергії, витрати на оплату праці і податки та амортизація обладнання. До того ж у 2022 році мінімальна зарплата підвищилася з 6,5 тис. грн до 6,7 тис. грн. Подорожчали й інші витрати.  

У пресслужбі КП «Тернопільводоканал» усно нам підтвердили інформацію, що тарифи поки що залишаються на рівні минулорічних. А от детальніше розповісти, де братимуть гроші, аби компенсувати витрати, що зросли від початку 2023 року, відповісти відмовились. Проте запропонували надіслати запит, що «20 хвилин» і зробили. 

Зокрема, ми поцікавились: 

Щойно ми отримаємо відповідь, опублікуємо її. 

Чому НКРЕКП скасувала свою ж постанову? 

У НКРЕКП пояснили, чому скасували постанову про збільшення тарифів на водопостачання і водовідведення. 

Коли йшлось про підняття тарифів на водопостачання і водовідведення у Тернополі, міський голова Сергій Надал також зазначив, що вперше на засідання комісії не запрошували ані міських голів, ані представників органів місцевого самоврядування. І що тарифи були ухвалені без громадського обговорення. І що це стало можливим тому, що на них не поширюється мораторій, введений на інші комунальні послуги з початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну. Мовляв, у Національній комісії пояснюють намір підвищити тарифи збільшенням обсягів реалізації, видатків на оплату праці, збільшенням амортизації та подорожчанням електроенергії. 

— Якщо говорити про мою позицію, то піднімати будь-які тарифи під час війни, коли в людей не зростає заробітна плата, — є неправильним, — заявив Сергій Надал. — Є вже інформація про підняття тарифів на електрику та газопостачання, а це автоматично призведе до зростання цін на все, зокрема й на продукти харчування. Тобто в час війни потрібно це робити не за рахунок громадян, а держава має використовувати власні резерви. 

Проте на електрику і газ для тернопільських споживачів поки що тарифи також не змінились. У цьому запевнили  у Тернопільелектропостач та йдеться на сторінці Нафтогаз. 

Нагадаємо, що постановою від 29.04.2022 № 502 Уряд рекомендував органам, уповноваженим встановлювати тарифи, не підвищувати тарифи для населення на такі комунальні послуги як – постачання теплової енергії, постачання гарячої води, централізованого водопостачання та централізованого водовідведення, впродовж дії воєнного стану в Україні.

19 серпня 2022 року вступив в дію Закон № 2479-IX «Про особливості регулювання відносин на ринку природного газу та у сфері теплопостачання під час дії воєнного стану та подальшого відновлення їх функціонування», яким держава забороняє протягом дії воєнного стану та шести місяців після його завершення підвищувати тарифи на послуги з розподілу природного газу, теплову енергію (її виробництво, транспортування та постачання) і послуги з постачання теплової енергії та постачання гарячої води.

Тарифи на газ для населення у січні 2023

Ціни на газ у січні 2023 року для побутових споживачів, так само, як і перелік постачальників природного газу для населення, не змінилися. Про це повідомляють на сторінці Мінфіну. 

Роздрібні ціни на природний газ для населення в м. Тернопіль

Постачальник
(газопостачальна компанія)

Місячний тариф (грн. за 1 м³, з ПДВ)

Річний тариф, 

(грн. за 1 м³, з ПДВ)

Постачальник останньої надії («Нафтогаз України»)

7,9569

 

ТОВ ГК «Нафтогаз України»

 

7,9600

 

Тарифи на електрику у січні 2023

Тарифи на електроенергію для побутових споживачів не змінюватимуться, принаймні до 31 березня 2023 року. У цьому запевнили у ВАТ «Тернопільелектропостач». 

Розрахунки з населенням за відпущену електроенергію здійснюються за тарифами, згідно з постановою Кабміну від 5 червня 2019 року №483 (зі змінами від 28.10.2022 № 1206) «Про затвердження Положення про покладення спеціальних обов’язків на учасників ринку електричної енергії для забезпечення загальносуспільних інтересів у процесі функціонування ринку електричної енергії».

