Скільки коштів потрібно новачку, щоб зайнятися бджільництвом

Скільки коштів потрібно новачку, щоб зайнятися бджільництвом
  • 19 серпня пасічники будуть святкувати своє професійне свято.
  • Журналіст «20 хвилин» порахував, чи вигідно бути пасічником та скільки коштів потрібно мати, щоб зайнятися бджільництвом.

Пасічник Олег Марущак розповідає, що ця справа - недешеве задоволення, але всі витрати швидко окупаються. Головне – мати бажання цим займатися.  

- Я маю 12 сімей бджіл, – розповідає пан Олег. – Вони дорогі. Одна сім’я коштує майже 1000 гривень. Ще треба купу різного приладдя – вулики, рамки для бджіл, захисний костюм, медогонка, пасічний димар та багато іншого. Одного вулика і бджіл недостатньо.

Що потрібно пасічнику

Хороший вулик в середньому коштує близько 1,5 тис. гривень. Ціни на них будуть залежати від розмірів. Чим більший вулик – тим більше рамок в ньому поміститься. Також є вулики з утеплювачем. Як розповідає пан Олег, вулики та рамки краще замовляти у столярів, так виходить значно дешевше, ніж якщо купувати їх у магазинах. Рамки  для бджіл коштують в середньому 50 гривень. Звичайний вулик вміщає в себе 15 – 20 рамок.

Відео дня

- Спеціальні рамки поміщають у вулик, – каже пан Олег. – На них уже бджоли формують соти. Але не варто думати, що чим більший вулик і чим більше там рамок, то тим більше буде меду. Треба періодично відкривати вулик і спостерігати за бджолами. Іноді забираю зайві рамки, а іноді, в хороший сезон, додаю кілька.

Костюм коштує близько 900 гривень. Ним не завжди користуються пасічники, але новачкам краще не ризикувати, оскільки без досвіду та захисту можна серйозно постраждати від жал бджіл. Костюм бажано одягати не лише під час збору меду, але й при перевірці рамок.

- Спершу я одягав костюм, але в ньому дуже незручно, – каже пан Олег, – Якщо бджіл добре обкурити, то вони не вжалять. Бджоли просто так не жалять. Так вони захищають матку та вулик від загрози.

Димар – важливий атрибут пасічника. Без нього зібрати мед не вдасться. Коштує такий в середньому 150 гривень. Медогонка дозволяє відділити мед від воску. Працює вона по принципу центрифуги. Рамки поміщають всередину спеціального резервуару та розкручують. Ціни на медогонки на дві рамки починаються від 1700 гривень. Також є механічні медогонки для трьох та чотирьох рамок. Ціни на них досягають 6000 гривень. На автоматичні медогонки ціни можуть сягати 16 000 гривень.

Для догляду за бджолами потрібно періодично купувати спеціальні вітаміни, проводити обробку вуликів від воскової молі та інших шкідників. На зиму потрібно утеплювати вулики або переносити їх в приміщення. Бджоли потребують не менше догляду ніж будь-які тварини, хоча на перший погляд може здатися, що це не так.

- За бджолами потрібно постійно стежити, – каже пан Олег. – Якщо хтось думає, що можна весною просто вивезти вулики в поле і через місяць вже продавати мед, то це не так. Робота є на увесь рік. До цього має душа лежати.

Не варто забувати і про необхідність перевезення вуликів на квітучі поля. Це додаткові затрати на спеціальний причеп та перевезення. Якщо мати кілька вуликів, то можна обійтись без цього.  

Ми склали список речей, які потрібні початківцю, щоб зайнятися бджільництвом.

Вулик 1 шт – 1500 грн;

Сім’я бджіл – 1000 грн;

Рамки 15 шт – 750 грн;

Захисний костюм – 900 грн;

Димар – 150 грн;

Медогонка на 2 рамки – 1700 грн;

Інструменти для догляду за вуликом – 500 грн;

Вітаміни для бджіл – 150 грн.

Так загалом початківець має витратити 6650 грн. 

Чи вигідно займатися бджільництвом?

Як розповідає пан Олег, займатися бджільництвом вигідно. Можна продавати мед, віск, мед з вощиною, прополіс, бджолину отруту. За кілька вдалих зборів меду можна окупити всі затрати на вулики, бджіл та спеціальне приладдя. Але можуть ставатися і неприємні речі. Через те, що люди обробляють поля та сади токсичними отрутами, бджоли можуть гинути.

- Я заробляю гроші на продажі меду, прополісу, воску та мерви, – розповідає пан Марущак. – У нас на заході ще багато пасічників збирають пилок. На півдні мало хто це робить. Але «витиснути» з бджіл усе не вийде.

Навіть перетоплені старі соти (мерву) можна продати. Мерва складається з воску, залишків личинок бджіл, пилку та інших продуктів життєдіяльності бджіл. Її використовують в якості добрива. Також, пасічники додають мерву в димар, коли обкурюють бджіл. Дим стає холодним та м’яким, а бджоли - агресивними. Але якщо неправильно зберігати мерву, то вона може покритись цвіллю або в ній заведеться воскова міль.

Ціни на продукти бджільництва можуть відрізнятися. Ми склали список цін на основні продукти бджільництва:  

Мед 1 кг (в залежності від виду) – 35 – 90 грн.

Прополіс 1 кг – 400 – 500 грн.

Віск 1 кг – 100 – 150 грн.

Пилок 1 кг – 250 – 300 грн.

Мерва – 1 кг – 15 – 20 грн.  

Як розповів пан Олег, якщо продавати мед самому – можна заробити значно більше, бо у пасічників різні підприємці купують мед за копійки, фасують у гарні баночки і продають за завищеними цінами.

Мед краще не нагрівати

- Свіжий мед розкуповують дуже швидко, – каже пан Олег. – У мене вже за місяць до збору знайомі та постійні покупці просять відкласти свіжого меду.  

Але мед, коли він загустів, краще не розігрівати. Він втрачає всю свою користь.

Як радить пан Олег, якщо хочеться рідкого меду – краще підігріти його на водяній бані. Температура не має бути вищою 60 градусів за Цельсієм. Так можна зберегти всю користь меду. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (7)
  • СТУГНА-П

    Хіба для себе тримати пасіку на декілька вуликів ,а бізнес з того нулячий . Бавленка все то бджолярство  . Є набагато кращий бізнес, який у нас чогось не розвивають . Поляки вже давно копійку товчуть ,а нашій владі на то пофуй головне кредити і темні ділішки ,а народ потім лишити голими і босими і з купою боргів .
  • Андрій Костишин

    Не вигідна справа на сьогоднішній день!Це я Вам пишу,як бджоляр з 23-чним стажем.
  • марія

    Що ви панове всі як діти. Для того, щоб стати хорошим бджолярем, потрібно стати президентом. А дальше, як кажуть , піде і поїде.
  • Петро Васько

    В даний момент це важкий труд і мало прибутковий.                                                            
    Хіба постійно годувати бжоли .                                                                                                             Але це вже не мед.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу Від читача 16:47 Молодь Тернопільщини ярмаркувала у Чернівцях 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль 11:43 Прорвала каналізація, рідина жовтого кольору тече до Ставу 11:30 Вбивство на Кременеччині: 36-річному чоловіку загрожує 15 років тюрми 10:50 Померла почесна громадянка Бережан Ярослава Мазурак 10:10 25 квітня на двох вулицях у Тернополі не буде води 09:30 Воював з окупантом майже два роки: Збаразька громада втратила захисника Ігоря Войціховського 09:02 У Тернополі «вар'яти» презентують нову гумористичну програму
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up