Фіксовані ціни на електричну енергію для побутових споживачів становлять з 1 жовтня 2021 року до 31 березня 2023 року включно

Місячний обсяг споживання для індивідуальних побутових споживачів:

Фіксована ціна на електричну енергію, (в грн за 1 кВт·год, з податком на додану вартість)

до 250 кВт·год (включно, за весь обсяг споживання)

1, 44

понад 250 кВт·год (за весь обсяг споживання)

1, 68

Місячний обсяг споживання для гуртожитків (за весь обсяг споживання)

1.68

Довідка

Детальніше про тарифи Тернопільелектропостач https://tepo.com.ua/consumer-tariffs 

Детальніше про тарифи КП Тернопільводоканал http://www.vodokanal.te.ua/spozhiva

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (62)
  • Гумен Інфо

    У статті все написано🙃
    Але хто би то читав?!
  • Видаш Дмитро

    хай куби по загальнобудинковому лічильнику спочатку перестануть дописувати скотиняки. Такими темпами вода опалення наздожене в платіжці
  • Orusia Derevlyak

    Коли  водоканал нажереться вже беруть з кожної квартири по 30гр добавляють по 2-3 куб більше чим людина використала хто провіряє їх .
  • Ростислав Гарасимчук

    Зате без "бариг"

    Фауст Люцифер reply Ростислав Гарасимчук

    Порохоклоунлоун(який на даному ресурсі відомий під декількома аккаунтами:Читач27,Ростислав РАГУЛЬсимчук ітд.),я не бачу жодних перспектив для України після перемоги над рашистами,
    якщо такі як поРОШЕНко залишаться на волі.
    Коротка політична кар"єра поРОШЕНка до президенства:
    В 1998 року поРОШЕНко став членом проросійської фракції Медведчука СДПУ(о) у ВРУ та був у її політбюро
    (Чомусь недопатріот не обрав Народний Рух України,чи інші проукраїнські сили).
    Тісні стосунки між Медведчуком та поРОШЕНком набрали особливих корупційних обертів за часів президентсва останнього.
    На початку 2000 року залишив фракцію СДПУ(о).
    У травні 2000 року створив фракцію Солідарність, згодом — однойменну партію.
    Остання восени того ж року увійшла до Партії регіонального відродження «Трудова солідарність України» (згодом — проросійська "Партія регіонів").
    поРОШЕНко став фінансовим засновником "Партії регіонів"та її співголовою,а у березні 2001 року — заступником голови "Партії регіонів".
    Також слід згадати,що в 2009 році він став дияконом УПЦ Московського патріархату(!).Ця інформація буде дуже цікавою для любителів томоса).
    Далі за президенства кума Ющенка був міністр закордонних справ (2009—2010),
    а за правління Януковича обійняв низку посад,включаючи посаду міністра економічного розвитку і торгівлі України в кабміні Азарова.
    Це все,що необхідно знати про початок політичної кар"єри недогетьмана поРОШЕНка до свого президенства порохонед%биткам,яких на щастя для України абсолютна меншісь.

    Ростислав Гарасимчук reply Фауст Люцифер

    Teren Teren reply Фауст Люцифер

    Суко зелена, тобі біографію зеленського нагадати? Його вояжі до москви чи на Донбас в 14-му? Його "жарти" на рахунок України, про його рівень освіти, інтелект і здатність висловлювати хоч якусь закінчену думку? Чи може ти, довбануте, не чуло про "заглянуть в глаза", "дагаварітца пасрєдінє". А може "якщо ми будемо озброювати армію, то не зможемо класти асфальт"? Падло ж ти, і що, дагаварілісь, наклали асфальту? І скільки десятків тисяч життів українців то все коштує? Що ти, тварюко,  забуло чи просто не тямиш, бо повний дебіл? До речі, ту всю гидоту про Порошенка ти звідки взяло, соловйов тобі надавав? О тож, тварюко. Мовчи, падло, мовчи, бо все ж то тобі ще нагадають, гнидо.

    Фауст Люцифер reply Teren Teren

    Ростислав Гарасимчук reply Фауст Люцифер

    Просто ти одне з тих, хто привів війну в нашу Неньку!

    Leyton Smith reply Ростислав Гарасимчук

    ЗДОХНИ,порохоСВОЛОТО!

    Ростислав Гарасимчук reply Leyton Smith

    Перед тим, як здохнути, Я заберу з собою на той світ зебіла, опзжешника, прихожанина рпц фсб рф, ватана і тебе курво!

    Фауст Люцифер reply Teren Teren

    Порохобидло,всю інформацію щодо  месію поРОШЕНка ти легесенько зможеш знайти в інтернеті(не корч з себе дебіла,який цього не знав)).Рагульне бидло,сподіваюся гуглом користуватися мієш?))

    Ростислав Гарасимчук reply Фауст Люцифер

    Teren Teren reply Фауст Люцифер

    От візьми, тицьни зебуїна його мордою в його ж зелене гімно і єдине, на що воно здатне, то верещати: "Вай, вай! Порошенко, барига, всьо вкрав!" Придурку, мова не про Порошенка, мова про Оман, злиту справу вагнерівців, про заблоковану ракетну програму, про шашлики і лижі замість підготовки до оборони і евакуації людей, цінностей, виробничих потужностей... Врешті-решт, виродку, мова про розмінований Чонгар, про неозброєну тероборону, хоч би в тому ж Херсоні. Про всіляких безугл, трухіних з колями-котлетами... Сцуко, та невже ж ти думаєш, що вам то все забудеться і пробачиться? Війна, смерті, руйнації...? І замість того, щоб хоч якось змовчати, покаятись, просити пробачення, зелені виродки верещать і далі брешуть, брешуть...і грабують. Як там на рахунок бізнесу на крові, процвітає, падлюко? От скажи, сьогодні нема на що ті копійки нам тратити, яке стовпи освітлення між Чистиловим і Глибочком ставити? Пора на то, потреба на то нагла? А в тому ви і є - брехня, підлість і щоб кишені набити, навіть сьогодні... НКРЕ прийняла собі і відмінила собі, а що, вони ж вчаться. А то нічого, що та ваша, гниди, наука вся в крові і сльозах людських?

    Фауст Люцифер reply Teren Teren

    Порохо СВОЛОТО!Тобі,худобо,згадати про єдиного в світі головнокомандувача,який під час АТО перебував на Мальдивах під чужим прізвищем зі своєю родиною?Тобі,худобо,згадати за часів правління якої олігархічної сволоти найбільше серед усіх президентів України піднімалися тарифи(в рази по кожній з послуг)?Тобі,худобо,згадати як однопартієць одного грошолюбивого нелюда пороха - Медведчук,був єдиним,хто мав можливість пезперешкодно літати з Києва в Москву(на одному із з"їздів Народного Фронту" Сєня-пуля в лоб" з трибуни звертався до пороха припинити наднезрозумілі для народу України тісні стосунки зі своїм колишнім однопартійцем по СДПУ(о) і кумом ввх Медведчуком).Тобі,худобо,згадати про десятки офіцерів із АТО,які відмовилялися брати нагороди з рук виродка пороха.ПорохоСКОТИНО,я можу продовжувати і продовжувати...Але ти,худобо,не вартуєш мого потраченого часу.

    Ростислав Гарасимчук reply Фауст Люцифер

    Фауст Люцифер reply Ростислав Гарасимчук

    На порохоСВОЛОТО,заціни і ти свою роботу:https://www.volynnews.com/news/all/poroshenko-tsynichno-blokuvav-rozrobku-raketnoho-kompleksu-neptun-iaky/

    Ростислав Гарасимчук reply Фауст Люцифер

    Це ворожі пропагандонські помийки А тобі - на вила!

    Teren Teren reply Фауст Люцифер

    ПНАХ, придурку, ти невиліковне... Хоча, ще ні один дебіл не визнав, що він дебіл. І чим більше він впоротіший дебіл, тим більше переконаніший, в тому, що він не дебіл. Мальдіви то вже останній козир, чи ще щось в рукаві там маєш?  Сцуко, а Оман  під час АТО чи  Сейшели перед самим вторгненням то як?  В Оман, до речі, на медвечуківському літачку. Ну то таке, то якщо тебе такі питання гріють, а от Чонгар тебе, очевидно, зовсім не цікавить. Ну і ні війна, ні кров і смерть також не обходять, ти, напевно, політикою не цікавишся, а лише віддихом на Мальдівах, довбню. А то все, скотино, і на твоїх брудних руках, падлюко, бо ти то вибрав, особисто. Тому ще раз, ПНАХ, тварюко.

    Фауст Люцифер reply Teren Teren

    проолігархічний,психічнохворий виродку,ПНХ!

    Ростислав Гарасимчук reply Teren Teren

    Ці рибки гупії ніц не пам ятають. Їхній бог - холодильник!

keyboard_arrow_up